ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Deprem uzmanlarından değerlendirme

HABER: ÖNDER BALIKÇI

Gündoğdu ve Ercan, son depremleri yorumladı


İki önemli deprem uzmanı, ülkemizde son olarak yaşanan depremleri değerlendirdi.
OĞUZ GÜNDOĞDU
Liseyi Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi'nde bitiren Jeofizik Uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, 26 Eylül 2019'da, Silivri'de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depreme atıfta bulunarak, “Bu deprem, beklenen büyük Marmara depreminin meydana getireceği fayın çok yakınında ve ters faylanma sonucunda oluştu. Depremin doğru atımlı yerine neden ters atımlı olduğu hâlâ açıklanamadı. Bu da beni korkutuyor” dedi.
Olası Marmara depremini 7.2'nin üzerinde beklediğini vurgulayan Gündoğdu, Kuzey Anadolu fayında deprem beklemediğini belirterek, şunları söyledi:
“Son olarak art arda yaşanan depremler birbirinden farklı faylarda. Doğu Anadolu fayı sol yönlü, Kuzey Anadolu fayı ise sağ yönlü hareket yaptı. Son olarak Karlıova'da 5.9 büyüklüğünde gerçekleşen deprem, Kuzey Anadolu fayının son ve kırılmayan kısmıydı. Bu nedenle 7 civarı deprem bekleyenler var. Bana göre ise böyle bir deprem olmayacak.”
AHMET ERCAN
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise kendisine sıklıkla depremlerin nerede olacağı sorusunun yöneltildiğini belirterek, “Yüzde 52 Kuzey Anadolu kırığı, yüzde 33 oranında Batı Anadolu, yüzde 13 olasılıkla da Doğu Anadolu'da deprem bekliyorum” dedi.
Köy köy, mahalle mahalle tahmin yapmanın mümkün olmadığını vurgulayan Ercan, şunları söyledi:
“Marmara gergin değil. 2045'ten önce Marmara'da deprem beklemiyorum. Depremler, yoksul ülkelerde öldürücü ve yıkıcı oluyor. Deprem çantası, sağlam evde oturuyorsan gerekli. Eğer çürük binada oturuyorsan, deprem çantan seni kurtarmaz. Bizim eksiğimiz, sağlam evce oturmak. ‘Çadırın var mı?', ‘Yiyecek stokun var mı?', ‘Çantan var mı?' gibi ‘uyduruk' şeylerle zaman öldürüyoruz.” (www.yenihabergazetesi.net)

Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans