ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

Bandırma HUZAD, Türkiye’nin gururu

Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği(HUZAD) Başkanı Av. Artuğ Sayıner, “Türkiye'nin ilk roketini uzaya göndermenin gururu derneğimize aittir. Ayrıca Türkiye'nin en eski havacılık derneği olmaktan da mutluyuz” dedi.

HUZAD'ın, ilk kez, 1957 yılında, Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi(ŞMG) Havacılık Kolu'na bağlı olarak “Füze Kulübü” adıyla kendisinin başkanlığında, Adnan Zambak, Güngör Gezer, A. Osman Caran ve Attila Yedikardeşler tarafından kurulduğunu belirten Sayıner şunları söyledi:

“İlk kez 1959 yılında, ‘Bernark' tipi bir füzeyi uzaya fırlatma girişiminde bulunduk. 3 kilogram ağırlığında, 1 metre boyunda, 10 santimetre çapındaki füze, elektronik bir kontrol aracıyla saat 16.05'te rampasından fırlatıldıktan sonra 40 metre yüksekliğe ulaşıp denize düştü. Bu girişim, yaygın ve yerel basında yer aldı. 

Derneğimizin ismi 1960'ta, Bandırma Havacılık ve Astronomi Roket Kulübü(BHARK) olarak değişti. 

Aynı yıl ikinci atış denemesini gerçekleştirdik. Ancak fırlattığımız füze, 16 metre yüksekliğe ulaşabildi.

Üçüncü demememizi ise 10 Şubat 1960'da gerçekleştirdik. Bu füzemiz, iki kademeli, 10 santimetre çapında, 1,5 metre boyunda olup, Ay yönünde atıldı. Otomatik bir füze ateşleme ve kontrol aracı kullanılarak yapılan denememizde, iki katlı roket, 750 metre yüksekliğe çıktıktan sonra denize düştü.

Kulübümüzün bu çalışmaları Amerika, Hollanda ve İtalya'da, uzay çalışmaları ve roketçilikle ilgili yayınlanan dergilerde yer buldu.”

24 Mayıs 1962'de, Bandırma Havacılık Astronomi ve Roket Kulübü'nün Ankara şubesini de, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okurken kendisinin kurduğunu belirten Sayıner, Bandırma'da üçüncü füze denemesini nasıl gerçekleştirdiklerini de şöyle anlattı:

“30 Ağustos 1962'de, Bandırma'nın ‘Küçük Livatya' bölgesinde, ‘Marmara-1' füzesini gökyüzüne fırlattık. 900 metre yüksekliğe ulaşan füzemiz, daha sonra bu bölgedeki zeytinliklerin üzerine düşerek büyük zarar verdi. Zeytinliklerin sahibinin, bize tazminat davası açacağından çok korktuk. Tam tersi oldu. Zeytinliğin sahibi, bu girişimimiz için bizleri kutladı.

3 Eylül 1962'de de Bandırma'ya 8 kilometre uzaklıktaki ‘Yelkenkaya' düzlüğünde ‘Marmara-2' roketini uzaya gönderdik. 5 saniye içinde bulutların arasında kaybolan füzemiz, 15 kilometrenin üstünde yol almıştı.”

Sayıner, 15 Ekim 1962'de, İstanbul'dan gelen Kirkor Duvarcı'nın girişimleri ile “Marmara-3” ve “Marmara-4” füzelerinin ateşlendiğini, “Marmara-3”ün, havalanamadan infilak ederken, “Marmara-4”ün ise 5415 metreye kadar yükselerek başarı kazandığına işaret ederek, “Ancak, Kirkor'dan önce ilk füzeyi biz atarak, tarihe geçtik” dedi.

O yıllarda, Bandırma'da gençlerin, havacılığa büyük ilgi gösterdiğini, kulüp olarak her zaman Bandırma'daki 6. Ana Jet Üssü Komutanlığından destek aldıklarını, yine her dönemde, Türk Hava Kurumu Bandırma Şubesi'yle yardımlaşma içinde bulunduklarını belirten Sayıner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ay'a gitme hedefiyle ilgili olarak da, “Bence anlamı yok. Ay'a gideceksiniz de ne olacak? Daha önce de gidildi. Önemli olan uzay ve havacılık çalışmalarına çok daha fazla önem vermektir” dedi. (ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans