ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

ASIRLIK TARİHİ TOP, GÜNYÜZÜNE ÇIKTI

Çanakkale Zaferi'nde ve milli mücadele döneminde kullanılan tarihi top Edremit Belediyesi tarafından yeniden gün yüzüne çıkartıldı. Edremit Belediyesi temel belediyecilik görevinin yanı sıra ilçenin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkıyor. Çanakkale Savaşı'nda kullanılan, milli mücadele döneminde Edremit'e getirilen tarihi top Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi'ne teslim edildi. 

''RAMAZAN TOPU KÜLTÜREL DEĞER OLARAK YER ALACAK''

Edremit'in kent belleğinde iz etmiş tarihi Osmanlı döneminde ordu envanterine giren Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk komutasında ki Çanakkale Zaferi'nde de kullanılan, Cumhuriyet döneminde ise Edremit'te Ramazan Topu olarak kullanılan tarihi top uzun yıllar atıl bir durumda bekledikten sonra Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan'ın talimatı ile yeniden gün yüzüne çıkartıldı.Dünyaca ünlü yazar Sabahattin Ali'nin "Kuyucaklı Yusuf" romanına ve Edremitli yazar Fatma Bölek Gürel'in "Ölmez Ağacının Evi" romanına konu olan "Ramazan Topu' aslına uygun olarak yapılacak bakım ve onarımımın ardından kentin kültürel değerleri arasında yerini alacak. 

Edremit Belediyesi Özel Kalem Müdürü ve Belediye Sözcüsü Tayfun Canlı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Başkan Selman Hasan Arslan öncülüğünde Edremit'in tarihinde yer etmiş manevi değerlere sahip çıktıklarını belirtti. Canlı, “Osmanlı döneminden bu yana kullanılan, Çanakkale Zaferi'nde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün komutanlığındaki Çanakkale Zaferi'nde kullanılan bu topu Sıdıka Erke Etnografya Müzemize getirdik. Yıllardır atıl durumda olan topumuz Sıdıka Erke Müzemizde faaliyete geçecek. Milli mücadele döneminde Edremit'te kazandırılan Kuva-yi Milliye şehri Edremitimizin Sıdıka Erke Müzesinde sergilenecek. Dünyaca ünlü Edremit'te yaşamış yazarımız Sabahattin Ali'nin Kuyucaklı Yusuf'una konu olan bu top bundan sonraki dönemde Edremit Sıdıka Erke Etnografya Müzemizde vatandaşlarımızın ziyaretine açılacak” dedi.


Edremit Belediyesi Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi Sorumlusu Cumhur Dokur'da topun detayları ile ilgili bilgi verdi. 

Dokur; “Yaptığımız araştırmalarda Fried Krupp firmasının ürettiği Alman, Avusturya – Macaristan ve Osmanlı ordularında kullanıldığı anlaşılan bu top uzun yıllar Edremit kent hafızasında yerini almış olan tarihi bir toptur. Başka bir anlamda Edremit'teki Kuva-yi Milliye kahramanlarını da sembolize eden bir toptur. Ayrıca 9 Eylül Edremit'in kurtuluş gününde halka teşhir edilen gösterilen onurumuz, gururumuzdur. Söz konusu bu top büyük bir ihtimalle Çanakkale Savaşlarında da kullanıldığı aşikar. Çünkü Osmanlı ordusunun envanterinde olduğu belli. Üzerinde Arapça yazılmış harfler var. Aziz şehitlerimizin ruhuna ithafen biz de bu topu onaracağız. Eski haline getireceğiz.” dedi. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans