ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

“SAĞLIK BAKANLIĞI VATANDAŞIN SAĞLIĞIYLA OYNADI!”

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin Sağlık Bakanlığı'nın salgının başından bu yana Covid-19 tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ilacını tedavi protokolünden 08.05.2021 tarihinden itibaren çıkarmasının ardından yazılı açıklama yaptı.


''BİR YIL ÖNCE UYARMIŞTIK''

Şahin, “Yaklaşık 8 ay önce bu konuyu Sağlık Bakanlığına yönelttiğimiz soru önergesi ve TBMM'de yaptığımız basın açıklamasıyla gündeme getirmiş, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) neredeyse bir yıl önce tedavi protokolünden çıkarttığı bu ilacın kullanılmaması yönünde çağrı yapmıştık. Sağlık Bakanlığı Covid tedavi protokolünü değiştirmedi ve bu ilacın kullanılmasına devam edildi. Sağlık Bakanlığı vatandaşın sağlığıyla oynadı. 20 Ekim 2020 tarihinde konuya ilişkin verdiğimiz soru önergemize üzerinden 8 ay geçmesine rağmen Sağlık Bakanı halen cevap vermedi. Bu durum bir skandaldır ve sağlık bakanlığının salgın yönetiminden ne derece uzak olduğunun da göstergesidir” dedi. Önergeyle Sağlık Bakanlığı'na Covid tedavi protokolünün güncellenmesi konusunda çağrı yaptığını, hatta o dönemde birçok sağlık kurumunda hastane yöneticileri tarafından hekimlere Hidroksiklorokin kullanımı konusunda baskı yapıldığı söylendiğini hatırlatan Şahin, “ Hekimlere bu ilacın kullanılması yönünde baskı yapılmıştır. Hatta bazı hastanelerde idareciler tarafından verilen gayri resmi talimatlarla PCR sürüntü örneği alınması için hastalara bu ilacın reçete edilmesi zorunlu tutulmuş, ilaç yazılmayan hastaların sürüntü örneklerinin alınmayacağı belirtilmiştir. Bu baskılarla ilgili hukuki davalar dahi açılmıştır. Temelde sıtma tedavisi için kullanılan Hidroksiklorokin, Covid salgını başlangıcında yaygın olarak kullanılmıştır. Fakat sonrasında yapılan bilimsel çalışmalarda yarar / zarar oranının düşük olması hatta bazı hastalarda zararlı olması nedeniyle; FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından 15 Haziran 2020 tarihinde, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 17 Haziran 2020 tarihinde Covid tedavi protokolünden çıkartılmış ve kullanılmaması tavsiye edilmiştir. Bu bilimsel verilere rağmen Sağlık Bakanlığının en son 9 Ekim 2020 tarihinde yayınladığı Covid tedavi protokolünde, halen Hidroksiklorokin'in kullanılmasını tavsiye etmiş ve tedavi protokolünü 08.05.2021 tarihine dek güncellenmemiştir. Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesinden yaklaşık 1 yıl sonra Sağlık Bakanlığı Hidroksiklorokin'i Covid tedavi protokolünden çıkartmıştır. Hayati öneme sahip bu kararın alınması için 1 yıl neden beklenmiştir, bunun gerekçesi nedir ?  Tedavi protokolünün 08.05.2021 tarihine kadar güncellenmemesi bu ilacın tüketimine yönelik baskı oluşturulmasına neden olmuştur” dedi.

''VATANDAŞIN HAYATIYLA, SAĞLIĞIYLA OYNANDI''

Şahin şöyle devam etti; “Tıbben bu ilacın Covid tedavisinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığı, aksine birçok yan etkisi olduğu ortaya konmuşken, ülkemizde birçok insan bu ilacı kullanmak zorunda bırakıldı. Boşuna birçok insanımız bu ilaç yüzünden hayatını kaybetti veya hastalığı olması gerekenden daha ağır geçirdi. Bu ilacın Covid tedavisinde kullanılmaması gerektiği tüm dünya tarafından aylardır bilinirken, ülkemizde milyonlar bu ilacı almak zorunda bırakıldı. Sağlık Bakanı 15 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada; Covid tedavisinde Dünya'dan farklı bir yaklaşım içinde olduklarını 1 milyon kutu Hidroksiklorokin alımı yapıp stokladıklarını söylemişti. Sağlık Bakanı salgın yönetimini başından bu yana kötü yönetti, pandemiyi bir skandala çevirmeyi başardı. Bilim Kurulu'nun herhangi bir üyesi bu ilaç hakkında hiç mi araştırma yapmadı? Hiçbirisi mi Sağlık Bakanı'na herhangi bir uyarıda bulunmadı? Anlaşılan o ki bu ilaç ülke stoklarında iyiden iyiye azaldığı için, artık hastalara verilmekten vazgeçildi.  Vatandaşın sağlığıyla ve hayatıyla oynandı. Umarım sırf birileri para kazanacak diye bu ilacın kullanımı bu kadar uzun süre tedavi protokolünde tutulmamıştır.” (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans