ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

CHP’li Şahin: “Balıkesir’de Üretici Can Çekişiyor!”

CHP Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Fikret Şahin, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Balıkesirli üreticilerin sorunlarını gündeme taşıdı. Şahin, Balıkesir'in Türkiye'yi doyuran il olarak adlandırıldığını vurgulayarak, “Son dönemde giderek artan girdi maliyetleri sebebiyle, Balıkesir'de hayvancılık can çekişiyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor.” dedi. 

Üreticinin girdi maliyetlerinin yıllar geçtikçe arttığına değinen Şahin, “Geçtiğimiz yıl besi ve süt yemi 90 ila 100 Türk Lirası arasındayken; bu yıl yüzde 50 civarında artarak 150-160 TL'ye dayanmış durumdadır. Yem fiyatları bu derecede artış göstermesine rağmen, üreticiler hayvanlarını geçen yıl olduğu gibi 42 TL'ye kesime vermektedirler. Süt üreticilerinin eline 1 litre sütten sadece 2.56 kuruş geçiyor. Diğer yandan süt yemi ise 3 TL. Hal böyleyken süt üreticisi 1 litre süt satarak, 1 kilo yemi dahi alamıyor. Süt üretiminden zarar eden üretici ise hayvanlarını zarar ettiği gerekçesiyle kesime gönderiyor. Böylece ülkemizde yerli süt üretimi ciddi oranda sekteye uğruyor. Gübre fiyatlarının da 95 Liradan 190 Liralara çıktığı düşünüldüğünde, çiftçimizin üretim yapması imkansız hale geliyor.” ifadelerini kullandı. 

''Domates ve biber üreticilerinin de geçen yıl büyük zarar etti''

 “Geçtiğimiz yıl domates ve biber üretiminden zarar gören üreticilerimiz, bu ürünleri hayvanlarına yem olarak vermek zorunda kaldı. Geçen yıl Bigadiç ve Sındırgı ilçelerimizde bir balya saman 90 kuruş, domates 30 kuruş ve biber 45 kuruştan satıldı. 1 kilo samanla 3 kilo domates, 2 kilo biber alan üreticiler, saman almaktansa domates ve biber satın alarak hayvanlarına yem olarak verdiler. Bu yıl ki rakamlara göre ise Balıkesir'de 1 kilo saman 1.25 Liraya yükselmiş durumdadır. Yani 2 kilo saman ile 1 kilo süt alabiliyorsunuz. Bu örnekler göz önünde bulundurulduğunda, tarımın ülkemizde geldiği durum ortadadır. Durum o kadar vahim ki bir hayvan besini olan saman; süt, domates ve biberden daha pahalı hale getirildi. Tüm bu örnekler, AKP iktidarının yanlış tarım politikalarını gözler önüne sermektedir. Balıkesirli üreticilerimiz bu durumdan şikayet ediyor, gereken tedbirlerin alınmasını, yasal ve maddi tüm desteklerin acilen sağlanmasını talep ediyorlar. Aksi takdirde ülkemizin üretim gücü düşüyor, ülkemiz ithalata daha fazla bağımlı hale geliyor. İçinde bulunduğumuz olağanüstü dönemlerde tarımsal kredilerini ödemekte zorluk çeken üreticilerimizin geri ödemeleri ertelenmeli, faizleri silinmeli ve uzun vadeli ödeme imkanları sağlanarak, üreticilerimiz rahatlatılmalı ve üretimden kopmamaları sağlanmalıdır. 
Ayrıca üreticimiz içinde bulunduğumuz dönemde kredilerini ödemekte zorluk çekiyorlar. ” (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans