ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

TABİP ODASI: OKULLARDA YETERİNCE ÖNLEM ALINIYOR MU?

Balıkesir Tabip Odası, yüz yüze eğitimin başladığı okullarda gerekli önlemler alınmadan eğitimin başlatıldığını ileri sürdü.  Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, iki haftalık süreçte okullarda çok fazla sorun yaşandığı belirtildi.

Alınması gereken önlemlere ilişkin önerilerin yer aldığı açıklamada, Bakanlığa çeşitli sorular da yöneltildi.

Balıkesir Tabip Odası'nın açıklaması şöyle:

“Türkiye okullarını en uzun süreli kapalı tutan ülkelerin ilk sıralarında yer almıştır. Kapatılma süreçlerinde uygulamaya konulan uzaktan eğitimlerde başarı sağlanamamış, ülke nüfusun yaklaşık %25 inin eğitim hakkı engellenmiştir. Bu süreçte okulların açılması ve örgün eğitimin devamı kararı esas olarak olumlu bir gelişmedir.
Dünya Sağlık Örgütü' (DSÖ) ve daha birçok saygın kuruluş sayısız rapor ve açıklama ile okulların basit önlemlerle açılabileceğini belirtmişlerdir.  DSÖ Avrupa Bölgesi 2 Temmuz 2021'de UNICEF ve UNESCO ile birlikte toplantı düzenleyerek güncellenmiş önerilerini yayınlamış ve 2021-2022'de okul kapanmalarının en aza indirilmesi için gerekli hazırlıkların yaz aylarında yapılmasını önermiştir.
Meslek örgütümüz de okulların açılmasında yapılması gereken hazırlıklar ve düzenlemeler konusunda kapsamlı bir rapor yayınlamış, Tabip Odamızca Okul altyapısı ve derslik sayıları ve sınıf mevcutlarının azaltılması, aşılama hızı, filyasyon çalışmaları, bulaşları önleyecek taşıma koşullarının oluşturulması, maske, mesafe, hijyen koşullarına dair birçok konuda öneride bulunulmuştur.  Türkiye'de okullar 6 Eylül 2021 tarihinde açıldı ve 2 haftadır oldukça fazla sorun yaşanmaktadır.


SINIFLARDA ÖĞRENCİ SAYILARI AZALTILMALI

Öğretmen ve eğitim personelinin aşılanmasında istenilen düzeylere ulaşılamazken(İlimizde % 90 larda dır), kronik hastalık dışında isteğe bağlı hale getirilen 12 yaş üstü Covid-19 aşılamalarına okulların açılmasından sonra başlatılabilmiştir. Pandemi öncesi döneme göre sınıflarda bulunan öğrenci sayıları azaltılmadan, fiziki düzenlemeler, ders araları ve havalandırma koşulları düzenlenmeden, temizlik görevlisi sayıları artırılmadan, öğrenciler ve personel için kriterlere uygun maske dahi temin edilmeden okullar açıldı. TTB ısrarla sınıf kapasitelerinin 30 öğrencinin altına düşürülmesi hususunu vurgulamasına rağmen bu konuda etkin bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Pandemide yurt ve pansiyonda kalacak öğrenciler için ne gibi düzenlemeler yapıldığı konusu da belirsizdir. Eğitimin devamında Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen PCR tarama testi ne ölçüde hayata geçirilebilmektedir? PCR testine yönelik uygulama yalnızca kâğıt üzerinde kalmıştır. Tarama amaçlı “hızlı antijen testleri” konusunda bir çalışma yapıldı mı? Testlerin nerede, nasıl, hangi koşullarda yapılacağı ve takibinin nasıl olacağına dair belirsizlik devam etmektedir. Okul idareleri öğrenci ve velilerin HES kodu takibini yapmalıdır. UNICEF'in önerdiği; veliler, öğrenciler ve öğretmenlerle bilgi paylaşım mekanizmaları oluşturuldu mu? Kaç sınıf kapatıldı?  Kaç öğrenci karantinaya ayrıldı? Karantina, izolasyon ve filyasyon süreçleri ne şekilde organize edildi?

 

TEMASLILARA TEST YAPILMASI ZORUNLU
Filyasyon çalışmaları ne ölçüde etkin bir şekilde uygulanabiliyor? Yakın temaslı, temaslı, izlemlerinde cevap bekleyen sorunlar için etkin çözümler üretilemedikçe bu konudaki kaygılar artacaktır. Karantinaya ayrılan öğrencilerin kaç tanesi algoritmada belirtilen sözlü bilgilendirme için aranmıştır?  Rehberdeki algoritmalar uygulanmıyor mu? Geçtiğimiz 2 haftada karantinaya ayrılan öğrenci sayısının fazlalığı konusunda ne gibi çalışmalar planlanmıştır? Vaka çıkınca mı çözüm oluşturulacaktır? Okullarda Millî Eğitim Bakanlığı algoritmasına göre aynı sınıfta iki öğrenci PCR pozitif olduğunda karantina uygulaması yapılması gerekiyor. Öğrenciler bazı dersleri farklı sınıflardan oluşan gruplarla alıyor. Velilerden gelen geri bildirimlerde sadece sınıf bazında karantina uygulandığı, aynı iki öğrenci ile farklı derslerde bir arada olan diğer şubelerdeki öğrencilere karantina uygulanmadığı belirtiliyor. TTB önerilerini paylaşırken farklı sınıflardaki öğrencilerin bazı dersler için birleştirilmemesine, sınıfların izole kalmasına bu nedenle özel vurgu yapmıştı.  Bu tür ortaya çıkabilen sorunlara çözüm getirilememesinden dolayı veliler oldukça kaygılıdır. Yakın temaslı öğrencilere test yapılıyor mu? Ebeveyni PCR (+) olan öğrencilere test yapılmadığından bu öğrenciler temaslı görünüyor. Test yapılsa yakın ve ev içi temas nedeniyle pozitif çıkabilecek birden fazla öğrenci aynı sınıfta olma olasılığına rağmen, her şey yolunda gibi süreç devam ediyor.  Temaslılara test yapılması zorunludur. 1 Eylül 2021 tarihli rehberdeki varyant suşlar ile ilgili değişikliğin etkin biçimde uygulanacağı bir varyant analizi ülkede yeteri kadar yapılabiliyor mu? Varyantlara göre özel önlemler planlanıyor mu? Kantin ve yemekhaneler yeterince denetleniyor mu? Yetkililerden, bütün bu vurguladığımız konular ve kaygılar ile ilgili kamuoyunun tatmin edici bir şekilde aydınlatılmasını bekliyoruz.

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans