ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

YERİN ÜSTÜ, ALTINDAN DAHA DEĞERLİDİR

Balıkesir'in Altıeylül İlçesi Sarıalan Köyü ile İvrindi/Sofular, Çamköy, Gökçeyazı Köylerini kapsayan alanlarda faaliyet gösteren CVK Maden İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş.ne ait 200903319 ruhsat No'lu sahada IV.gurup altın,bakır maden ocağı ve hazır beton tesisi kapasite artırımı için Balıkesir Mimarlar Odası'nın16.04.2021 tarihinde verilen “ÇED Olumlu” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin 2.İdare Mahkemesine yaptığı başvurusu sonucunun beklenmeden ilgili şirketin kapasite artırımına gitmesi üzerine Balıkesir Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici bir basın bildirisi yayınladı.Yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verildi.

                 “Mimarlar Odası olarak; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açtığımız dava (Dava Dosyası: Balıkesir 2.İdare Mahkemesi 2021/710 E.) süreci devam etmesine rağmen dava  konusu maden alanı ile ilgili yeni bir ÇED Süreci başlatılmıştır.Önceki ÇED sürecinde Sarıalan köyü halkının ve  bölge halkının görüş ve talepleri göz ardı edilmiş,toplanan yüzlerce imzadan ÇED raporunda bahsedilmediği gibi ÇED raporunun ekine de bu imzalar konulmamıştır… Dava konusu olan(ÇED raporu olumlu)kararı hukuka aykırıdır, iptali gerekir.ÇED alanının neredeyse tamamı orman alanı içerisindedir.Bu orman önemli bir ekosistem oluşturmuş olup; erozyonu önlemesinin yanı sıra su depolama kapasitesi de oluşmuş bir ekosistem alanıdır. Ayrıca proje sahasında Sarıalan,Dallımandıra Göleti ve bu göletten sulanan sulu tarım arazileri bulunmaktadır.Hayvancılık yoğun bir şekilde yapılmaktadır.Oysa  madencilik faaliyetleri tozu, dumanı siyanürü ile toprağın, suyun ve havanın kirlenmesinde direkt etkilidir.Yöre halkında astım, vb. solunum yolu hastalıkları görülecektir. Yine bu yolla partiküllerin içinde yer alan ağır metaller insana, hayvana ve tarlalardaki meyve/sebzelere direkt alındığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur.Altın Madeni arama projesinin, yerleşim yerlerine(Sarıalan mahallesi) yakınlığı 230 metre'dir.Maden arama faaliyeti sırasında dinamit patlatma vb. gürültü/ toz kirliliği ile limit değerler hep aşılacaktır.  Bu durumda ne gibi tedbirler alınacağı ÇED raporlarında belirtilmemektedir.

                ÇED mevzuatının içi boşaltılmıştır. Ülkemizin yöneticileri maden ile ilgili yasa ve yönetmelikleri; değiştirerek, değiştiremediğine göz yumarak ilgili mevzuatları sermayenin birikimine ve hırsına elverişli hale getirmekte ya da uygulamaktadır.‘Kalkınma‘ kılıfına sokarak uygulanan toplumun, doğanın, yaşam hakkının hiçe sayıldığı bu rant politikalarının yol açtığı tüm bu yaşananlar, talan ve ekolojik yıkım suçlarıdır.Yöneticilerin, sermayenin hedefleri doğrultusunda yaklaşımı ile ÇED uygulamaları amacından sapmış; doğa talanına dönüştürülmüştür.Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir dönemde 400 ün üzerinde "ÇED Olumlu" kararına karşılık sadece 4 "ÇED Olumsuz" kararı olmasına karşın, "ÇED Gerekli Değildir" kararlarının binlerce olması bunun somut göstergesidir.ÇED mevzuatı amaç doğrultusunda uygulanmaktan çıkmış,sermayenin elinde bir talan donanımı haline getirilmiştir. Binlerce "Çed gerekli değildir" "olumlu" karşısında sadece 4 "olumsuz" karara rağmen art arda yaşanan felaketler, yıkımlar ÇED mevzuatının işlevinin nerelere evrildiğinin açık göstergesidir. Denetim mekanizması artık sermayenin güdümüne devredilmiştir.

                TMMOB Mimarlar Odası olarak meslektaşlarımızla beraber tüm bilimsel donanımımızı ve mesleki birikimimizi doğa ve halk için kullanmaya hazırız. Bir an önce doğayı ve yaşamı yok edecek olan bu maden alanlarına karşı doğru, şeffaf ve denetlenebilir bir çevre politikasının açıklanıp; hayata geçirilmesi gerekmektedir. Balıkesir,  Altıeylül  Sarıalan , İvrindi Sofular, Çamköy, Gökçeyazı Köyü/Mahallelerinin tarlalarının, sularının, otlaklarının, ormanlarının, meralarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz.     (Haber:C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans