ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

BASİAD BAŞKANI BAYSAL: 2022'DE STRATEJİLER GELİŞTİRMELİYİZ

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Baysal; 2022 yılına girdiğimiz bu günlerde; veriler ve gelişmeler ışığında 2022 yılında Türkiye ve Balıkesir ekonomisi üzerine görüşlerini açıkladı. 

BASİAD Başkanı Ümit Baysal; Balıkesir olarak 2022 yılında insanımızın yetkinliklerini, bilim-teknoloji-inovasyonu, demokrasiden ekonomiye tüm alanlarda kurumları ve kuralları güçlendiren bir kalkınma anlayışının ihracatımıza da yansıyarak sürdürülebilir olacağına inandığını söyledi.
Baysal sözlerine şöyle devam etti:


STRATEJİLER GELİŞTİRMELİYİZ

“Öncelikle 2022'ye girdiğimiz bu günlerde, pandemi döneminin yavaş yavaş etkisini kaybetmesini umuyorum. 2020 yılı başında covid hayatımıza girdiğinde, eminim ki hiç kimse değişimin bu denli hızlı olacağının farkında değildi. Başta iş dünyası iş süreçlerinde olmak üzere toplumun tümü içinden geçtiğimiz sürece uyum sağlamamız için, bugüne kadar öğrendiklerimizi bir kenara bırakıp yeniden düşünmemiz, tekrar tekrar akıl yürütmemiz ve stratejiler geliştirmemiz gereken bir yıla girdik. 

HATA YAPMA RİSKİ DE OLABİLİR

Her alanda ezberlerimizi bozmamız gerekecek. Gerek ülke olarak gerek Balıkesir olarak günlük konulara odaklanmak durumunda kalırken, global gidişattaki ana resmi kaçırmamalıyız. 2022'de halen arz yanlı sıkıntılar şiddetli şekilde sürerken dünya yeniden önemli bir enflasyon riski ile karşı karşıya. Ekonomiler ısınıyor. Ve küresel para politikasının var olan risklere verebileceği cevaplar kısıtlı. Dolayısıyla tüm bu politika tasarımlarında süreci öngörmek zorlaşırken, hata yapma riski de artabilir. 

Enflasyon riskinin azımsanmaması gerektiği bir dönemden geçmekteyiz. 3 Ocak'ta ülkemizde açıklanan yüksek enflasyon rakamları da, attığımız adımları tekrar gözden geçirmemiz gerektiğini net şekilde ortaya koymakta. Enflasyon ile mücadelede gerçekten doğru adımları mı atıyoruz? Bunlar doğru adımlar ise neden enflasyon bu denli şiddetli yükseliyor?

BALIKESİR İHRACATTA 27.SIRAYA GERİLEDİ

Aralık ayı sonu itibari ile ihracat rakamlarımıza baktığımızda ihracatımız 2021 yılını son derece yüksek 225 milyar dolar seviyesinde tamamlandı. Ülkemiz için önemli bir artış gerçekleşti. Balıkesir ihracatı da önemli bir artış ile 2021 yılını 789 milyon 924 bin dolar ve önemli bir artışla tamamladı. Fakat Balıkesir ihracat rakamlarına dikkatli baktığımızda bir noktaya dikkat etmemiz gerektiği ortaya çıktı. Balıkesir ihracatta Türkiye sıralamasında daimi olarak 21-22. Sıralarda gezinmekte idi. 2020 yılını ülke genelinde 24. Sırada tamamlamış idik. Ülke genelinde ihracat rekorunun kırıldığı 2021 yılında ise 2020 yılına göre 3 basamak gerileyerek 27. Sırada tamamladık. Bu da ihracat performansımızın; yarıştığımız illerin gerisinde kaldığını gösteriyor. 

2022 YILINDA EŞİTLİKÇİ VE ADİL OLMA HEDEFİNDEYİZ

Balıkesir olarak 2022 yılında insanımızın yetkinliklerini, bilim-teknoloji-inovasyonu, demokrasiden ekonomiye tüm alanlarda kurumları ve kuralları güçlendiren bir kalkınma anlayışının ihracatımıza da yansıyarak sürdürülebilir olacağına inanıyoruz. Hedefimiz; ekonomik olarak gelişmiş, uluslararası alanda saygın, toplumsal olarak eşitlikçi ve adil, yeşil dönüşümü başarmış çevreci bir Balıkesir olmaktır.

Fakat önümüze baktığımızda, var olan koşullar öngörülebilirliği ve yatırım ortamını ne kadar destekliyor? Bu süreç ne kadar sürdürülebilir? Son dönemde attığımız adımlar bizi arzu ettiğimiz noktaya getirdi mi? Dolarizasyon artarak devam ediyor. Kısa vadeli geçici çözümlere yönelirken, büyük resmi kaçırmıyor muyuz? Bu denli faiz indirimi yaptığımız halde neden piyasa faizleri ya da kredi faizleri düşmüyor da aksine yükseliyor.

ZAMANI DOĞRU KULLANMAK ÖNEMLİ

Ülke olarak zamanı doğru kullanamamanın maliyeti, artık eskisinden de yüksek. Ülke olarak odaklanmamız gereken serbest piyasa işleyişine sadık kalarak, verimlilik artışı ile katma değeri yüksek, teknolojiye dayalı, yeşil dönüşümü destekleyen üretim ortamına kaymaktır. Uyguladığımız yöntemler bizi temennilerimize ulaştırmadığı takdirde, her seferinde yeni yöntemlerle gelmek mecburiyetinde kalırız. Bu aynı zamanda rekabetçi piyasa işleyişini bozarken verimliliğe de hasar verir. Umuyorum ki 2022 yılı bu alanlarda doğru adımları attığımız ve bu anlayışı hayata geçirdiğimiz bir yıl olur.” dedi. (www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans