ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

MESLEKTAŞLARIMIZIN ONURUNA SAHİP ÇIKIYORUZ

Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi'nin tam da 14 Mart Tıp Bayramı'nın kutlandığı günde Dinlenme odasında istirahat etmekte olan doktorlara sözlü şiddet ve mobbing uygulamasına karşı tepkiler dinmiyor. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan da 15.Mart günü bir heyet ile Bandırmaya giderek söz konusu önünde yaptığı kitlesel basın açıklaması ile Başhekim Dr. Muzaffer Şenveli'nin tutumunu kınadı.


BALIKESİR TABİP ODASI MESLEKTAŞLARINA SAHİP ÇIKTI                    

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, olayın yaşandığı Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasında; “Hekimlik Andı'nda; Mesleğimi bana öğretenlere ve  meslektaşlarıma hak ettikleri saygıyı ve minnettarlığı göstereceğim” denildiğine vurgu yaparak devamında şu ifadeleri dile getirdi:

 “TTB ve Tabip Odamızca 3 Şubat ve 4 Mart 2022 tarihlerinde İl ve İlçe Sağlık Müdürlerine, tüm başhekimlere G(ö)REV etkinliği ile ilgili yazı yazılarak “G(ö)REV hakkını kullanmak isteyen meslektaşlarına kolaylık sağlanması ve  mesleki dayanışma için destek istenmiştir. Liyakate dayanmayan yönetici atamalarının baskı altında görev yaparak neden olduğu bu tür saldırgan, onur kırıcı davranışları ve yasal olarak sürdürülen eylem kırıcılığına yönelik girişimlerini kınıyor, bir daha yaşanmaması için 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasasından aldığımız yetki ile, etik ve deontolojik kurallar doğrultusunda ilgililer hakkında gerekli yasal süreci başlatacağımızı belirtmek istiyoruz." dedi.

“…Ülkemizde  buyurgan ve şiddet dilinin egemen olması, meslektaşlarımızın meşru hak arayışı sırasında İdarenin yasal olmayan genelgelere dayanarak “kraldan çok kralcı gibi davranması” sonucu uyguladıkları her türlü baskı, tehdit ve mobing asla kabul edilemez. Şiddet, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” durumu olarak tanımlanmaktadır. Şiddet hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı problemidir.

MOBBİNG BİR ŞİDDET TÜRÜDÜR

 Mobbing” Türk Dil Kurumu tarafından bezdiri olarak çevrilmektedir. Mobbing, tüm çalışma ortamlarında çalışma barışı, çalışanların sağlığı ve iş güvencesi üzerinde yıkıcı etkileri olduğu gibi sosyal ve ekonomik sonuçları da olumsuz etkileyen önemli  bir olgudur. Sağlıkta Dönüşüm Programı öncesinde mobbinge maruz kalmada; güvenlik ve eğitim sektörlerinin ardından 2. sırada yer alan sağlık sektörü, 2017 verileriyle ne yazık ki birinci sıraya yükselmiş durumdadır. Sağlıkta dönüşüm programının en önemli çıktıları; hastayı müşteri, sağlık kurumlarını işletmeye döndürmüş olması, ekonomik ve sektörel çöküntü ve Şiddet'tir.

CİMER, SABİM gibi idare tarafından kurumsallaştırılan mobing ve muhbirlik hatları hekimler üzerinde Demokles'in kılcı gibi sallandırılmakta,buna Aile hekimlerine yönelik “Ceza yönetmelikleri” çıkarılarak hekimler üzerinde baskı kurma ve susturulmaya çalışılmaları da ayrı bir mobing konusudur. Her gün yüzlerce hastayla ilgilenmek zorunda bırakılan hekimler, sağlık çalışanları bir yandan şiddete maruz kalırken, diğer taraftan da katı, otoriter yapılanmalar nedeniyle mobbinge uğramaktadır.Bunun yanı sıra; Talebin kışkırtılması, / Aşırı iş yükü, 7 Ücret adaletsizliği ve ücret yetersizliği, Uzun çalışma süreleri, /  İstihdam yetersizliği, / Malpraktis, /Yönetici mobbingi gibi sorunlar da sağlık çalışanlarının canını yakıyor, yakmaya da devam ediyor.

  • Başta şiddet olmak üzere bu sorunlarla yaşamak sağlık çalışanlarının kaderi değildir, olmamalıdır da.. Hipokrat; “ Tıp bir sanattır.” “ Hem de ondan insanlık sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat.” Demektedir. Bu zor sanatın icra edilmesinde de herkesin uyması gereken kurallar manzumesi vardır.

“MESLEKTAŞLARIMIZIN ONURUNA SAHİP ÇIKIYORUZ”

TTB DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ Meslektaşlarına ve diğer sağlık meslek mensuplarına karşı küçük düşürücü davranışlarda bulunmayı; mesleğin, meslektaşların, onur ve itibarını sarsıcı nitelikte davranışta bulunmayı suç saymakta,

TIBBİ DEONTOLOJİ TÜZÜĞÜ Hekimlerin kendi aralarında iyi meslektaşlık münasebetlerini devam ettirmelerini ve manevi olara birbirlerine yardım etmelerini öngörmekte,

HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARI gereğince de hekimler meslektaşlarına veya tedavi ekibinin bir başka üyesine karşı küçük düşürücü davranışlarda bulunamayacağı,

Hekimlerin meslektaşlarını zemmedemiyeceği gibi onları küçük düşürecek diğer tavır ve hareketlerde bulunamayacağı hükümleri mevcuttur.

Ayrıca biz hekimler, Hekimlik Andı'nda;” mesleğimi bana öğretenlere ve  meslektaşlarıma hak ettikleri saygıyı ve minnettarlığı göstereceğimize” dair yemin etmekteyiz.

Kaldı ki TTB ve Tabip Odamızca 3 Şubat ve 4 Mart 2022 tarihlerinde İl ve İlçe Sağlık Müdürlerine, tüm başhekimlere G(ö)REV etkinliği ile ilgili yazı yazılarak “G(ö)REV hakkını kullanmak isteyen meslektaşlarına kolaylık sağlanması ve  mesleki dayanışma için destek istenmiştir.

Buna rağmen üzülerek belirtmek istiyorum ki tam da 14 Mart Tıp Bayramının kutlandığı bir günde bizim ilimizde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Başhemşiresince meslektaşlarımıza mobbing uygulanmış, deontoloji ve hekimlik etik kurallarına aykırı küçük düşürücü, tehdit içeren ve aşağılayan sözel şiddet uygulanmıştır. Anestezi uzmanı meslektaşlarımızı onurlu ve duruşları nedeni ile kutluyoruz.

YASAL SÜREÇ BAŞLATILIYOR

Liyakate dayanmayan yönetici atamalarının baskı altında görev yaparak neden olduğu bu tür saldırgan, onur kırıcı davranışları ve yasal olarak sürdürülen eylem kırıcılığına yönelik girişimlerini kınıyor, bir daha yaşanmaması için 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Yasasından aldığımız yetki ile, etik ve deontolojik kurallar doğrultusunda ilgililer hakkında gerekli yasal süreci başlatacağımızı belirtmek istiyoruz. Mobbing'e uğrayan meslektaşlarımızın her türlü hakkı Tabip hastane başhekimi tarafından basılarak mobbing ve sözel şiddet uygulanmış ve bu uygulamaya Odamızca korunacak ve desteğimiz sürecektir" denildi.

İstirahat etmekte olan doktorların odasını basıp güvenlik görevlilerine, bir doktoru kastederek, "Şunu da hemen paketleyin" sözleri Ülke ve Balıkesir'de tepkilere neden oldu. Balıkesir Tabip Odası "mobbing ve sözlü şiddeti" kınarken, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. AK Parti İl Başkanı Ekrem Başaran ise Türk Tabipler Birliği ile  anestezi hekimlerini suçladı. (Haber.C.Saffet Yılmaz/www.yenihabergazetesi.net)

 


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans