ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.04.2021

101 YIL ÖNCE BUGÜN

Günlerden 23 Nisan 1920 ...

      101 yıl önce bugün ...

      30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Mütarekesi hükümlerine dayanarak,1 Kasım 1918'den itibaren vatan topraklarımız, işgal edilmeye başlandı. Türk Ordusu dağıtılırken, ülke içindeki dış kaynaklı örgütler, ayaklanma hazırlıklarına girişmişti.                      

      Bunun üzerine bir araya gelen vatanseverler, 1918 yılı sonlarında Müdafaa-i Hukuk örgütlerini kurmaya başladı. Ama farklı düşünceler sebebiyle ülkenin hemen her yerinde, dağınıklık, çaresizlik ve kötümserlik görülüyordu. Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra Milli Meclisin ivedilikle toplanması, ilk defa Erzurum Kongresinde, yüksek sesle dile getirildi. Akabinde Sivas Kongresinde tekrar edilen bu söylemle, Misak-ı Milliyi kabul eden son Osmanlı Mebusan Meclisi, İstanbul'un işgalinden önce toplandı.

      Erzurum Kongresinde vücut bulan Misak-ı Milli, Sivas Kongresinde harekete geçmiş ve kararlar kabul edilmişti. Temel ilke olarak vatanın ve milletin bölünmezliği, vurgulanmıştı.

      Misak-ı Milli kararlarını kabul etmeyen müttefikler, yeni meclisin kurulmasını engellemek için harekete geçtiler.

      Mustafa Kemal Paşa, dağıtılan meclis yerine yeni bir meclisin kurulmasını ve olağanüstü yetkilere sahip olmasını istedi. Süre olarak da 15 gün içinde seçimlerin yapılmasını istedi. Dağıtılan Mebusan Meclisinin üyeleri de yeni meclise dahil edildi.    

      Ankara'nın o günkü şartları içinde meclisin toplanabileceği uygun bir bina yoktu. Sonunda, İkinci Meşrutiyet döneminde, İttihat ve Terakki Cemiyeti kulübü olarak yapılmış tek katlı bir binada karar kılındı.

      Bakımı ve onarımı yapılan bina, hazır edildi. Gerekli eşyalar, halktan ve okullardan toplandı.

      Bu şekilde vatan toprakları için sonun başlangıcı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, hazır hale getirildi.

      101 yıl önce bugün, 23 Nisan 1920'de Cuma günü, Hacı Bayram Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından, dualar ile meclis açıldı.

      Geleneklere göre, en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey, Başkanlık kürsüsüne çıktı ve konuşma yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ilk toplantısını açtı.

      Yarın, ‘'Çocuk Bayramı'' yazımda, görüşmek üzere ...

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

 

 

 

 

 


Bu yazı 375 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans