ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.05.2021

YURT DIŞINDAKİ HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜMÜZ

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Sağlık Bakanı olan Refik Saydam, aralıklarla 14 yıl sürecek olan bu görevi sırasında, sağlık hizmetlerinin gelişmesine ciddi katkılar sağladı. Çeşitli şehirlerde hastane, doğum ve çocuk bakımevleri açtı. Sağlık personeli yetişmesi için sağlık kursları, tıp öğrenci yurtları, Hıfzıssıhha Enstitüsüyle Mektebini, İstanbul ve Ankara'da da verem savaş dispanserlerini kurdu. Tifüse karşı aşı geliştirerek, Dünya tıp tarihine geçti.

      İskenderun doğumlu Prof. Dr. Uğur Şahin, 4 yaşındayken Almanya'ya gitti. Kendi şirketi olan BionTech ve ABD merkezli Pfizer ile geliştirdikleri korona virüs aşısında büyük başarı sağladı.      

      Babası İstanbul'da bir doktor olan Özlem Türeci'nin ailesi, doğumundan önce Almanya'ya göçmüş. Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacı olan Özlem Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur. Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde dersler vermektedir. Almanya'nın Mainz şehrindeki Bireyselleştirilmiş Bağışıklık Müdahalesi Takımı'nın (Ci3) da kurucularındandır.

      Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti, yurt dışındaki hıfzıssıhha enstitüsümüzün çalışanı gibiler.

      Uzun süredir havada kalan ‘'aşılar geliyor‘' söylemi nihayete erdi ve aşılar ülkemize indi.

      Beklenen yüklü miktardaki aşılar; yurt dışındaki hıfzıssıhha enstitüsümüzün çalışanı gibi olan Türk asıllı iki Alman, Prof. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu, Biontech firmasından geldi.

      Yurt dışındaki hıfzıssıhha enstitüsümüzün çalışanı gibi olan Türk asıllı iki Alman soydaşımıza, teşekkür etmemiz gerekiyor.

      Yurt dışındaki hıfzıssıhha enstitüsümüzün çalışanı gibi olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, daha salgının başında; Biontech'in Covid-19 aşısının Türkiye'yle Almanya'ya satış ve pazarlama haklarını, ortakları olan Pfizer'e vermediler.

      Kısacası ''Türkiye ve Almanya, bizim iki ülkemiz. Aşısız bırakamayız'' dediler.

      Şu soruyu sormak gerekiyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ve devamında sürdürülen aşı politikası desteklenseydi, uluslararası endüstriye pazar olmak yerine milli endüstri korunup kollansaydı, bugün yabancı ülkeden korona virüs aşısı bekler miydik?

      Yurt dışındaki hıfzıssıhha enstitüsümüzün çalışanı gibi olan Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, iyi ki varsınız.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.     


Bu yazı 422 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans