ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

12.06.2021

İSTİKLAL MADALYASI

Büyükşehir Belediye Meclisi, Eylül 2019 ayının ilk toplantısında; mecliste bulunan tüm partilerin ortaklaşa imzalarıyla, Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilmesi teklifi, oy birliğiyle kabul edilmişti.

         Alınan karar sonrasında Balıkesir milletvekilleri konuyu TBMM'ye taşıdı ve  daha önce verilen kanun tekliflerini, yeniden gündeme getirdi.

         Bu amaçla 24 Mayıs günü Ankara'da bir dizi temaslarda bulunuldu. Vali Hasan Şıldak, Bakan Yücel Yılmaz, milletvekilleri Mutlu Aydemir ve Mustafa Canbey, TBMM başkanı Mustafa Şentop'u ziyaret ederek ‘madalyamızın peşindeyiz' çabasını, güçlü bir şekilde gösterdiler.

         TBMM'de kabul edilen İstiklal Madalyası Kanunu, 4 Nisan 1921 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 15 Mayıs 1919'dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'nda, cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere İstiklal Madalyası verildi.

         İstiklal Madalyası, 1 Kasım 1926'ya kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ve bu tarihten sonrada, Milli Savunma Bakanlığınca verilmeye devam edilmiştir. İstiklal Madalyası'nın verilmesi günümüzde de devam etmektedir.

         Milli mücadelede sonrasında, İstiklal Madalyası verilen, şehirleri tanıyalım.

         Gaziantep, 1. Dünya Savaşı'nın sonunda düşman kuvvetleri tarafından kuşatılıyor. Antep halkı, ordudan dahi yardım almadan, topraklarını işgal eden Fransızlara karşı, destansı bir mücadele veriyor. 1921 senesinde Gazi unvanını alarak, Gaziantep oluyor. 7 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan kanunla da İstiklal Madalyası veriliyor.

         Gazi unvanlarını alan üç kişi ve kurum vardır. Bunlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Gazi TBMM ve Gaziantep'tir.

         Şanlıurfa, ilk olarak İngiliz kuşatmasında kalıyor. İngilizler çekiliyor, Fransız kuşatmasına giriyor. Halk tarafından, Urfa Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulup, düşmanla mücadeleye giriliyor ve düşman kovuluyor. 12 Haziran 1984 günü, Şanlı unvanı, 11 Nisan 2016 günü de İstiklal Madalyası veriliyor.

         Kahramanmaraş, 1. Dünya savaşı sırasında düşman işgaline uğramasına ve ordudan yardım almamasına rağmen, topraklarını bırakmıyor. 1925 yılında İstiklal Madalyası, 7 Şubat 1973 günü de Kahraman unvanı, veriliyor.

         İstiklal Madalyasına sahip bir ilçemiz var. Kastamonu'nun İnebolu İlçesi, 9 Nisan 1924 günü, kayıkçıların gayretleri ve başarıları nedeniyle İstiklal Madalyası ile ödüllendiriliyor.

         Balıkesir ve Balıkesir halkı da İstiklal Madalyasını hak ediyor. Mondros Mütarekesinin imzalanmasından hemen sonra başlayan Türk Milli Mücadelesi, düzenli orduları tasfiye edilmiş, toprakları işgal edilmiş ve yıkılmış bir milletin, yeniden doğuş hareketidir. Kısaca, Kuvayi Milliye olarak isimlendirilen bu örgütlenme hareketi ilk önce Balıkesir'de başlamış, kısa sürede de bütün Türkiye'ye ulaşmıştır. O karanlık günlerde bu Kuvayi Milliye hareketi Yunan taarruzunu uzun süre durdurarak, zaman kazandırmıştır.

         Balıkesir'de 16 Mayıs 1919'da başlayan bu direniş, Ankara'da TBMM'nin toplanması ve düzenli orduya geçme çalışmalarına önemli katkılar sağlamıştır. Balıkesir halkı, ilk silahlı mücadeleyi başlatmış, işgale karşı cepheler oluşturmuş, varını yoğunu vatan savunması için seferber etmiştir. Bu bakımdan Türk Milli Mücadelesindeki Kuvayi Milliye çalışmaları sadece Balıkesir'i ilgilendiren mahalli bir faaliyet olmaktan çıkarak, Milli Kurtuluş Hareketine çok önemli katkılar sağlamıştır.

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar


Bu yazı 363 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans