ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

12.07.2021

PENALTI !

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) final maçında İtalya ile İngiltere kozlarını paylaştı. Wembley Stadı'nda oynanan karşılaşmanın ilk 90 dakikası 1-1 bitti ve maç uzatmalara gitti. Uzatmalarda da gol sesi çıkmayan dev maç, seri penaltılara kaldı. Penaltı vuruşlarını 3-2 kazanan, İtalya EURO 2020 şampiyonu oldu.

Futbolda nefesleri kesen noktadır, penaltı noktası.

7 metre 32 santimetre uzunluğunda ve 2 metre 44 santimetre boyunda bir kale.

Kaleye 11 metre uzaklıkta bir beyaz nokta.

Beyaz noktanın üzerinde 420 gram ağırlığında bir top.

Penaltı! Gol atmış kadar sevindiren bir karardır ama aması da vardır.

Bugün kalecilerin bir nevi kabusu olan penaltı atışlarının mucidi aslında ilginç bir şekilde kalecidir. 1890-91 sezonunda İrlanda Ligi ekiplerinden Milford Everton forması giyen ve aynı zamanda iş adamı olan William McCrum, ceza sahası içinde yapılan faullerin serbest vuruş yerine kaleye atılacak direkt bir vuruşla cezalandırılması gerektiğini dile getirdi.

Penaltı atış kuralı öncesinde, eleme maçı beraberliklerindeki sonucu, kura çekimi belirliyordu.

Bunun ilk örneği ise, 1968'de İtalya'nın yazı tura tura atılarak sonuçlandı ve 30 dakikalık uzatmadan sonra iki kaptan hakem odasına gitti ve finale çıkacak takımı belirlemek için yazı tura atışı yapıldı.

Penaltının atan ve tutan ikilisine bakalım ...

- Garantici penaltıcı, 120 dakikanın verdiği yorgunluk ve kaçırırsa oluşacak sonuçların verdiği mental yük ile atabileceği en kolay yere atmayı tercih eder. Kalecilerin kurtardığı penaltıların çoğunluğudur.

- Tecrübeli penaltıcı, 120 dakikanın verdiği yorgunluk vardır ama tecrübesinden ötürü mental bir yorgunluk yoktur. Doğru karar verebilecek durumdadır ve atabileceği en kolay yere atmayı tercih eder fakat kalecinin de kurtarmakta zorlanması adına topu havalandırır.

- Uzman penaltıcı, daha önceden çok penaltı atmıştır ve kendi yeteneklerine de güveni tamdır. Temiz ve sert bir vuruşla topu yan ağlara ya da direğin altından üst ağlara gönderir.

- Maceraperest penaltıcı, mental olarak yorulmuştur ama kendine güveni tamdır. Egosu, karar verme becerisinin önüne geçer. Kaçan penaltıların çoğunluğunda bu tip futbolcular vardır.

- Kurnaz penaltıcı, yetenek ve tecrübe olarak üst düzeyde, seri penaltı atışları tecrübesi yaşamış bir futbolcudur. Son anda hayal gücünü devreye sokar.

Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

Bu yazı 374 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans