ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.08.2021

BAŞKOMUTAN

Başkomutan ya da başkumandan, bir savaşta; bütün kara, deniz ve hava kuvvetlerine yani askeri gücüne komuta eden en büyük komutandır.       

      Başkomutanlık yasası, savaşın zor şartları altında alınacak kararlara ve bu kararları uygulanmasına hız kazandırmaktır.      

      5 Ağustos 1921 tarihinde mecliste alınan kararla Mustafa Kemal Atatürk, başkomutan oldu. 

      Eskişehir-Kütahya Savaşları sonrasında ordunun Sakarya'nın doğusuna çekilmesi, mecliste tartışmalara neden oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri bu yenilginin sorumlularını bulmaya çalışıyordu. Mustafa Kemal'e karşı olan üyeler bu kötü durumun sorumlusu olarak Mustafa Kemal'i görmüşler ve onu suçlamaya başlamışlardı. Milletvekilleri yorgun orduyu yeniden canlandıracak ve memleketi bu kötü durumdan kurtaracak çareler aramaya başladılar. Mecliste son çare ve son tedbir olarak Mustafa Kemal Paşa'nın ordunun başına geçmesi yolunda bir düşünce ortaya çıktı. Taraftarları gibi karşısında olanlar da Mustafa Kemal'in ordunun başına geçmesini istemekteydiler. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, 4 Ağustos 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisine verdiği bir önerge ile meclis yetkilerini isteyerek (yasama, yürütme, yargı) başkomutan olmayı kabul edeceğini bildirdi.  

      Ancak Mustafa Kemal'in meclisin yetkilerini kullanma isteğine karşıtları itiraz ettiler. Meclisin yetkilerinin bir kişi tarafından kullanılmasının söz konusu olamayacağını ileri sürdüler.  

      Fakat düşman karşısındaki cephede vakit geçirilmeksizin en hızlı, en doğru kararları verebilmek, ancak meclisin yetkilerini anında kullanmakla mümkündü.       

      Zaten Mustafa Kemal'in de bu kadar geniş yetkileri üstlenmesinin nedeni, bu olağanüstü durumda çabuk karar alarak yine bu kararları çabuk bir şekilde uygulamak istemesiydi.  

      Olağanüstü şartlara rağmen Mustafa Kemal Başkomutanlık yetkisini üç ayla sınırlı olmasını istedi. Bu istek, onun milli iradeye ne kadar saygılı olduğunu açıkça göstermekte.  

      Meclis, Mustafa Kemal'i bu isteğini de haklı buldu. 5 Ağustos 1921 tarihinde, meclisin sahip olduğu yetkileri kullanmak koşuluyla Mustafa Kemal Paşa'ya üç ay süreyle başkomutanlık yetkisini veren kanunu kabul etti. 

      Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos 1922'de Türk ve Yunan orduları arasında meydana gelen savaştır. Mustafa Kemal'in bizzat kendisinin yönettiği bu savaşa “Başkomutanlık Meydan Savaşı” denmiştir.  

      İstiklal Savaşımız, 30 Ağustos zaferiyle sonuçlanmıştır. 

      Mustafa Kemal Atatürk, 100'üncü yılında; Başkomutanlığın sadece yazılı şekliyle olamayacağını göstermiştir. 

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    


Bu yazı 365 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans