İtfaiye konusu açıldığında; 1970'li-80'li yıllarının unutulmaz yıldızı, Nurhan Damcıoğlu'nun Ramazan Gecelerinde söylediği, ünlü "Yangın var" kantosu akla gelmeye devam ediyor.
Bu durum nostalji olarak kalsa da itfaiye denilince sadece yangın mı? akla gelmeli.
Ülkemizde ilk İtfaiye Teşkilatı 25 Ekim 1714 Dergâh-ı Âli Tulumbacı Ocağı adıyla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde ise Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediyelere verilmiştir.
Türkiye'de her yıl 25 Eylül günü başlayıp 1 Ekim günü biten hafta ‘Yangın Haftası' olarak kutlanmaktadır.
Belediye bünyesinde yer alan itfaiye teşkilatının en önemli bireyi olan itfaiyeci, yangına ilk müdahale eden teknik elemandır. Zor durumda kalan vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlamak amacıyla eğitim almış, yeterlilik sahibi ve belgesi olan kişiler de sivil savunma ve itfaiyecilik teknikeridir.
Son düzenlemelerle bu alanda gelişmeler umut verici olsa da yine de sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü öğrencileri ve mezunları serzenişlerine devam etmekte.
Yapılan değişikliklerle, itfaiyecilik bölümü mezunları; mahalli idarelerin itfaiye eri alımlarına, açıktan atamayla işe girmekte.
Meslek yüksekokullarından mezun olan sivil savunma ve itfaiyecilik teknikerleri de haklı olarak kendilerine öncelik tanınmasını istemekte. Çünkü liseden sonra 2 yıl daha eğitim görerek kendilerini geliştirmişler hem bilgi birikimi hem de teknik anlamda üstünlükleri bulunmakta. Bu avantajlarının, atamalarda da değerlendirilmesi gerektiği yönünde, istekleri var.
Hiçbir bilgisi olmadan, belediyelere bu görevde istihdam sağlamak o yöredeki insanlara yapılan büyük haksızlık. Olumsuz bir durumunda eğitimini almadan, bilgisi olmayan insanların, kurtarma işinde yer alması, düşündürücü.
Bu konuda yasal olarak boşluklar bulunsa bile belediye yetkililerinin mutlaka üniversitelerin sivil savunma ve itfaiyecilik bölümü mezunu olan insanları kadroya alması gerekiyor. Esas olan da bu.
İtfaiye teşkilatı ve itfaiyecilerimiz sadece yangın mı? söndürüyor. Daha dikkatli bakarsak, onlar her yerde.
İyi ki varsınız ...
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.