ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

15.02.2022

Sevgililer Günü Gecesinde “Yüzümüze Mutluluk, İçimize Huzur Veren” Nadide İnsanlara İthafen

Şubat ayı denilince aklımıza ilk gelen “14 Şubat Sevgililer Günü” dür. Sevgililer günü günümüzde seven ve sevilenlerin birbirlerine aşklarını, sevgilerini ve ilgilerini gösterdikleri, birbirlerini mutlu ettikleri, hatırladıkları ve hoşça vakit geçirdikleri özel bir gün olarak kutlanmaya devam etmektedir. 

Sevgililer gününün kökeni her ne kadar Roma Katolik Kilisesine bağlı olan; dönemin imparatoru tarafından genç âşıklara yönelik baskıcı yasalara karşı çıktığı için öldürülmüş Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen özel bir bayram inanışına bağlanıyor olsa da aslında kökeni antik çağlara dayanmaktadır.

Antik Yunan takvimlerinde Şubat ayı Zeus ve Hera'nın evliliğine adanmıştır. Mitolojik kaynaklara göre istediği her şekle girebilen Zeus; soğuk bir gecede soğuktan titreyen bir guguk kuşu kılığına girerek Hera'nın gönlünü kazanmış ve onu evliliğe ikna etmiştir. Güzeller güzeli Hera şarkı söyleyip çiçek toplarken soğuktan titreyen bu zavallı guguk kuşunu fark eder. Onu avucuna alır ve göğsüne bastırır. Bu esnada Zeus eski haline dönerek Hera'ya aşkını ilan eder.

Antik Roma'da ise Şubat ayı bereket tanrısı Lupercalia'nın onuruna kutlanan özel bir gündü. Bu günde din adamları tanrıya kurban sunduktan sonra Roma sokaklarında koşturur karşılaştıkları kişileri kutsarlardı. İnanışa göre bereket tanrısı Lupercalia'nın bu kutsayışı ile genç kadınların doğurganlıkları artardı. Çünkü Pagan geleneğine göre Şubat ayının ortası doğanın yeniden uyanışı, baharın gelişi ve kuşların çiftleşme zamanlarının başlangıcıydı.

Günümüzde ise 14 Şubat romantik aşk ile ilişkilendirilmektedir. Aynı zamanda tüketim kültürünün bir parçası haline gelerek ticari bir amaç üzerinde şekillenmiştir. Buna karşılık sevgiyi ve paylaşımı “birlik ve beraberlik” anlamında karşımızdaki insanı mutlu etmekle ilişkilendiren nezih ve nadide insanlar da halen aramızda. Öyle ki bu kişiler yüzümüzde tatlı bir gülümseme görebilmek için ellerinden geldiğince çabalamaktadır.

Sizlerin de bildiği gibi şehrimize değer katan ve aynı zamanda bu nezih ve nadide insanların bir araya geldiği kuruluşlardan biri de Balıkesir Liseliler Derneği'dir. Dernek başkanı değerli Esin BALIBEK hanımefendi ve yönetim kurulu bu yıl 14 Şubat Sevgililer Günü'ne özel Avlu Fatih Salonu'nda bir konser düzenlenmesine vesile oldu. Konserde Balıkesirli ve Balıkesir Lisesi mezunu ses sanatçısı Levent CONKER, Antalya Devlet Opera ve Bale sanatçısı Aslı AYAN ve Zafer CEBİ romantizm ve sevgiyi bir araya getiren çok özel parçaları seslendirerek dinleyenleri mest ettiler. Dolayısıyla birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde sevgiyi paylaşmamıza vesile olan hem Balıkesir Liseliler Derneği yönetimine hem Kent Konseyimize hem de değerli sanatçılarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.  

Sonuç olarak aşkı ya da sevgiyi sadece tek bir günde kutlamayı destekliyor ya da desteklemiyor olabilirsiniz. Ya da inancınıza göre kökenleri Hıristiyanlık veya Pagan geleneklerine gömülü olduğu için veya tüketim kültürüne dayandığı için kutlanmasını doğru bulmuyor olabilirsiniz. Ancak bu özel gün; bir olmak, birlik olmak, birbirimizi hatırlamak, sevgiyi ve dostluğu hissetmek ve hissettirmek anlayışı ile kutlanmayı sizce de hak etmiyor mu?


Bu yazı 640 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans