ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.04.2022

HUZURSUZLUK HAKKI

YazıYorum (Mete Kozdağ)  


 


      Huzur Hakkı, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; ‘'Belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine ödenen para'' olarak tanımlanıyor.

      Hukuk dilindeyse; o dönemde çalışan yöneticilerin harcadıkları emek ve mesailerine karşılık, genel kurul kararları ile belirlenen ve yöneticilere genellikle aylık olarak ödenmesi kararlaştırılan bir meblağdır.

      Aslında her zaman gündemde olan ama konuşulamayan huzur hakkı için; bazı kamu görevlilerinin birden fazla şirket veya kurumdan huzur hakkı aldıkları, aldıkları huzur hakkının çok yüksek olduğu yönündeki tartışmalar, kamuoyunda tekrar gündeme geldi.

      Kamu görevlilerinin huzur hakkı almalarına imkan veren yönetim kurulu, komisyon, heyet vb. organlarda hangi kriterlere göre görevlendirildiği ve huzur hakkı miktarı göreceli olmakla birlikte görev yapılabilecek şirket ve huzur hakkı için yasal düzenlemeler bulunmakta. 

      657 sayılı kanunda yer alan yasaklardan biri, devlet memurunun ticaret müesseselerinde görev yapamaması ve kendi asli görevinin dışında aynı zamanda ikinci bir görevi yürütememesidir.  

      Huzur hakkını haklı kılan madde ise 657 sayılı kanunun 28'inci maddesinde; devlet memurları kural olarak şirketlerde görev alamamakla birlikte asli olarak görev yaptıkları kurumların iştiraklerinde (şirketlerinde) kurumlarını temsilen görev alabilirler, şeklinde geçiyor; 

      Birden fazla yerde görev alan devlet memurlarının sadece bir adet huzur hakkı alması konusunda tam açıklık olmaması, birden fazla huzur hakkının alınmasına, hak kazandırıyor.

      Huzur hakkı almak hakkının, kesin bir şekilde çizilmesi için sesler yükselmiş olsa da şimdilik duymamazlıkdan geliniyor. 

      Huzur hakkının birden fazla yerde görev alınarak, hepsinden de yüksek huzur hakkı alınması, vatandaşın gözünde huzursuzluk yaratıyor. 

      Devlet memurları huzur hakkı alıyorsa, vatandaş da huzursuzluk hakkı almalı.   

      Huzur kelimesinin anlamına baktığımızda; insanın içinde duyduğu rahatlık, gönül rahatlığı, iç rahatlığı, baş dinçliği ve hakkı olan rahatlığı anlıyoruz.

      Huzursuzluk hakkı; tüm vatandaşa, milli ve dini bayramlarda verilecek net asgari ücret, neden olmasın?

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.

      


Bu yazı 362 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans