ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

09.05.2022

9 MAYIS’IN AVRUPA VE ZAFER GÜNÜ

YazıYorum (Mete Kozdağ)       

 

 

      9 Mayıs 1950 tarihinde Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman ‘Avrupa'da barışçıl ilişkilerin kalıcı şekilde kurulması gerektiği zaruridir' söylemiyle, daha sistematik ve organize bir Avrupa kurmak gayesiyle bir kanun teklifi açıklamıştır.    

      "Schuman Bildirisi"olarak da bilinen bu tasarı, bugün Avrupa Birliği olarak kabul ettiğimiz kurumun yapı taşı olarak görülmektedir.

      1985 yılında Milan'da yapılan Zirve sonrasında 9 Mayıs'ın, "Avrupa Günü" olarak kutlanılması kararı alınmıştır.

      Bu tarihten itibaren de her yıl 9 Mayıs Avrupa Günü gerek üye ülkelerde gerekse aday ve potansiyel aday ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

      Barış ve dayanışmanın sembolü 9 Mayıs Avrupa Günü, Türkiye'de birbirinden renkli ve anlamlı etkinliklerle kutlanacak. Avrupa Birliği'nin 2022 yılını “Gençlik Yılı” ilan etmesi üzerine bu yıl etkinlikler “Umudumuz Hep Genç” sloganı ile gerçekleştirilecek.

      8-9 Mayıs 1945'te İkinci Dünya Savaşı, Nazi Almanya'sının teslim olmasıyla sona erdi. Zafer Günü veya 9 Mayıs, II. Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya'nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı Sovyetler Birliği tarafından ilan edilen ve kutlanan gündür.

      Rusya, bu tarihi Zafer Günü olarak anıyordu ama son yıllarda anma törenlerini propaganda gösterisine dönüştürdü.

      Rusya Devlet Başkanının bu yılki 9 Mayıs törenlerini, Ukrayna savaşına yönelik propagandayı güçlendirmek için kullanabileceği yönünde spekülasyonlar yapılıyor. Hatta bazı uluslararası gözlemciler, cepheye gidecek on binlerce yeni asker kazanabilmek için Rusya'nın genel bir seferberlik ilan edebileceğinden bile endişe ediyor. Ukrayna istihbaratı da Rusya'nın, büyük ölçüde işgal altındaki Mariupol kentinde 9 Mayıs'ta askeri bir geçit töreni ile gövde gösterisi yapabileceği uyarısında bulundu.

      9 Mayıs gününün amacında uzaklaştırılmasını istemeyen ve batı ülkelerinde yaşayan Ukraynalılar ve Ruslar, bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda Almanya'nın başkenti Berlin ve diğer bazı Avrupa kentlerinde, kamuoyunun dikkatini çekebilmek ve barışa destek vermek amacıyla 9 Mayıs günü için bir dizi etkinlik ve miting düzenlenmesi çağrısı yaptılar.

     9 Mayıs'ın Avrupa ve Zafer Günü, neleri gösterecek?

     Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

 

 

 

 

 


Bu yazı 324 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans