YazıYorum (Mete Kozdağ)
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri; Türkiye'de 1581 Sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri kanunu hükümlerinden faydalanmak üzere, üreticilerin aralarındaki ekonomik menfaatleri korumak, özellikle meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla karşılıklı yardım ilkesine dayanarak kurdukları, tüzel kişiliği olan değiştir ortaklı ve değişir sermayeli, çiftçi kuruluşudur.
Gıda, sigorta, bireysel emeklilik, hayvancılık, gübre, yem, tohum, sera ve sulama sistemleri, lojistik, lisanslı depoculuk ve bilişim sektörlerinde üretim ve hizmet vermektedir.
Kuruluşun temeli, Osmanlı Devleti'nin Niş eyaletinde 1863 yılında vali Mithat Paşa tarafından kurulan ve tarımsal kooperatiflerin ilk adımı niteliği taşıyan, Memleket Sandıklarına dayanır.
Cumhuriyetin ilanından sonra 1935 yılında çıkarılan 2836 sayılı "Tarım Kredi Kooperatifleri Kanunu" ile günümüzdeki anlamıyla, kuruluşu gerçekleşmiştir.
Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır.
Atatürk'ün devletçilik ilkesi; Türk toplumunun ulaşmak istediği çağdaş ve modern bir düzen için gerekli olan ekonominin güçlendirilmesi ve ulusallaştırılmasıdır.
Anayasamızda da yer alan devletçilik ilkesi; tüm ülkelerin ortak amacı olan toplumun esenlik ve mutluluğunu sağlayıcı toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmada, devletin üstlenmesi gereken görevleri saptayan bir yöntemdir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatının ardından Tarım Kredi Marketleri'nde yapılacak indirim 15 Ağustos 2022 Pazartesi günü başlayacak. 1.400 markette etiketler değiştirildi. Bazı ürünlerde çok ciddi indirim yaptıklarını belirten Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Aydın, yaptığı açıklamada "Vatandaş sepetini daha ucuza dolduracak. Zarar etmeyeceğiz ama kar da etmeyeceğiz. Burada finansal bir yapı kurduk. Aracıyı ortadan kaldırıp, üreticinin daha da fazla kazanacağı bir sistem inşa ediyoruz. Hem üreticiyi destekliyoruz hem vatandaşı ucuz gıdayla buluşturmaya çalışıyoruz. Diğer marketler tedarikçilerine 120 güne kadar ödeme yapıyor. Biz bunu 60 güne indirdik. Üreticiye nefes aldırıyoruz, burada finansal maliyet yaratmayarak oradaki avantajı vatandaşın lehine kullanıyoruz" dedi.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market, bugünden itibaren Devletçilik ile elde edilmek istenilen kazanımlara yeniden dönmeye, örnek olabilecek mi sorusunun cevabı ‘' 2021 yılında rekor zarar eden şirket 1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 tarihleri arasında beş yönetim kurulu üyesi ve dört üst düzey yöneticiye ise toplam 1 milyon 534 bin 727 TL'lik menfaat sağladı. Yöneticilere sağlanan menfaatlerin kapsamı, “Huzur hakkı, ücret, prim, ikramiye ve kâr payı” olarak açıklandı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatif Market indirimleri, geçici ve pansuman tedbir olarak yorumlandı.
Devletçiliği yeniden gözden geçirmek gerekiyor... Atatürk'ün ortaya koyduğu ekonomi politikasının başarısı ortadadır. 1929 buhranı sonucu tüm dünya ekonomisi büyük bir ekonomik çöküntü içindeyken, Türkiye 1930'lu yıllarda; ulusal bir sanayileşme hamlesini başlatmış, 1930-32 döneminde yıllık ortalama yüzde 3.5, 1933-39 döneminde ise yüzde 8.1'lik bir büyüme sağlamıştır. Aldığı önlemlerle ticaret dengesi açığını (1938 yılı dışında) fazlaya çevirmiştir. 1932-1939 yılları imtiyazlı yabancı şirketlerin tasfiye edildiği, demiryollarının millileştirildiği yıllardır. Türk ekonomisinde büyük yeri olan iktisadi devlet teşekküllerinin en önemlilerinden olan Sümerbank, Etibank, Denizcilik Bankası vb. bu dönemlerde kurulmuşlardır. Türkiye sanayiinin temelini oluşturan demir-çelik, dokuma, kağıt, kimya, şeker, cam gibi sanayi dalları bu dönemde geliştirilmiştir. Özetle, bu dönemin ekonomi politikasını başarılı bir milli bir sanayileşme çabası olarak yorumlamak, yanlış olmaz
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.