ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

23.10.2022

SİNE-İ MİLLETE DÖN(ME)MEK

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

      Sine-i millete dönmek; Türkiye siyasi tarihinde, siyasi temsil meşruiyetini yitirdiği düşünülen TBMM'den çekilerek, siyasete halk içinde devam etmek anlamında kullanılan ifadedir.

      Demokratik ortamda yapılabilecek her şeyi yaptıktan, denenebilecek her yolu denedikten sonra, yine de çözüme ulaşamaması durumunda bütün milletvekillerinin son çare olarak topyekün istifa etmesi şeklinde gerçekleştirebilecek bir eylemdir.

      Her dönemde birçok siyasetçi tarafından dile getirilmiş olan sine-i millete dönmek fiili olarak şimdiye kadar herhangi bir siyasi parti tarafından uygulanmamıştır.  

      İktidarı korkutmak için söylenir ama cesaret edilip de halkın içine dönülmüyor.

      Halk, gerekli tepkiyi göstermezse ‘sine-i millet' bir sonuç vermez.

      Kendisini seçen halkına geri dönmek için babayiğit olmak gerekiyor.

      Anayasaya göre, sine-i millet kararının uygulanabilmesi için TBMM Genel Kurulunun onayı şart koşuluyor. Anayasa'nın 84'ncü maddesi, milletvekili istifasının genel Kurulda kabul edilmesini öngörüyor. Madde şöyle "İstifa eden milletvekilinin milletvekilliğinin düşmesi, istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır"

      Sine-i millete dönme kavramı, Türk siyasetine ilk kez Atatürk ile girdi. Harbiye Nazırlığı'nı kabul etmeyen Mustafa Kemal “Biz de sine-i millete döneriz” diyerek ordudan istifa etti ve kurtuluş mücadelesini başlattı.   

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar. 

 


Bu yazı 279 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans