ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

01.12.2022

ZİNCİRİN CİN MARKETLERİ

YazıYorum (Mete Kozdağ)               

      

 

 

      Gıda fiyatlarındaki artış devam ederken, mutfaklardaki yangın da büyümeye devam ediyor.

      80'li yıllara kadar bakkal-manav-kasap fiyatları arasında kalan vatandaş şimdi de zincir marketlerin fiyatları arasında kalmış durumda.

      Ayrıca yıllardır ortalıkta net görünmeyen, görünse de aradan sıyrılan aracıları da unutmayalım.

      İçinde bulunulan duruma ‘oligopol piyasası' adı verilmekte ve çoklu oyuncunun (üretici, aracı, satıcı) kontrolünde şekillenen piyasa olarak tanımlanmakta.

      Oligopol piyasa problemine ek olarak; üretimdeki plansızlık, desteklemelerdeki işlevsizlik, üreticideki örgütsüzlük, maliyetlerdeki yönetilemezlik, lojistikteki kayıplar, satış ve pazarlama kanallarındaki aksaklık, arz-talep-fiyat üçgenindeki dengesizlikler de diğer temel kronik sorunlar.

      Başta rekabet kurumu olmak üzere devlet mekanizmasının diğer kurumları zincirin cin marketleri için tedbirler almaya devam ediyor.

      Rekabet Kurumunun “Çiftçiler ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin ülke ekonomisinin temel taşları olduğu dikkate alındığında, bu aktörlerin gelirlerinin azalmasına, yatırım, yeni pazarlara açılma ve yeni ürün geliştirme güdülerinin zayıflamasına yol açabilecek söz konusu nitelikteki uygulamaların engellenmesinin şart olduğu anlaşılmaktadır” söylemi çok anlaşılır.

      Tekel olma yolunda hızla ilerleyen zincirin cin marketleri, hedef tahtasına sadece kendileri yerleştirilince, daha önceki açıklamalarının sertlik derecesini ‘terör bağlantıları da araştırılmalı' diyen siyasi söylemlere karşı oldukça yükselttiler.

      Mahalle bakkal-manav-kasap 3'lüsünü önce market sonra zincir market ve şimdi de zincirin cin marketleri durumuna getiren sistem, şimdi ne yapacak?

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.        


Bu yazı 268 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans