ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

28.12.2022

AHLÂKİ KARARLARIN ÖLÇÜLERİ (16)

Aldığımız kararların ve davranışlarımızın ahlâk kurallarına uygun olup olmadığını pratik olarak iş hayatında şu kriterlerle ölçebiliriz;

  1. Yasalara Uygunluk: Eğer kararlarımız yasalara uymuyorsa, onlarla çelişkili ise bu yalnız ahlâksız değil kanunsuz bir davranıştır.
  2. Şirket Tüzüklerine Uygunluk: Çalışanın şirketin kurallarına uyması istihdam edilmenin koşullarından biridir. İşe girildiğinde bu koşullara uyulacağına ilişkin ya bir anlaşma imzalanır ya da bu kurallara uyulacağı varsayılır.
  3. Hakkaniyetle Davranmak: Şirketin üçüncü şahıslarla yaptığı ticari ilişkilerde ve anlaşmalarda hakkaniyet kuralları içinde davranması şirketin kısa değilse bile uzun vadeli çıkarları için temeldir. Yaptığımız anlaşmalar yalnız bizim çıkarlarımızı içeriyor, karşı tarafı zora sokuyorsa bu anlaşmanın yürümesi çok şüphelidir.Anlaşma yazıda kalır fakat uygulanamaz. İş ilişkilerinde iki tarafında çıkarlarının korunması gerekir.
  4. Huzurlu Olmak: Aldığımız kararlardan ve davranışlarımızdan sonra içimizin huzur içinde olması gerekir. Gece yattığımızda rahat uyuyabiliyorsak yaptığımız işin doğru olduğunu düşünebiliriz.
  5. Ailemizi Olumsuz Etkilememek: Karar ve davranışlarımız bir gün gazete ve televizyonların konusu olursa, bundan ailemiz gurur mu duyacak yoksa rahatsız mı olacak sorusu da bir iş adamının karar verme sürecinde dikkat edeceği ölçülerden olmalıdır.

GERÇEK ANLAŞILMASI YA DA İNANILMASI İÇİN SÖYLENMEZ, BLAKE


Bu yazı 213 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans