YazıYorum (Mete Kozdağ)
Türkiye Büyük Millet Meclisi Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu, bireylerin sağlık durumunun ve bakım ihtiyacının takip edilebileceği bir dijital sistemin oluşturulmasını ve sisteme girilecek verilerle her yıl çok boyutlu değerlendirme yapılmasını istedi.
İnsan ömrünün uzamasıyla eskiden 35 yaş yolun yarısıyken, günümüzdeki tanımlamalara göre 65-70 yaş aralığındaki kişiler, yaşlılığın başlangıcını yaşayanlar olarak bir başka deyişle de ‘yaş alanlar' olarak kabul ediliyor.
Biyolojik yaş, fizyolojik olarak gerçekten kaç yaşında olduğumuzdur.
Biyolojik yaş, yaşlanmanın geciktirilmesi, kronik hastalıkların önlenmesi ve yaşam süresiyle kalitesinin uzatılmasıyla yakından ilgilidir.
Yaş aldıracak ama yaşlandırmayacak komisyon çalışması, biyolojik yaşın; zamanda giden yaşa göre daha geriden gelmesi için yapılacakları derleyip toplamış.
Komisyon raporunda aile hekimliği, yaş aldıracak ama yaşlandırmayacak tedbirlerin merkezi olarak kabul edilmiş ama gerek alt yapısı ve gerekse de çalışanlarının olması gereken yeterliliği sağlaması için güçlü bir destek görmesi gerekiyor.
Raporda geçen ‘sağlık okuryazarlığı' kavramı sadece bu grup için değil, diğer aile bireylerini de içine almalıdır. Ayrıca ‘sağlık okuryazarlığı' temel eğitimden başlaması gereken bir konu olmalıdır.
Sosyal ve kültürel faaliyetlerle birlikte ekonomik kazanç getiren kursların açılması, raporun, hemen uygulamaya geçilebilecek eş zamanlı tavsiyeleri olarak görülüyor.
Rapora, sadece adliye işlerinde değil tüm kamu kurumları olmak üzere özel sektörde de bu grubun durumunu avantaja çevirecek çalışmaların yapılması hususu eklenmelidir.
Bu raporu hazırlayanlar, yazılı olanları uygulayacaklar ve bizler de zamanı geldiğinde bu grubun yerinde olacağız.
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.