ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

01.02.2023

BARIŞ MANÇO’DAN DERSLER

YazıYorum (Mete Kozdağ)    

  

 

      Anadolu rock müziğinin simge isimlerinden Barış Manço, vefatının (01 Şubat 99) 24'üncü yılında, çeşitli etkinliklerle anılacak.

      Barış  Manço, 116 adet Türkçe sözlü şarkıyı seslendirmiş. Söz ve müziği kendisine ait olan eser sayısı 93.

      Barış Manço'yu dinlerken şarkı sözlerine dikkat edersek, gerekli dersleri çıkarırız.

      93 şarkının 40'ında dini ve ahlaki değerleri, kullanmış. Bu durum tüm şarkılar içinde, %43'lük bir oran ediyor.

      Şarkıların 30'unda, toplumun geneline hitap ediyor. Kalan 10 şarkıda, çocuklara ve gençlere yönelmiş.

      Toplumun geneline hitap eden şarkıların 17'sinde dini hususlar, 13'ünde  geleneksel göndermeler var.

      Dini hususlara sahip 17 şarkının 3'ü erdemli  hayat, 7'si dünyanın geçici bir yer olduğu, 7'si de ölüm, ahiret ve dua içeriklidir.

      Geleneksel göndermeler içeren 13 şarkının 5'inde, birlikteliğe ve toplumsal  değerlere vurgu yaparken, 2'sinde doğru sözlü olma, 2'sinde sağlıklı yaşam ve 4 tanesinin de de şahıs isimleriyle toplumsal mesajlar vermiş.

      Çocuklara  ve  gençlere  yönelik olan şarkılarında  ise Manço'nun 2 şarkısıyla yalnızca çocuklara hitap ettiği, 3 şarkısıyla çocuklara ve büyüklere birlikte seslendiği ve 5 şarkısıyla da gençlere, geleneksel bir zemin üzerinden ulaşmış.    

      Geleneksel göndermeleri,  atasözü  ve  deyimleri aynen ya da çoğunlukla yapıbozuma uğratarak  kullanmış ve gelenek üzerinden  kendi özgün müzik tarzını oluşturmuş.

      Barış Manço'nun şarkıları ne çocuk şarkısı olarak büyüklerce küçümsenmiş, ne de büyüklere göre bulunup çocuklar tarafından ilgisizlikle karşılanmıştır. Edebiyatın sadece metin düzlemiyle sınırlı olmayan estetik ve duygusal bakış açısını şarkılarında başarılı  bir biçimde kullandığının ve eserleriyle her yaşa hitap edebilme becerisi gösterdiğinin de bir kanıtıdır. 

      Barış Manço'nun kuşaklar arası bir ayrım yerine kuşakları birleştirme ve  toplumun tüm kesimleri üzerinden bir birlikteliğe, kuşakların birbirini anlayarak  geleneklerin ve değerlerin yaşatılmasına ve kuşaktan kuşağa aktarılmasına büyük  önem verdiği görülmektedir. Gerek yaptığı televizyon programlarında, gerekse şarkılarının metni ve müziği üzerinden bu misyonu bilinçli olarak yürüttüğü anlaşılmaktadır.

      Barış Manço, Türk müzik tarihi içerisinde geleneksel kaynakları özgün bir formda  yorumlayarak müziği bir mesaj iletme aracı olarak etkin bir biçimde kullanan, sadece müziğiyle değil yaşantısı ve kılık kıyafetiyle de ön plana çıkan özgün bir sanatçıdır.     

      Vermiş olduğu mesajlar, hiçbir ideolojik algılama olmaksızın toplumun geniş bir kesimi tarafından alınmış ve Barış Manço, topluma  mal olmuş az sayıdaki insan  arasına girerek, toplumsal hafızada, kalıcı bir iz bırakmıştır.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.   

Kaynak: Muhammed Fatih TURANALP

 
 
 

Bu yazı 260 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans