ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

11.05.2023

Erdek’te Atatürk’e kim karşı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, son gezisini yaptığı yer Erdek'tir.

Atamız, son ziyaretini 23 Haziran 1938'de, Erdek'e, çok sevdiği “Savarona” isimli yatıyla yapmıştı. Büyük önder Atatürk, hastalığı nedeniyle karaya inememiş, “Çuğra”ya demirleyen yatından, bölgede toplanan binlerce Erdekliyi selamlamıştı. Aralarında, o zamanlar ilkokul öğrencisi olan teyzem Elmas Eker de vardı. Teyzem, binlerce Erdeklinin ve öğrencilerin, havanın kararmaya nedeniyle o gün, meşalelerle “Çuğra”ya gittiklerini anlatmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP), Erdek belediye seçimini, 64 yıl sonra mimar Hüseyin Sarı'nın başkanlığında kazanmıştı. Sarı'ya, önce şifahi olarak defalarca, “Atamızın ziyaret ettiği il ve ilçelerde o tarihte kutlamalar yapılıyor. Siz de Erdek'te kutlama törenlerini başlatın” dedim. Daha sonra Erdek Belediye Başkanlığına, 18.08.2021 tarihinde, bu konuyu içeren yazılı başvurumu yaptım. Atatürkçü kişiliğinden hiç kuşku duymadığım Sarı, “Atatürk'ün, Erdek'e geliş tarihi ile doğum günüm aynı güne geliyor” demesine karşın nedense bu konuyu gündeme almadı. Tabii ki çok şaşırdım.

Gelelim, Sarı'nın görevinden alınmasından sonra belediye meclis üyeleri arasında yapılan oylama sonunda bu koltuğa oturan CHP'li Burhan Karışık'a.

Ona da önce bu konuyu anlattım ve “Mustafa Kemal Atatürk'ün, Erdek'e geliş tarihinde kutlama törenini başlat, bu senin için onur olur” dedim. Ardından, 19.04.2023 tarihinde, Erdek Belediye Başkanlığına, yine aynı konuyu içeren yazılı başvurumu yaptım. Başvurum, Yazı İşleri Müdürlüğü'nce, yine aynı tarih ve sayı 10-6520 numara ile kayda alındı.

Atatürk'ün, Erdek'e geliş tarihi olan 23 Haziran yaklaştığı için bu yazılı başvurumun, Erdek Belediye Meclisi'nin mayıs ayı toplantısında gündeme geleceğinden kuşku duymuyordum. Ancak yanılmışım. Başvurum, sadece 5 maddeden oluşan Erdek Belediye Meclisi'nin, mayıs ayı toplantısına gelmedi.

Acaba ne oluyordu? Gerçekten merak ettim. Atatürk gibi dünyanın hayran olduğu, bugün olduğu gibi her dönem ışığına ihtiyaç duyduğumuz Atamızın, Erdek'e gelişinin kutlanmasına karşı çıkan mı vardı?

Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık'ı, söz konusu yazılı başvurumu meclis gündemine getirmeyi unutmuş olabileceği düşüncesiyle ziyaret ettim. Konuyu sorduğumda, şaşırtıcı bir şekilde, “O konu şimdilik sıkıntılı. Hele şu seçim bir geçsin bakalım” yanıtını alınca çok şaşırdım. Yine, merakla “AK Parti mi karşı çıkıyor?” diye sordum. Başkan Karışık, “Hayır. Ama bir sıkıntı var. Şimdi bir şey söylemeyeyim” diye geçiştirdi.

Gerçekten inanamıyorum. Erdek'te, Atatürk'ten kim sıkıntı duyar? Atamızın, Erdek'e geliş tarihinde tören yapılmasına kim, neden karşı çıkar? Erdek Belediyesi ve başkanı CHP'li değil mi yoksa? Burhan Karışık ve yerel yönetim eğer CHP'liyse neden ağırlığını koyarak, bu töreni yapmaktan kaçınır?

Başkan Burhan Karışık, bence bu önemli konuda bir an önce kamuoyuna açıklama yapmalı. Söyle başkan, Erdek'te Atatürk'e kim karşı çıkıyor ve sen susuyorsun? Söyle de bilelim. Senin hiçbir inisiyatifin yok mu?

Bence çok ayıp oluyor!

GELELİM YAZILI BAŞVURUMA

Şimdi gelelim, daha önce 18.08.2021 ve son olarak 19.04.2023'te, Erdek Belediye Başkanlığına konuyla ilgili olarak imzamla yaptığım yazılı başvuruya.

Yazılı başvurum şöyle:

“Erdek Belediye Başkanlığına,

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük önder ve tüm dünyanın takdir ettiği devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk, son ziyaretini 23 Haziran 1938'de, Erdek'e yapmıştır.

Atamız, çok sevdiği ‘Savarona' isimli yatıyla öğleden sonra Erdek'e gelmiştir. Dönemin ünlü ‘Yavuz Zırhlısı'nın da eşlik ettiği Savarona, ‘Çuğra' bölgesine demirlemiştir. 

Hastalığı nedeniyle yattan karaya çıkamayan Atatürk, Erdeklileri yatının güvertesinden selamlamış, bu arada Donanma Komutanı Amiral Şükrü Okan'ı kabul ederek bilgi almıştır.

Bu ziyaret sırasında Erdekliler, Atamıza büyük sevgi ve saygı göstermişlerdir. 

Atarürk, Savarona Yatı'yla, aynı gün, saat 21.30 dolaylarında, Erdek'ten ayrılarak, İstanbul'a hareket etmiştir.

Atamız, Erdek'e yaptığı bu son ziyaretinden 139 gün sonra vefat etmiştir.

Atatürk'ün ziyaret ettiği ülkemizdeki kentlerin belediyeleri, Ata'nın ilk ziyaret tarihlerinde törenler yaparak, Atamızı anmaktadırlar.

Erdek Belediyesi'nin de bu anmayı başlatarak, 23 Haziran tarihlerinde, Atatürk'ün, Erdek'i ziyaretini kutlaması ve bunu geleneksel duruma getirmesinin çok yararlı olacağına inanıyorum.

Bu konuda gerekli çalışmanın yapılmasını saygılarımla arz ederim.”



Bu yazı 220 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans