ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

24.05.2023

14 MAYIS 2023 SEÇİMLERİ’NİN BALIKESİR HALKI İÇİN SONUÇLARI

 1.261.782 kişiyi aşan nüfusu ve 14.583 km. kare yüz ölçümü ile yurdumuzun batısında ve Marmara bölgesinde yer alan Balıkesir İlimizin merkez ilçeleri dahil, 20 adet ilçesi mevcuttur.


Bu ilçelerimizden 11 adedinin (Gönen hariç) deniz ile irtibatı ve denize kıyısı olmadığını da biliyoruz. Diğer 9 adedinin de (Manyas hariç) deniz kıyısında olduğunu, denize kıyısı olmayan Manyas ilçemizin de kendi adı ile bilinen büyük bir göle sahip olduğunu coğrafyamızdan biliyoruz. 


Öncelikle denize kıyısı olan ve olmayan şeklinde yapılan bu tasnifin amacına yönelik olarak bir açıklama yapmayı uygun buldum. Yapılan bu tespit ve tasnifin amacı, ilçelerimizdeki denizin varlığının 14 MAYIS 2023 seçimlerinin sonuçlarına nasıl bir etki yapmış olduğunu araştırmaktır. Bu maksat ile yaptığımız analiz ve değerlendirmeler bir gerçeği ortaya çıkarmaktadır. 


***14 MAYIS 2023 seçimlerinde CUMHUR İTTİFAKINA oy veren, ancak DENİZ'e kıyısı bulunmayan ilçelerimizin analiz ve değerlendirmesinde; aşağıda sıralanan 11 ilçemizin çoğunlukla Cumhur İttifakına, karşılarında gösterilen % oranları ile oy vermiş oldukları tespit edilmiştir.


1.Dursunbey         : 76.31

2.Kepsut               : 68.09

3.İvrindi               : 63.23 

4.Havran              :  63.01

5.Savaştepe          : 58.80

6.Bigadiç              : 57.20

7.Sındırgı              : 53.32

8.Karesi                : 50.80

  1. Altıeylül           : 50.15
  2. Balya              : 49.11
  3. Gönen             : 47.45 

NEDEN: Başlangıçta da vurguladığım gibi, Gönen ilçesi hariç bu ilçelerimizin tamamının coğrafyasında deniz yoktur. Bu ilçelerimizin halkı kırsalda, dağlarda ve bayırlarda, tarlalarda tarım, ziraat ve hayvancılıkla uğraşır, zor şartlar altında çalışırlar. Kendi halinde, halim - selim yaşayan, çok çalışarak hayatlarını idame ettiren yurttaşlarımızdır.


Toprağına, örf, adet, gelenek ve göreneklerine sıkı sıkıya bağlı insanlardır. Kanaatkârdırlar ve kendi yağları ile kavrulurlar. İşte bu sebepler ile bu ilçelerdeki halkımız Cumhur İttifakından yana tercihte bulunmuşlardır.


***Aşağıdaki dokuz ilçemizin de 14 MAYIS 2023 seçimlerinde çoğunlukla Millet İttifakına karşılarında gösterilen % oranları ile oy vererek tercihlerini beyan ettikleri tespit edilmiştir. 

1.Ayvalık         :61.36

2.Erdek           :60.71

3.Edremit       :55.32

4.Burhaniye   :54.59

5.Gömeç        :53.51 

6.Bandırma    :53.11 

7.Manyas       :51.65 

8.Marmara    :46.83

  1. Susurluk    : 45.94


NEDEN: Çünkü, bu dokuz ilçemizin Manyas hariç ki onun da Manyas gölü vardır, tamamının deniz ve su ile irtibatı vardır. 


-SUSURLUK ilçemizin ve Susurluk havzasının özelliği ise, yedi büyük akarsu tarafından beslenmesidir. Sahili, plajı, güneşi ve güneşten istifade etmeyi bilirler. Kumu ve kumsalı, deniz ve su  ürünlerini bilirler. Balık, deniz ve su ürünleri ile beslenirler. Bu ilçelerimizin vatandaşları okumuş ve kültürlü insanlardır.


NOT: Susurluk yöresi ve havzasını besleyen yedi büyük AKARSU KAYNAĞI şunlardır. KOCAÇAY, KARADERE, SİMAV ÇAYI, EMET ÇAYI, MUSTAFA KEMAL PAŞA ÇAYI, NİLÜFER ve ORHANELİ ÇAYLARI'dır. Ayrıca Susurluk havzasını besleyen MANYAS ve APOLYANT gibi iki de tatlı su gölü mevcuttur. 


***Bu seçimlerde bizi şaşırtan diğer bir konu da, 2019 yılındaki seçimlerde Belediye Başkanlıklarını da kazanan Balya ve Gönen ilçelerinde nedense bu seçimlerde Millet İttifakının geride kalmış olmasıdır.

***14 MAYIS 2023 seçimlerinde yüzümüzü güldüren en güzel olay ise, Millet İttifakının Demokrat Parti kontenjanından, Balıkesirli hemşerimiz Haydar ALTINTAŞ'ın CHP İzmir, 1inci Bölge 7inci sıradan aday gösterilerek Milletvekili seçilmesi olmuştur. 1952 Balya doğumlu olan Milletvekilimiz Haydar ALTINTAŞ, Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi mezunu olup, halen Balıkesir'de kendi adına tarım alet ve makineleri üreten bir şirketin sahibidir. Lekesiz ve tertemiz geçmişi ile 35 - 40 yıldan beri aktif siyasetin içerisindedir.

*** Bu seçimde Balıkesir'den AKP- 4, CHP- 3, İYİ P- 1, MHP- 1 olmak üzere toplam 9 Milletvekilimiz oldu. Haydar ALTINTAŞ ile birlikte TBMM'de 10 Milletvekilimiz olacaktır. Buna rağmen Haydar ALTINTAŞ'ın Balıkesirlilerin gönlünde ayrı bir yeri ve değeri vardır. Aşağıda Siyasi Partilerimizin Balıkesir'de aldığı oylar değil de kazandıkları milletvekili sayıları ve vekillerimizin kimler olduğu yazılıdır. 28inci Dönem BALIKESİR Milletvekilleri:


  1. İsmail OK                           AKP
  2. Belgin UYGUR                  AKP
  3. Mustafa CANBEY              AKP
  4. Ali ÖZTAYLAN                AKP
  5. Ensar AYTEKİN                CHP
  6. Serkan SARI                       CHP
  7. Burak DALGIN                  CHP               
  8. Turhan ÇÖMEZ                 İYİ PARTİ
  9. Ekrem Gökay YÜKSEL    MHP


***14 MAYIS 2023 tarihinde yapılan 28 inci dönem Milletvekili Seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri bizlere ve siyasi partilerimize çok şeyler öğretmiştir. Öncelikle siyasi parti liderlerine  HALKIMIZI / MİLLETİMİZİ iyi tanımaları gerektiğini öğretmiştir. Buna rağmen, öyle veya böyle milletvekili seçimleri tamamlanmıştır. Türkiye İkinci Tur Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine kilitlenmiştir.

-BALIKESİR'de BİRİNCİ TUR'da Cumhurbaşkanlığı adaylarının aldığı oylar : KILIÇDAROĞLU: %48.67, ERDOĞAN : %45.07, OĞAN: %5.59, İNCE %0.68'dir. Türkiye genelinde de % 50 +1'oyu alan olmadığı için Cumhuriyet tarihimizde İLK KEZ Cumhurbaşkanlığı seçimi İKİNCİ TUR'a “28 MAYIS 2023'e “kalmıştır.

-Sinan OĞAN; 22 MAYIS 2023 günü yaptığı bir açıklama ile Recep Tayip Erdoğan'ı destekleyeceğini beyan ederek, Türk Kamuoyuna açıklamada bulunmuş ve ait olduğu yere dönmüştür. Şimdi ATA İttifakı Lideri Prof. Dr. Ümit ÖZDAĞ Millet İttifakı ile iyi ilişkiler içine girmiştir. Temelde Millet İttifakı ile aynı fikir ve siyasi düşünce yapısına sahip olan bu iki ittifakın birlikteyiz müjdesi seçime dört gün kalsa bile umutlarımızı çoğaltmaktadır.  

Her iki ittifak liderinin 24 saat içerisinde bu müjdeli haberi kamuoyuna açıklayacaklarına dair ümit ve beklentilerimizle son dört güne giriyoruz.

Yazımda ayrıntılı olarak belirttiğim gibi Siyasi Partilerin; halkımızın hangi kesiminin neden ve niçin kimi desteklediğini, kimin kime veya hangi tarafa oy verdiğini bilmeleri gerekmektedir. 


Görüldü ki; din ile, iman ile, depremin yarattığı ağır tahribat ve koşullar ile ve ağır ekonomik şartlar altında inlemekle, çoğunluğu Suriyeli, Irak'lı ve Afgan olan sığınmacı göçmenlerin demografik yapımıza verdiği ve vereceği zararları görseler ve bilseler bile yurttaşlar oylarını değiştirmiyorlar.


Halkımız; Devletimiz, Cumhuriyetimiz ve Uluslararası alanda Milletimizin saygınlığı için en doğru olan kararı verecektir. 28 MAYIS 2023 tarihinde yapılacak İKİNCİ TUR Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, milletimizi rahatlatacak güzel bir sonuç alacağımızı ümit ediyorum. Saygılarımla aydınlık günlere…


Bu yazı 280 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans