ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

12.07.2023

FUTBOLUN TRENDYOL TERCİHİ

YazıYorum (Mete Kozdağ)

 

  

        Futbolda 2023-2024 sezonu öncesinde Süper Lig ve 1. Lig'in isim sponsoru nihayet belli oldu ve Türkiye Futbol Federasyonu, e-ticaret platformu Trendyol ile bugün anlaşma imzalayacak.

      Trendyol, merkezi İstanbul'da bulunan bir şirket ve Türkiye'nin ilk decacorn (değeri 10 milyar doları geçen şirketler için kullanılan tanım) şirketi ünvanına sahip bir e-ticaret pazar yeri. 2010'da giyim ürünleri satışı yapılan bir alışveriş sitesi olarak kurulan site, zaman içinde pazar yeri formatına geçiş yaptı ve moda, elektronik, ev ve mobilya, gıda, anne-çocuk, kozmetik gibi birçok kategoride satış yapmaya başladı.

      Şirketin yüzde 86.5'i Çinli alışveriş platformu Alibaba'ya, kalan yüzde 6.96'sı Demet Mutlu'ya, yüzde 5.55'i Evren Üçok'a, yüzde 0.78'i Begüm Tekin'e ve yüzde 0.21'i de Zeki Güçlü Kaya'ya ait.

      Trendyol'un spora ilgisi yeni değil. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'ne, Futbol ve voleybol milli takımlarına da isim sponsorluğu var/vardı.

      Ayrıca geçtiğimiz hafta içinde ‘Trendyol Yemek' Atakaş Hatayspor  ile forma göğüs sponsorluğu anlaşması da imzalamış durumda.

      Futbolun Trendyol tercihi, ilgili aktörlerin hepsinin içine sinmedi ama şimdilik yapacak bir şey yok.

      2022-2023 futbol sezonu 26'ncı haftasına geri gidelim ... Depremzedeler için yapılan Omuz Omuza kampanyasında 50 milyon TL bağış yapan Trendyol'un bu bağışına karşı 26. haftada oynanacak maçlarda tüm takımların sahaya, Trendyol logosu ile çıkacağı belirtilmiş ama birçok taraftar ve futbolsever, yaşanan olayın bir skandal olduğunu, bunun bir bağış değil resmen reklam anlaşması anlamına geldiğini belirterek anlaşmaya tepki göstermişti.

      Bitmedi ve dün Rekabet Kurulu, çok kategorili e-pazaryeri pazarında hakim konumda olan Trendyol'un, rakip verilerini kullanarak haksız rekabet yarattığı iddiasıyla soruşturma başlattı. Kurul, Trendyol'un satıcılarının verilerini kendi lehine kullanarak, rakip satıcıların fiyatlarını düşürdüğü, ürünlerini öne çıkardığı ve kendi markalarını tanıttığı gerekçesiyle şirketi incelemeye aldı.

      Rekabet Kurulu, yaptığı ön araştırma sonucunda Trendyol'un pazar gücünü kötüye kullandığına dair ciddi bulgular elde ettiğini belirtti. Kurul, şirketin rekabet kurallarını ihlal ettiği yönünde kuvvetli şüphe oluştuğunu ve bu nedenle soruşturma açılmasına karar verdiğini duyurdu.

      Rekabet Kurulu, soruşturma neticesinde 5 maddelik bir görüşe vardı. Buna göre, Trendyol'un;

- Rakip satıcıların verilerini izleyerek fiyat belirlediği,

- Kendi markalarını öne çıkarmak için algoritmalarını değiştirdiği,

- Satıcılarına baskı yaparak indirim yapmalarını sağladığı,

- Rakip platformlara erişimi engellediği,

- Tüketicileri yanıltıcı reklamlarla yönlendirdiği iddia edildi.

      Rekabet Kurulu, soruşturmanın sonucuna göre Trendyol'a idari para cezası veya diğer yaptırımlar uygulayabileceğini bildirdi. 

      Trendyol ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

      Bugün atılacak imzalarla resmiyet kazanacak anlaşma öncesinde, futbolun Trendyol tercihi için farklı alternatifler gündeme gelebilir.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.       

 
 
 

Bu yazı 154 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans