ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

29.08.2023

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ’IN 101.YILI KUTLU OLSUN

101 yıl öncesine… Kurtuluş savaşının son evresindeki günlere gidiyor aklım… Dağlar bulutlu, ortalık alaca karanlık, saat 05.30, tan yeri ağarmakta, topçular emir bekliyordu, doğdu, doğuyor güneş, ateş basıyor her yanımı ateş… 26 AĞUSTOS 1921 Afyonkarahisar Koca Tepe'de başlayan Büyük Taarruz ile Kurtuluş savaşımızın son evresi açılmış ve 23 AĞUSTOS 1921'de zaferle taçlanmıştır. 13 EYLÜL 1921' de Türk ordusunun İZMİR'e girmesi ile de savaş sona ermiştir.


22 gün, 22 gece süren ve Sakarya nehrinin günlerce şehitlerimizin asil kanı ile kıpkırmızı aktığı Sakarya Meydan Muharebesi kurtuluş savaşımızın dönüm noktası olmuştur. (23 AĞUSTOS 1921-13 EYLÜL 1921) Sakarya Meydan Muharebesine Subay muharebesi ve Kılıç muharebesi de denir. Çünkü; bu savaşta çok subayımız şehitlik mertebesine erişmiştir. Bu güne kadar stratejik savunma yapılırken, kazanılan Sakarya Meydan Muharebesinden sonra Türk Ordusu Stratejik Taarruza geçmiştir.  


26 AĞUSTOS 1922'de Afyonkarahisar'da Koca Tepe'de başlayan Büyük Taarruz ile, 30 AĞUSTOS 1922'de Kütahya'nın ilçesi DUMLUPINAR yakınlarında başlayan BAŞKOMUTANLIK MEYDAN MUHAREBESİ (Dumlupınar Meydan Muharebesi de denir.) Türk ve Yunan orduları arasında cereyan etmiştir ve savaş Türk Ordusunun zaferi ile sonuçlanmıştır. Bugün kutladığımız zafer 30 AĞUSTOS ZAFERİDİR.


26 AĞUSTOS 1921 tarihi, 30 AĞUSTOS Zafer Bayramı'nın ARİFE GÜNÜ'dür. Savaşta Zaferle Taçlanan günlere 24 saatte erişmek çok zordur ve imkânsızdır. İşte Türk Ordusu bu imkânsız olanı başarmıştır.  


26 AĞUSTOS'lar milletimiz için çok önemlidir ve Harbiyeli Subayların Subaylığa Nasıpları, bu tarihten geçerli olarak Cumhurbaşkanı tarafından onaylanır. Şanlı tarihimizde birde 26 AĞUSTOS 1071 tarihi vardır. Bu tarih Malazgirt Meydan Muharebesinin Alparslan tarafından kazanıldığı tarihtir.


*Kutlamalar ile ilgili kanun: İlk kez 1924 yılında Afyon'da Başkomutan Zaferi olarak kutlanan 30 AĞUSTOS, 1926 yılından beri Zafer Bayramı olarak kutladığımız milli bir bayramdır. 1NİSAN 1926 tarihli ve 795 sayılı kanun ile 30 AĞUSTOS Başkumandan günü, Cumhuriyet, Ordu ve Donanmanın zafer bayramı olarak kabul edilmiştir. Her yıl 30 AĞUSTOS'ta Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerince askeri tören yapılır. Ayrıca Dumlupınar'da da merasim icra edilir. Bugün bütün resmi devlet daireleri ve okullar tatil edilir.


*Cumhuriyetimizin ilk yıllarında halkımız bu bayramı; CUMHURİYET, ORDU ve DEMOKRASİ bayramı adını vererek kutlamıştır.


30 AĞUSTOS, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün; ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ'DİR İLERİ! emrini ve Komutunu verdiği gündür, 30 AĞUSTOS 1922 Türk Milletinin şanlı zafer günüdür.


30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINDA biz millet olarak neler yapıyoruz. Yasanın emrettiği kurallara aynen riayet ederek kutlamaları yürütürken, bunlara ilaveten aşağıdaki örf, adet ve askeri geleneklerimizi de yerine getiriyoruz.


  1. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kara, Deniz ve Hava Harp Okullarını içinde bulunduğumuz yılın Ağustos ayında yeni bitiren ve mezun olan tüm Subaylar bu gün KILIÇ KUŞANIRLAR ve düzenlenen diploma törenlerinde RÜTBELERİNİ TAKARLAR, ilk kez bu gün kutlama törenlerine kılıç kuşanarak katılırlar.

  1. Türk Ordusunun bütün birlik ve garnizonlarında 30 AĞUSTOS ZAFER BALOSU düzenlenir, SUBAYLAR bu baloya MESTRES'leri ile katılırlar. Bu tür bir balo 29 EKİM Cumhuriyet Bayramında da düzenlenir, onun adına CUMHURİYET BALOSU denir.

Subaylar baloya mestres yerine Tören kıyafeti ile de katılabilirler (1numaralı harici üniforma, beyaz gömlek, siyah kravat, beyaz eldiven, sırma apolet ve sırma kemer- kılıç takımı)


  1. Ayrıca her yıl 30 Ağustos'ta, DUMLUPINAR ve KOCA TEPE'de de şanımıza uygun törenler icra edilir.

  1. İl ve İlçelerimizde Askeri Resmi - Geçit Törenleri icra edilir, Bando Gösteri ve Konserleri düzenlenir, geceleyin Fener Alayları tertiplenir.

  1. Tüm devlet daireleri ve okullar ile iş yerleri bu bayramı bayraklarını asarak RESMİ TATİL olarak kutlarlar. Cadde ve sokaklarımız bayrak ve taklar ile süslenir ve ışıklandırılır.  

Muharebelerin kazanılması ile 30 AĞUSTOS 1922'de Zafer elde edilmiş ve iyi bir takip harekâtı ile düşman adım adım takip edilerek 9 EYLÜL 1922'de TÜRK Ordusu İZMİR'e girmiş ve yurdumuz düşmandan temizlenmiştir. Unutmayalım ki; düşman kaçarken terk ettiği her köy, kasaba ve şehrimizi ateşe vermiş ve yakmıştır, buna güzel İzmir de dahildir.


Tarihimizde; 26 AĞUSTOS ve 30 AĞUSTOS tarihleri çok önemlidir, Sakarya Meydan Muharebesi çok önemlidir, 9 EYLÜL'de İZMİR'in alınması ve kurtuluşu da çok önemlidir ve apayrı bir özellik ve güzelliktir. Bu önemli tarihler bizim büyük zaferler kazandığımız ve destanlar yazdığımız tarihlerdir. Bizler bu günleri milli bayram olarak kutluyoruz, milletçe sonsuza kadar da kutlayacağız. 


30 AĞUSTOS Zafer Bayramımızın 101. yılı kutlu olsun. Başta Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Aziz Şehitlerimize ve Kahraman Gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun ve ruhları şad olsun.


Kaderde ve kıvançta bir ve beraber olan asil Türk Milletinin bir ferdi olarak; 30 AĞUSTOS Zafer Bayramınızı bir kere daha kutluyorum ve al bayrağımızı sallayarak sizleri askerce selamlıyorum. 


                                                                                                                              Muharrem KAYNAK

                                                                                                                                 30 AĞUSTOS 2023




BİLİRİM


Bilirim…

Dokuzu, On dokuzu, Yirmi dokuzu

Asla unutmam ben Otuz Ağustos'u

Hiç unutur mu insan olan insan 

Sevinç, neşe ve gurur veriyor bize... 

Yirmi üç Nisan, Yirmi üç Nisan...


Dokuz Eylül, güzel İzmir'in kurtuluşudur bilirim

Yirmi Dokuz Ekim Cumhuriyet Bayramımdır benim

Yirmi Dokuz Ekim'de ben her yere bayrağımı asacağım

On Kasım'da çok, çok üzülürüm, içim burkulur içim

Aralık son ayıdır yılın, Ocak'ta yeni bir yıla gireceğim


Umut dolu bir yıl başlar Ocak'ta böyledir hayat

Biz öyle biliriz, çok kısa süren bir aydır Şubat

Çanakkale zaferimizdir bizim On sekiz Mart

Yirmi üç Nisan Ulusal Egemenliktir dedik 

Onu Bayram diye Çocuklara armağan ettik 


Gençleşiriz milletçe, her On dokuz Mayıs'ta

Atatürk'ü, Atamızı bir kere daha anarız  

Ve adına Gençlik ve Spor Bayramı deriz  

Mustafa Kemal bu gün Samsun'a çıktı biliriz


Haziran'da yaz gelir Anadolu'ya güzelim yaz 

Dut olur, kiraz olur, hepimiz yeriz, biraz biraz  

İçimizden çok hainler çıktı on beş Temmuz'da

Masmavi sularımız serinletir bizi Temmuz'da


Biz Türk'üz, Zafer Bayramımızı kutluyoruz 

Milletçe, her yıl Otuz Ağustos'ta

                                                                     Muharrem KAYNAK

                                                                      30 AĞUSTOS 2023


Bu yazı 174 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans