ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

25.09.2023

Gel de onları anma!

Bandırma sınırları içindeki Daskyleion, Erdek sınırları içindeki Kyzikos antik kentlerinde dönem kazıları sona erdi.

Bu yılki kazılarda, Daskyleion kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Kaan İren ile bir kez, Ahmet Pesen ve Zeki Karadeniz ile birlikte, o da kazılar tamamlandığında görüşerek dönem kazıları hakkında bilgi alabildik.

Kyzikos kazı ekibi başkanı, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu ile görüşme olanağı bulamadık.

GEL DE TOMRİS BAKIR'I ARAMA

Daskyelion kazılarını 1988-2002 yılları arasında, Prof. Dr. Tomris Bakır yürütmüştü. Bakır, dönem kazılarını başlatmadan önce, Nihat Özbek'in sahipliğinde günlük yayın yapan, benim de hemen hemen her kademesinde görev yaptığım, son olarak Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendiğim GERÇEK gazetesine uğrar, “Kazılara başlıyorum” bilgisini verirdi. Biz de yaptığımız yayınlarla Daskyleion'da dönem kazılarının başladığını kamuoyuna duyururduk. 

Daha sonra da Bandırma'ya bağlı Ergili köyünün “Hisartepe” bölgesindeki Daskyleion kazılarına sık sık giderek izler, Tomris Hoca'dan bilgiler alıp, okurlarımıza haber ve yorumlarımızla aktarırdık. Prof. Dr. Tomris Bakır, bizden hiç bıkmaz, güler yüzünü eksik etmezdi.

NURETTİN ÖZTÜRK'E DE SELAM OLSUN

Bu arada, Erdek'in karşı sahilinde yer alan Zeytinliada kazılarını da 8 yıl, Prof. Dr. Nurettin Öztürk yürüttü. 

Nurettin Hoca, kazı döneminde Erdeklilerle bütünleşerek, çok başarılı bir dönem geçirdiği gibi gazetecilerden de hiç kaçmadı. Yasa ve yönetmeliklere, “mevzuat hazretleri”ne hiç sığınmadı. Kazılar hakkında hep bilgi ve görüntü verdi.

Selam olsun, gazeteci dostu Nurettin Öztürk'e…

GELELİM KYZİKOS KAZILARINA

Şimdi gelelim, Erdek sınırları içindeki Kyzikos kazılarına.

Kyzikos antik kentindeki ilk kazılar, 1988-1997 yılları arasında, Prof. Dr. Abdullah Yaylalı döneminde gerçekleşti. Allah sağlık versin, Yaylalı da bize ilgisini hiç esirgemedi. Hep güler yüzüyle bilgiler verdi.

1997-2006 yılları arasında, Kyzikos kazılarına ara verildi.

Kyzikos kazılarını daha sonra 2006-2022 tarihleri arasında Prof. Dr. Nurettin Koçhan yürüttü. Ondan da haber almak, adeta “deveye hendek atlatmak” kadar zordu. Ondan hep “yasa ve yönetmelikler, üst makamlar izin vermiyor” cümlesini, masalını hep dinledik.

O gitti, kazıların başına 2022 yılında, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu geldi.

Tercanlıoğlu'ndan, kazılara başladığı günlerde çok umutluyduk. “Siz, üst makamlara bir kez yazı yazarak izin isteyin, gerisini bana bırakın. Sık sık ören yerimize gelebilirsiniz” diyordu. İzin yazımızı yazdık, ne yanıt geldi, ne de Tercanlıoğlu'ndan “buyurun, gelin” daveti!

Baktık ki olacak gibi değil, bıraktım Kyzikos'un da, Tercanlıoğlu'nun da peşini! Sanki kamuoyuna bilgi aktarmak değil de, kendime özel bir şey istiyormuşum gibi Tercanlıoğlu'nun peşinden koşacak halim yok ya!

ANLAŞILMAZ BİR İŞ

Anlamadığım bir nokta da şu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ören yerlerinin tanıtımı için değil gazetecilere kısıtlama getirmek, onlara yardımcı olması, bilgi verilmesini sağlaması gerekir. Bu antik kentler ve ören yerleri ancak böyle daha iyi tanıtılır ve o yörelerde “arkeoloji turizmi” gelişir. Ama kime anlatacaksın!


Bu yazı 184 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans