ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

04.12.2023

“Hinlik” ve “cinlikler” sürüyor

Gazeteciliğin ana ilkesi eleştiridir. 

Gazeteci, toplum yararına yanlış, hatalı, eksik gördüğü konularda eleştiri hakkını özgürce kullanma hakkına sahiptir. Siyasetçi, iş insanı, kurum ve kuruluşlar, her meslek dalından kişiler vs. eleştirilebilir.

Tabii ki eleştirilen kişiler de gazeteci hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunarak hak arayışına girebilirler. 

Kısacası, olayla hiçbir ilgisi olmayan kişilerin, hatta aynı mesleğin içinde bulunanların gazetecilerle ve haberlerle ilgili “dedikodu” üretmeleri yakışıksızdır.

HABERDE ALDATMACA

Son aylarda yerel nitelikli internet haber sitelerinin birçoğunda bir “hinlik” ve “cinlik” başladı. Bu siteler, tıklanma olayını artırmak için örneğin “Vahşi cinayet, 3 ölü” veya “Korkunç kaza, can kayıpları” vs. gibi başlıklar atıyor. Okurlar, olayın bölgelerinde yaşandığını düşünerek tıkladıklarında bir de bakıyorsunuz ki olayın yaşandığı yer, Van'da, Kars'ta vs. gibi o bölgenin çok dışında gerçekleşmiş. Böylece o yayın organı, tıklanma oranını yükseltmeye yönelik aldatmaca yapmış.

Tabii ki doğru değil ve yakışıksız!

TİYATRO ALDATMALARINA DEVAM

Bandırma'ya turneye gelen çocuk tiyatrolarında da “hinlik” ve “cinlik”ler sürüyor. 

Geçtiğimiz haftalarda, Çanakkale'den, Bandırma'ya gelen bir topluluk, okul önlerinde, öğrencilere üstünde “Sirk ücretsiz” yazan broşürler dağıtmıştı. Ancak çocukları oyunu izlemek için Barış Manço Kültür Merkezi'ne götüren anne ve babalarına, yakınlarına “çocuklar için ücretsiz ama onları içeri yalnız almıyoruz. Siz de çocukların yanlarında girecek ve 100 lira vereceksiniz” denilmiş, bunun üzerine büyük tartışmalar yaşanmıştı. Üstelik 100 liraların toplandığı sirkte de çok kötü gösteriler vardı.

Şimdi de bir başka olayla karşı karşıyayız. 

Yine bir topluluk, 2 Aralık 2023 Cumartesi günü, Barış Manço Kültür Merkezi'nde sahneye koyacağı “Arı Maya” isimli oyun için okul önlerinde öğrencilere bir broşür dağıttı. Broşürün üstünde bulunan resmin altında “Bu resmi boyayıp getirenlere biletler 100 TL yerine 75 TL'dir” yazıyor.

Ayıp oluyor. Siz oyun değil, vatandaşlara tezgâh sergiliyorsunuz.


Bu yazı 127 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans