ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

17.03.2024

“Aşkım da değişebilir gerçeklerim de”

Bu dizeler Turgut UYAR'ın “Denge” şiirinden alıntıdır. Hatırlayacağınız üzere şiir Sezen AKSU tarafından da yorumlanmıştı. Ancak bugünlerde başrolünü Demet EVGAR'ın oynadığı “Bahar” dizisiyle  yeniden dillere pelesenk oldu. Dizide büyük hayaller ile tıp fakültesini bitiren Bahar, doktorluk mesleğini yapamaz. Hayatını eşine, çocuklarına ve eşinin ailesine adar. Ancak aniden yaşadığı sağlık sorunlarıyla birlikte gerçekler ile yüzleşir. Bu andan itibaren Bahar'ın kendi hayatı ve iç dünyasındaki  uyanışı başlar. Sanırım ekranlarda böyle güçlü bir kadın karaktere ihtiyacımız vardı. Ben gerek dizinin senaryosunu gerekse Demet EVGAR'ın sergilediği oyunculuk performansını çok beğendim. Umarım Bahar dizisi ile birlikte ekranlarda güçlü ve ne istediğini bilen kadın karakterleri görmeye devam ederiz.

Bütün ağaçlarla uyuşmuşum
Kalabalık ha olmuş ha olmamış
Sokaklarda yitirmiş cebimde bulmuşum
Ama ağaçlar şöyleymiş
Ama kalabalıklar böyleymiş
Ama sizin adınız ne
Benim dengemi bozmayınız


Aşkım da değişebilir gerçeklerim de… (Turgut UYAR, Büyük Saat, Yapı Kredi yayınları:2002)

Gelelim şair burada ne demek istemiş?

Öncelikle yorum sonsuzdur, bunu belirtmek isterim. Bununla birlikte gelin şiirin bu dizelerini hep birlikte yorumlayalım. Söyleyen özne ağaçlar, sokaklar ve kalabalıklar içerisindedir. Lâkin yalnızdır. “sokakta yitirmiş cebimde bulmuşum” dizelerinde ifade ettiği üzere dış dünyada kaybettiklerini kendi cebinde yani kendi iç dünyasında bulmuştur. “Bütün ağaçlarla uyuşmuşum” ifadesiyle tabiat ile uyum içerisinde olduğuna işaret etse de insanlarla arasında bir uyumsuzluk ve umursamazlık mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte çevresinde olan bitenlere karşı da kayıtsızdır. “şöyleymiş, böyleymiş” ifadeleri ile çevresinde anlatılanları önemsemediğini, ilgilenmediğini “sizin adınız ne” ifadesi ile de çevresine karşı kayıtsız olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü öznenin zihninde gerçek ve hayali birçok düşünde birlikte dans etmektedir. Bunların bazıları dünyanın sorunları iken çoğunluğu kendi ben'i ile ilgilidir. İşte bu yüzden “benim dengemi bozmayınız” diyerek karşısındaki kalabalıkları uyarmaktadır.

Yaşamın amacı karşıtlıklar arasında denge kurmaktır. 

Denge; insanın duygusal, düşünsel, maddi, manevi ve sosyal alanlarda uyum kurabilmesidir. 

  Dengeli bir hayat yaşamak zordur. Zira bir iş sahibi olmak, kendini geliştirmeye vakit ayırmak, spor yapmak, hobilerle uğraşmak, gerek aile gerek çocuklar gerekse arkadaşlarla kaliteli zaman geçirmek, topluma yararlı işler yapmak… 

Ve bunların hepsini hakkıyla ve bir arada yapmak… 

Yaşamımızdaki dengeyi kurmak elbette zor.  Ancak hayat bu dengeyi tutturabildiğimizde değerli olacaktır.

Söyleyen özne devam ediyor:

Benim hislerim, benim düşüncelerim, benim inandıklarım değişebilir. Siz bana karışamazsınız. Hiçbiriniz ile kavga içinde değilim. Zaten enerjimi de bunun için harcayamam. Ben kendime göreyim. Kendimle var oluyorum. Adınızı bile unuttuğum sizler!

Aşkım da değişebilir gerçeklerim de”…


Bu yazı 82 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans