ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.05.2024

Tavşan adası ve Erdek

Erdek Tavşan Adası(Meksa) yıllardır Erdek'e bakıyor, Erdek de ona…

Erdek'in böylesine önemli bir adayı turizm sektörüne katmaması şaşırtıyor.

TAVŞAN ADASI'NIN DEĞERİ

Araştırmacı-yazar Oğuz Koçyiğit, “Panormos” isimli kitabında, Tavşan Adası veya halkın deyimiyle “Tavşanlı Ada” olarak tanınan ada hakkında şu bilgiyi vermişti:

“Bugün için üzerinde herhangi bir yerleşim bulunmayan ve yaşam olmayan bu ada büyük bir ihtimalle Ortaçağ'da küçük de olsa bir yerleşim alanı olarak kullanılmıştı. Çünkü antik yazar Prokesh, burada iki büyük sarnıç ve kale kalıntısından bahseder. Burasının İstanbul Boğazı'nda yer alan Ceneviz Kalesi'ne benzer biçimde uzun bir dikdörtgen yapı olduğunu, üç geniş kulesi ve iki yanda da kulelerle desteklenen bir girişi bulunduğunu belirtir. Bugün için ulaşımın sadece küçük kayık ve teknelerle yapılabildiği bu adada, günümüzde herhangi bir kale ya da sarnıç benzeri yapı kalıntısından söz edilemez. İlgini olarak bu kalıntılardan Prokesh'ten alıntılar yaparak bahseden Hasluck da ayrıntılı bir bilgi vermez. 

Erdek'in eski kaymakamlarından olup, arkeolojiye büyük değer veren Reşit Mazhar Ertüzün ise adaya yaptığı bir ziyaret sonrasında burada herhangi bir kale ya da yapı kalıntısı olmasa da birtakım eserler bulduğunu ve bunları dönemin ‘Erdek Müzesi' diye anılan Açıkhava sergisine götürdüğünü belirtir. Bu eserlerin Bizans Dönemi'ne ait oldukları ve birinin haç bezemeli bir impost başlık, diğerlerinin ise bitkisel bezemelerle süslü korkuluk levhaları olduğu anlaşılır.”

FENERBAHÇE İSTEMİŞTİ

Tavşanlı Ada'yı yıllar önce Fenerbahçe Kulübü istemişti. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, bu adaya kulüp için sosyal tesisler yapmak isteğiyle dönemin Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'ya öneride bulunmuştu. Ancak Fenerbahçe Kulübü'nün, adanın tapusunu da istemesine Sarı sıcak bakmayınca bu iş gerçekleşmemişti.

Daha sonraki yıllarda, iyi bir Fenerbahçeli olan Sarı ile yaptığım bir söyleşide, “Keşke o zaman adayı Fenerbahçe Kulübü'ne verseydim” dediğini hatırlıyorum.

Sanıyorum şimdi bu ada, askeriyeye tahsis edilmiş.

Ama yine de artık umutsuzca, Erdek, şu Tavşan Adası'nı turizmine katsa diyorum.


Bu yazı 109 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans