ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

02.06.2020

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden haber var

Koronalı günlerde telefon en önemli sosyal faaliyetimiz. Hele sosyal mesafenin gündemde olduğu bir süreçte, sosyal mesafeyi koruyarak sosyalleşmeyi uzak yakın farkı gözetmeksizin telefonla sağlıyoruz. Kapımız çalmasa da, telefonumuz sıkça çalıyor. Bu sefer ses denizötesi KKTC'den geldi. Gelen ses, kızgın, sinirli bir ses tonuydu ‘ağabey biz neyiz, biz Türk değil miyiz, bizi Türk'ten saymıyor musunuz, siz bizi Türk'ten saymasanız bile biz Türk'üz ve öyle de kalacağız…' ve uzun bir konuşma.

Dur, hayırdır, nedir durum derken anladık ki; Korona günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Konseyi üye ülkeleriyle yapmış olduğu video konferans zirvesine KKTC'nin dahil edilmemesi büyük bir kırgınlık yaratmış. Zaten tanınmamışlığın getirdiği yalnızlık, kendilerinin Türk Dünyasından ayrı tutulmaları yalnızlıklarını bir kat daha artırmış.
İstekleri her zaman olduğu gibi hele böyle zor günlerde yalnız bırakılmamaları…
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin (Türk Konseyi) ‘'Kovid-19 Salgınıyla Mücadelede İşbirliği ve Dayanışma'' konulu olağanüstü video konferans zirvesine katıldı. Erdoğan zirvede ‘'Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz. Türk Konseyi Zirvesi koronavirüs salgınıyla mücadelede dayanışmamızı perçinleyecektir'' ifadelerini kullandı.
Toplantının düzenlemesine öncülüğü Türk Konseyi'nin dönem başkanı Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yaptı.
Örgütün Adı: Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi)
Örgütün Amacı: Türk dünyasının tarihi ve kültürel birikimlerinden en geniş şekilde yararlanılmak suretiyle Türk dili konuşan ülkeler arasındaki çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi.
Kuruluş Tarihi 3 Ekim 2009, Merkezi İstanbul
Üye Ülkeler: Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye (Kurucu Üyeler)
Sovyetler Birliğinin 1991'de dağılması sonrasında ortaya çıkan koşulların olanaklı kıldığı bir forum olarak ortaya çıkmıştır. 1992 senesinde ülkemizin girişimleriyle başlatılan süreç kapsamında, on ‘'Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'' gerçekleştirilmiştir.

KKTC ye İLGİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
KKTC tanınmamışlık duygusuyla kendisini sürekli yalnız hisseden, önemi doğalgaz rezervleriyle tekrar dünya gündemi haline gelen önemli bir Ada-ülke.
Korona salgın sürecinde de, sıkı tedbirlerin alındığı, sıkı karantinanın uygulandığı. KKTC'de oturum hakkı olan ama bugüne kadar İngiltere'de yaşayanların bile güvenli gördüğü için akın ettiği Ada-ülke.
Korona virüsünü Avrupalı bir ziyaretçinin getirdiği KKTC, virüsle mücadelede hızlı önlem alması ve başarıl bir pandemiyle mücadele süreci yönetmesi bütün ülkelerin dikkatini çektiği gibi. Güvenli bir yaşam alanı arayanların da dikkatini çeken KKTC Avrupalıların ilgi odağı ve çekim merkezi haline gelmiş. KKTC ye kalıcı olarak yerleşmek isteyenleri öncelikli tercih edilen yerlerinden olmuş.
KKTC koronayla mücadeledeki başarısının Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilmesi ve dikkate alınması yönünde diplomatik temas arayışları var.
Türkiye'nin elinin üzerinde olmasından rahatsızlık duyan siyasetçiler ve bazı çevreler zaman zaman seslerini yükseltse de; Türkiye'yi her zaman yanlarında, arkalarında görmek, varlığını hissetmek isterler.
Yangın mevsimleri başlamadan yangın felaketine maruz kalan Ada'ya kalıcı bir yangın söndürme uçak-helikopter-tank sağlanırsa bundan sonra olası bir yangında Türkiye'den yangın söndürme aracı beklenmez! yangına daha erken müdahale edilebilir.
Doğu Akdeniz enerji paylaşım mücadelesinde ‘Mavi Vatan' olarak stratejik açıdan daha önemli hale geldi. Kıbrıs Ada'sı, Ortadoğu ve Akdeniz'in kontrol edilmesi açısından son derece önemlidir. ABD, İngiltere, Fransa gibi emperyal ülkeler burada boş yere mi üsler kurdu.
1570'ten 1878'e kadar Osmanlı toprağı sayılan Kıbrıs, 4 Haziran 1878 antlaşması ile fiilen İngiliz idaresine intikal eden Ada, 12 Temmuz 1878'de törenle İngilizlere teslim edilmiş. O gün bugündür egemenlik mücadelesinin sürdüğü Ada-ülke gözden çıkarılacak yer değildir.
KKTC, Türk Konseyi'ne üye olmadığı için mi, yoksa akıllara gelmediği için mi bu video konferans toplantısına çağrılmadı bilmiyoruz. Tanınmamış olsa bile misafir veya gözlemci ülke olarak çağrılabilir miydi, elbette çağrılabilirdi.
Bu konuyu deneyimli diplomat aynı dönemde parlamentoda görev yaptığımız siyasetçi Onur Öymen'e sorduğumuzda; tabi neden olmasın. Biz daha önce üye olmadığı halde gözlemci sıfatıyla İslam Kalkınma Örgüt toplantılarına çağırdık dedi. Ama bunların olabilmesi için KKTC gibi bir gündeminiz ve önceliğinizin olması gerekiyor demeyi de ihmal etmedi.
 
 

Bu yazı 446 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans