ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.05.2024

ADI GEÇENLER

YazıYorum (Mete Kozdağ)        

 

 

      Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir.

      UCM, 01 Temmuz 2002 tarihinde kurulmuş ve 11 Mart 2003 tarihinde çalışmaya başlamıştır. Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan mahkemeye 124 ülke, taraf durumda.

      Türkiye, 124 ülke arasında bulunmasa da UCD'nin faaliyetlerini yakından takip etmekte ve Taraf Devletler Asamblesi toplantılarına katılım sağlamakta.     

      Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Hamas liderlerinden Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu hakkında 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırı ve ardından Gazze'de yaşanan savaş nedeniyle "savaş suçu" ve "insanlığa karşı suç" işlemekten, tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.

      Başsavcı Han, ayrıca; UCM'nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra Hamas'ın silahlı kanadı el Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el Masri ile yine Hamas'ın siyasi kanadının lideri İsmail Heniye hakkında da yakalama emri çıkarılmasını istediğini bildirdi.

       Karar, Netanyahu'yu; Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle UCM'nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le aynı kefeye koymuş durumda.

      UCM yargıçlarından oluşan bir heyet, adı geçenler için tutuklama ve yakalama başvurusunu değerlendirecek.

      Tutuklama; delillerin korunması, şüpheli veya sanığın kaçmasını önleme vb. gibi nedenlerle geçici olarak başvurulan bir koruma tedbiri olup yakalama ise suç şüphesi altında bulunan kimsenin, yetkili kişilerce özgürlüğünden alıkonulmasıdır.

      Adı geçenler 124 ülkeden herhangi birine gitmesi halinde yakalanabiliyor veya tutuklanabiliyor.

      Adı geçenler için ‘kal' veya ‘git' durumu, merakla beklenecek.

      Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.    


Bu yazı 136 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans