ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

11.06.2024

AMERİKAN İŞ DÜNYASINI ANLAMAK -13 A

Robert  Norton Noyce (12.12. 1927 – 3.1.1990) 

(Intel)

 

Bugün ‘'microchip''siz bir dünya hayal etmek hemen hemen imkansız gibi bir şey. Zamanımızın çalışma hayatında otomobilden akıllı telefonlara , MRI scannerden -   bilgi tarayıcıdan - endüstride kullanılan robotlara  ve  data -veri -merkezlerine kadar iş hayatında, seyahatte  ve eğlence ortamında kullanılan araç ve gereçlerin hemen hemen hepsinde microchip – microyonga- bulunmaktadır. 2021'de semiconductör satışları 1.15 trilyon adeti bulmuş  2023'de global semiconductor endüstrisi 529 milyar dolar ve 2024'te 617 milyar dolar kapasiteye ulaşmıştı. ( Historical results & Forecast – Semiconductor Market :Marketsandmarkets.com. 13.4.2024)

Bir microchip ya da kısa adıyla chip , bir integrated circuit'dir -IC- Düz bir silikon parçasının üzerine yerleştirilmiş  electronic  circuits takımıdır. Chip üzerinde transistörler birer minyatür elektrik düğmesi gibi hareket eder ve gelen akımı kapatır ve açarlar. Bu çok ufak düğmeciklerin düzeni silicon ince levha üzerinde yaratılmıştır. Silicon, chip endüstrisinin seçilmiş maddesidir. Metallere benzemez.  Onun semiconductor özelliği fosfor ve boron gibi bazı elementlerle karıştırılarak arttırılabilir. Böylece elektrik akımının açılması ve kapanması sağlanır. Silicon doğada oksijenden sonra en çok bulunan madde kumdan yapılmıştır. Çok ince silica levhacıklarının yapımında  , silica dioksidden oluşmuş silica kumu kullanılmıştır. Kum eritilmiş , büyükçe bir silindir şekline dönüştürülmüş  ve ‘'ingot'' adı verilen bu ürün çok ince levhalar halinde dilimlenmiştir

Bir parmağın tırnağı büyüklüğündeki bir microchip milyarlarca transistörü kapsar. Bu bir chipin  küçüklüğü hakkında bir fikir verebilir. Bu nedenle chip özellikleri nanometer  olarak ölçülür. Bir nanometre bir metrenin bir milyarda biridir. Ya da milimetrenin bir milyonda biridir ( https :// www.asmi. Com/en/technology/all- about -microchips/microchip – basics – 13.4.2024).

Hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak chiplerin yapısı çok karmaşıktır. Basit yapıda olanlar normal lithography teknolojisi ile üretilir. Çok  karmaşık chiplerin üretimnde ise en son EUV lithography teknolojisi kullanılır. Chipler integrated circuit açısından analog, digital ve ikisi bir arada olmak üzere üçe ayrılır.  Bu ayırım  gelen elektrik akımının nasıl process edildiği ile ilgilidir. Fonksiyonları açısından ise cipler dörde ayrılır: Logic chips, Memory chips, application specific integrated chips (ASICs) ve system – on – a - chip devices (SoCs).  CPU'lar – central processing units – gibi Logic chipler  elektronik bir araç ya da aletin ‘'beynidir''. Girdileri process ederler, bilgiyi depolarlar ve sonucu çıkarırlar. Memory chipler ise bilgiyi depolarlar (Kate Brunson,  https// www.asmi. Com /en/news/stories/2023/ the- popularity – of – maturity -20.4. 2023 – 13.4.2024)

İntel ,California'nın  Santa Clara  kentinde  merkezi bulunan , ABD'de ‘'semiconductor ve computer  circuits ‘' üretimi konusunda lider olan bir şirkettir. İntel adı ‘'integrated electronics'' deyiminden gelmektedir. Circuit board  bir bilgisayarın bütün ana parçalarını biri birine bağlar. Bunun ana merkezinde bilgisayarın microprocessoru bulunur. Integrated circuit milyonlarca transistörü kapsar. Integrated  circuit ,modern elektronik araçlarının en önemli elemanıdır (https:// www.britannica.com/ money/intel – 9.4.2024. İntel'in  aşağıdaki kısa tarihinin teknik ayrıntıları bu yazıdan özetlenmiştir).

1968 yılının Temmuz  ayında kurulmuş olan Intel'in 5.4. 2024 tarihindeki pazar değeri 167.98 milyar, hisse değeri 38.71 milyar dolar, yıllık satış geliri 54.23 milyar dolardır. Bugünkü CEO'su Patrick P. Gelsinler olan şirketi Robert Noyce ve Gordon Moore , daha sonraki yılların girişimci gençleri gibi evin mutfağında ufak sermaye ile kurmamıştır. Firma ABD'nin ünlü finansçılarından, ‘'venture capitalist'' terimini yaratan Arthur Rock'ın temin ettiği 2.5 milyon dolarla ve her birinin koyduğu 250,000 dolarla  kapılarını üretime açmıştır. İki kurucu da şirketi tescil ettirdiklerinde orta yaşlarda idi ve teknik alanda hayli  itibar kazanmış kişilerdi. 

Noyce, Fairchild Camera ve Instrument  şirketinin Fairchild Semiconductor bölümünün başında idi. Moore da aynı bölümün Research and Development kısmının yöneticisiydi. Noyce ve Moore , İntel'i kurduktan hemen sonra bazı Fairchild çalışanlarını ve Macaristan doğumlu ABD'li iş adamı Andrew Grove'ı (2.9.1936 – 21.3.2016) istihdam ettiler. Noyce  ve Moore'dan sonra  İntel'in istihdam ettiği üçüncü  kişi   Grove oldu . Bu üç kişi şirketin ilk  otuz yılında sırayla  firmanın CEO'luğunu yaptılar.

İntel'in ilk ürünleri memory chips idi. Piyasada fazla tutulmayan , dünyanın ilk metal oxide semiconductoru 1101 de bu ürünler arasındaydı. Fakat, ‘'one – kilobit dynamic random – access memory'' 1103 -DRAM – çok başarılı bir chips oldu ve önemli miktarda bilgi taşıma özelliğine sahipti. Bu nedenle de ABD teknoloji şirketi Honeywell bilgisayarlarında  1970 yılında, bu chipsi ilk kez kullandı. Daha güçlü ve daha ucuz olan bu chips bütün dünyada standard  chips olarak kullanılmaya başladı. DRAM'ın başarısından sonra Intel, 1971'de  halka açılma kararı aldı. Ayni yıl şirketin 1985'e kadar en önemli ürünü olan ‘'erasable programmable ready – only memory chips ,EPROM   piyasaya sunuldu. Ayni yıl Intel mühendisleri Ted Hoff , Federico Faggin ve Stan Mazor ‘'General purpose four – bit microprocessor''u ve ilk ‘' single – chip microprocessor''u, 4004'ü  icad ettiler.  4004 , Japon hesap makinesi üretmiş Nippon'la olan kontrat altında, telif hakkı İntel'e ait olmak üzere icad edilmişti. 1972 yılında Intel DRAM'la chip piyasasının % 82.9 ‘una sahip oldu. Fakat yabancı rekabet sonucu  bu piyasa payını kaybetmeye başladı ve 1984'te pay % 1.3' e düşmüştü. Bunun olacağını gören Intel daha önceden microprocessor alanına ağırlık verdi . 1972'de 8008 piyasaya çıkarıldı,  daha sonra ondan on misli daha hızlı   eight – bit central processing unit  , CPU, 1974'de   devreye girdi.  Ve şirket 1978'de ilk 16 -bit microprocessor 8086 ‘ı ve daha sonra da 8088 ‘i icad etti. IBM  ilk  büyük ölçekli kişisel bilgisayar üretiminde İntel'in 8088'ini kullanmayı tercih etti. IBM'in  ve PC ‘'clone''ları yapan  başka üreticilerin  desktop ve portable bilgisayar için microprocessor talepleri hızla arttı. 1985'te Intel, 32 – bit chip 80386 ‘yı piyasaya sürdü. Eski modelleriyle compatible – uyarlı olan- yeni modeller,  yazılımcılar ve PC sahipleri için büyük kolaylıklar sağladı.

Intel 1993'te Pentium microprocessörleri devreye soktu, eskiden numara ile belirlediği çeşitler ortadan kaldırdı. Yeni ürün çok daha hızlı idi. Başlangıçta 3.1 milyon  adet transistora sahipti. Daha önceki , 80486 noluda ise 1.2 milyon  transistor vardı. Microsoft'un Window 3.x operating sistemiyle birlikte Pentium  chips PC  - kişisel bilgisayar -piyasasının hızla büyümesini sağladı. Yüksek processing  güç gerektiren, multimedia grafik uygulamalı oyunlar için Pentiumlu PCler  büyük talep yarattı. Intel'in bu noktadan itibaren satış stratejisi  sürekli olarak dramatik bir şekilde gücü arttırılmış microprocessorler yaratmak ve tüketiciyi PC'sini yenileştirmeye yöneltmek oldu. Bu da chipsi çok daha fazla transistörlü üretmeyi gerektiriyordu. IBM'in PC'inde 29,000 transistor vardı. Dört yıl sonra devreye giren 80386'da 275,000,  2008'de piyasaya giren Core 2 Quad'da 800,000,000'den daha fazla  transistör bulunuyordu. 2012'de devreye giren  tItanium 9500 ise 3,100,000,000 transistör vardı.Transistör artışı Moore' Law – Moore'nun kanunu – olarak adlandırıldı.

Gordon Moore 1965'te silicon chipteki transistör miktarının her yıl misli artacağını ön görmüştü  ve 1975'te de bunun her iki yılda bir gerçekleştiğini saptamıştı. Intel  kendi ürünlerini kullanan PC üreticilerinin reklamlarında  Intel chipsi kullanıldığını  belirtmelerini sağlayan bir reklam programını uyguladı. Hatta onların reklam masraflarını paylaştı. Böylece Intel adı bir marka olarak ortaya çıktı.

1993'te Grove'ın CEO'luğu döneminde, İntel'in 3.1 milyon transistör bulunan Pentium CPU'ındaki  bir hatanın zamanında çözümlenmemesi ve ürünün piyasadan geri çekilmesi nedeniyle, şirket 475 milyon dolar kayba uğradı. Intel teknolojisi  Microsoft'un yazılımıyla beraber rekabeti nerdeyse parçaladı. Semiconductor şirketi Advanced Micro Devices (AMD), telsiz haberleşme şirketi Motorola , bilgisayar workstation üreticisi Sun Microsystems ve diğer küçük ölçekli rakipler Intel'in sahip  olduğu pazar payını etkileyemediler. Fakat rakipler ve devlet  İntel'i , İntel'in tekelci tutumu olduğu iddiasıyla şikayet ettiler .1999'da ABD District Court bu konuya ilişkin olarak Microsoft'u suçlu buldu. 2009'da Avrupa Birliği de tekelci tutumu nedeniyle İntel'e 1.45 milyar dolar ceza verdi. Ayni yıl Intel , İntel'in müşterilere AMD kaynaklı chips kullanmamalarını önerdiği  iddiasını içeren  uyuşmazlıkta, AMD ile on yıldan beri süren dava sonucunda AMD'ye 1.25 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kaldı.

1990'ların ortasından sonra Intel, IBM ve Hewlett – Packard gibi  büyük bilgisayar şirketlerinin yanısıra küçük üreticiler pazarına girmek istedi. Onlar için bilgisayarın bütün temel parçalarının monte edildiği ‘'motherboard''  -ana tabla – üretimine başladı.1995'te yılda 10 milyon motherboard satar hale geldi. Bu PC pazarının % 40'ı demekti. 2000'li yılların başlarına kadar pazar lideri olan Intel bu konumunu Taiwan merkezli ASUSTek firmasına kaptırdı. Apple'in Macintosh dışındaki bütün kişisel bilgisayarlarda Intel ve AMD ‘nin chipsleri kullanıyordu. 2005'te Apple CEO'su  Steve Jobs  Intel CPUları kullanmaya karar verdiklerini ilan ettikten sonra Intel ve ona uyarlı microprocessorlar bütün bilgisayarlarda kullanılmaya başladı. Intel pazarın  en önde gelen firması oldu. Yıllar içinde Intel yöneticileri değişti. Şirket, 2019'da Fortune 500 listesindeki en büyük Amerikan şirketleri arasında 43.sıraya girdi.  3.1.2024 itibariyle Taiwan Semiconductor Manufacturing Company -TSMC-  dünyanın en büyük semiconductor üreticisidir.Piyasanın % 50'sine sahiptir.

Iowa'nın Burlington kentinde 12 Aralık 1927'de doğan ve 63 yaşında, 3 Haziran 1990'da bu dünyadan ayrılan  Robert Norton Noyce Intel şirketinin iki kurucusundan biridir. Büyük bir fizikçi ve girişimci olan Noyce'a, bilgisayar devrimini tetiklediği için , ‘'Mayor of Silicon Valley'' – Silicon Valley'in başkanı  (ya da muhtarı) ünvânı  verilmiştir. O  Microchip'in arkasındaki adam olarak bilinir. Noyce 1957'de Fairchild Conductor ve 1968'de de Intel Corporation''ı kurmuştur. 1953'te Grinnell College ve  ve 1949 ‘da MIT  mezunu olan Noyce 1953 – 1974 arasında Elizabeth Bottomley  ve 1974- 1990 arasında  Ann Schmeltz Bowers'le evlenmiştir. Noyce'un ayrıldığı ilk eşinden Pendre , Priscilla, William ve Margaret isimli dört çocuğu olmuştur.  İkinci eşi İntel'in ilk İnsan kaynakları direktörü idi. .Apple'da da ayni görevde bulunmuştu. Noyce öldüğünde net varlığı 3,7 milyar dolar olarak saptanmıştır. 

 Noyce kendisi dindar olmamakla birlikte dindar bir aile ortamında yetişmiştir. Babası Ralph Brewster bir Protestan rahibi idi.  Çok akıllı bir kadın olarak bilinen annesinin babası da bir ünlü bir Protestan rahibi olarak bilinmekteydi. Noyce, ailenin  dört çocuğunun üçüncüsü idi.Diğer üç  erkek kardeşinden biri Donald Sterlin , UC Berkeley College of Chemistry'de profesör oldu. Diğeri Gaylord Brewster  tanınmış bir pratik teoloji profesörü oldu , sivil haklar hareketine karıştı ve  bir ara tutuklandı.

Teknik konulara meraklı olan Noyce küçük yaşta , 1940'ta kardeşleriyle birlikte bir uçak inşa etmişti. MIT'i bitirdikten sonra Philadelphia'da Philco'da çalışmaya başladı. Oradan 1956'da transistör'ün mucidi iki kişiden biri olan, Nobel  ödüllü, William Shockley'in yanında, California , Mountain View'de Shockley Semiconductor Laboratory'de  çalıştı. Bir yıl sonra ondan ayrıldı ve 1957'de Fairchild Semiconductor  firmasını, 1968'te Gordon Moore ile İntel'i  kurdu. Bu oluşumda Arthur Rock'tan büyük mali destek gördü. Firmada Noyce vizyoner, Gordon Moore  teknik bir virtüöz,  İntel yönetim kurulu başkanı Rock'ın isteği ile şirkete gelen Andrew Grove teknolog  iken  yönetim mühendisi olmuştu. Robert Noyce şirkette çalışanlarına ailesinin bir parçası gibi muamele etmekle meşhurdu. Kendisi şatafattan uzak bir hayat yaşadı. Mütevazi idi. Bu yaşam şeklini şirkete de aşıladı. Zamanın  üst düzey yöneticilerine verilen bütün  farklılıklardan uzak kaldı. Ailesi, ölümünden sonra, devlet okullarında matematik , fen ve erken okuryazarlığı geliştirmek için  Robert Noyce Foundation'ını kurdu

Jack Kirby , 1958'de ilk hibrit integrated circuit'i  icad eden kişiydi ve Nobel ödülü almıştı. Noyce 1959'da Kirby'ninkinden daha pratik bir circuit icad etti. Kirby'in tasarımı germanium'dandı. Noyce'unki  ise silicondandı.Piyasada teknik olarak Noyce'un buluşu ilk monolitık integrated circuit  kabul edildi.

 Bugün microchip çok çeşitli araç ve aletlerde kullanılmaktadır. Diz üstü bilgisayar, kişisel bilgisayar, elektrikli otomobil, video , smartphone, oyun konsülleri gibi bir çok alan bunların arasındadır.  Robert Noyce'un bu buluşu olmasaydı, büyük ihtimalle  bu ürünlerin hiç biri  piyasada  olmayacaktı (Ben Janse; Robert Noyce biography and net worth, Toolshero.com . İlk yayın: 13.12.2022, son. 18.4.2023- 11.4.2024).

Robert Noyce'un önemli deyişleri şöyledir:

1.En yukarıda ahlak zayıfsa , bu davranış bir organizasyonda, aşağıya doğru ayni şekilde kopya edilir.

2.Geçmişle vakit geçirme, çık ve yararlı bir iş yap.

3:Optimizm yaratıcılığın temel öğesidir. Bir kişi  emin bir yerde durarak  değişimi nasıl yaratabilir ki.

4.Yaratıcılık , innovation her şeydir. Öncü iseniz gelecek adımın ne olduğunu görürsünüz. Geride iseniz enerjinizi sadece var olanı yakalamaya harcarsınız.

5.Büyüyen bir pazarda işe başlayın.  Sonunda okyanus olacak bir nehire akan  derede yüzün. Pazarda lider olun , lideri takip edici olmayın. Daima en kaliteli ürünü üretin.

  1. Biz İntel'de baştan itibaren büyük olmayı planladık.
  2. Önemli bir buluş olduğu andan çok sonra etkisini gösterebilir. Hayal kuramayanlar bunu göremez. Yaratıcı kişiler bunu fark edeceklerdir.

8.Bilgi güçtür. Bilgi paylaşıldıkça güç misliyle artar.

Amerikalı bir mühendis olan Noyce  interconnected  transistörleri tek bir silicon microchip'e bağlayan sistem olan ‘'the integrated circuit''i icad eden iki kişiden biridir.  İlk pratik microchip'in yaratıcısıdır. 1959'da Fairchild Semiconductor'da  Jean Hoerni'nin planer process'i ve Mohamed Atala'nın surface passsivation process'lerini kullanarak, silicon'la bu ürünü yaratmıştır.




AMERİKAN İŞ DÜNYASINI ANLAMAK – 13 B

GORDON EARLE MOORE (3.1.1929 – 24 .3.2023),

ANDREW STEPHEN GROVE (2.9.1936 – 21.3.2016)

 

Robert Noyce ‘ın İntel'deki ortağı California Pescadero ‘da 3.1.1929'da doğan ve bu dünyadan 24.3.2023'te 94 yaşında  göç eden Gordon Earle Moore idi.  Öldüğünde  net varlığı Bloomberg milyarderler indeksine göre  7.5 milyar dolardı. 1950'de Betty Moore ile evlenen ve Steven ve Kenneth isimli iki çocuğu olan Moore ,University of California Berkeley'den  BS (1950) ve California Institute of Technology'den PhD (1954 ) dereceleri alarak mezun olmuştur.  Sağlığında 5 milyar dolar bağışla Gordon and Betty Foundation'ı kuran  Gordon Moore, San Mateo kenti şerifi  Walter Harold Moore ve Florence Almira ‘nın  (Mira) ikinci oğludur. 1940 yılında kendisine armağan edilen bir kimya seti onun kimyager olmasının yolunu açtı. Doktorasını aldıktan sonra  o da William Shockley'in laboratuvarında çalışmaya başladı. Sherman  Fairchild'ın desteği ile Robert Noyce İle birlikte Fairchild Semiconductor şirketini kurdular. Moore 19 Nisan 1965'te Electronics Magazine'nin  gelecek  on yıl içinde  semiconductor component endüstrisinin  ne olacağı sorusuna  verdiği yanıtla meşhur oldu. Gelecek on yıl içinde  integrated circuit üzerinde  yoğunlaşacak olan, transistör,  resistör, diode ya da capacitörler gibi  çeşitli elemanların her yıl bir misli artacağı ön görüsünde bulunmuştu . Bu görüş  onun gözlemlerine dayanıyordu. 1975'te  görüşünü , yeni gözlemleri sonucunda, bu artışın iki yılda bir olacağı şeklinde değiştirdi. Moore' Law  olarak kabul edilen bu görüş semiconductor endüstrisinin miniaturization'u -minyatürleşmeyi, küçükleşmeyi, küçük birimler haline dönüşümünü – hedef almasını  sağladı, teknolojik gelişmede büyük bir çağ açtı.

1968'te Robert Noyce ile birlikte sonradan adı Intel olan NM Electronics'i kurdular. Moore executive  vice president , 1975 ‘te president, 1987'de yönetim kurulu başkanı, 1997'de chairman emeritus oldu. Intel, Noyce, Moore ve daha sonra Andrew Grove döneminde computer memory, integrated circuits ve  microprocessor  tasarımları alanlarında teknoloji öncüsü bir şirket oldu. Intel  şirketi, 11.4.2022'de Oregon Hillsboro'da bulunan  yerleşkesine Gordon'a atfen ‘'Gordon Moore Park'' adını verdi.

 Gordon and Betty Moore Foundation'ın yanısıra  eşi Betty Irene  Moore, Nursing İnitiative'i başlattı. Bölgede hemşireliği geliştirme amacını taşıyan bu hareket çevrede hasta bakıcılığın yayılması için University of California'da bir hemşirelik okulunun  açılmasını öngörüyordu.  Betty Moore  bu amaçla bu vakfa100 milyon dolar bağışladı.

İntel'in üçüncü CEO'su olan Andrew Stephen Grove (2.9.1936 -21.3.2016) – Andras İstvan -   Macaristan, Budapeşte   doğumlu bir Amerikalı iş adamıydı. Yahudi aile Maria ve György Gröf'un oğluydu. Dört yaşında iken kızamık geçirmiş ve kısmen sağır kalmıştı. Naziler Macaristan'ı işgal ettiğinde sekiz yaşındaydı. 500,000 Yahudi ölüm kamplarına sevk edilmişti.  Grove ve annesi sahte belge ile arkadaşları tarafından saklanmış Auschwitz kampına gitmekten kurtulmuştu. Babası Doğu İş Kampına gönderilmiş orada işkenceden geçmiş ve köle işçi olarak kullanılmış  ve harpten sonra ailesine kavuşmuştu.

İntel'in istihdam ettiği üçüncü kişi olan Grove,  20 yaşında, 1956 Macar ihtilali sırasında, hiç İngilizce bilmeden , beş parasız Avusturya'ya kaçmış ve oradan   ABD'ye göç etmişti. ABD'de adını Andrew S. Grove olarak değiştirdi. Eğitimini City College of  New York ‘tan BS (1960) ve University of California , Berkeley'den PhD (1963) dereceleri alarak   tamamlamış olan Grove, İntel'i dünyanın en büyük semiconductor üreticisi yapan kişi oldu. 1957'de Avusturya göçmeni Eva Kastan ile Katolik kilisesinde evlenmiş olan Grove'ın Karen Grove ve Robie Livingston isimli iki çocuğu oldu. 1967'de ‘' Physics and Technology of Semiconductor Devices'' isimli ve 1996'da yönetimle ilgili, ‘'Only the Paranoid Survive'' isimli kitapları yayınlandı. 1997'de Chief Executive magazin ve Time dergisi  onu yılın CEO'su ilan etti. O ‘' Silicon Valley'i  büyüme dönemine iten adam – the guy who drove the growth phase  of Silicon Valley– olarak adlandırıldı. (Chris Gaither; Andy Grove's Tale of His Boyhood in Wartime, The New York Times,12.11.2001). Bir kaynağa göre, onun sadece İntel'de yaptıkları bile ‘'20.yüzyılda  iş dünyasının büyük liderleri arasında yer almasına yeter'' di.(Basic Books ; Movers and Shakers :the 100 Most Influential Figures in Modern Business, 2003) 2000 yılında Parkinson hastalığına yakalanan Grove 79 yaşında 21.3. 2016'da evinde öldü. Öldüğünde 500 milyon dolar serveti bulunuyordu. 

1963'de Fairchild Semiconductor'da çalışmaya başlayan Grove 1967 ‘de geliştirme direktör yardımcısı oldu 1970'de başlayan microcomputer devriminin temel elemanı integrated circuits konusuna burada yakınlaştı ve bu konudaki kitabını yazdı. 1968'de Noyce ve Moore İntel'i kurduğunda o şirkete bir teknik eleman olarak katıldı. Ondan sonra da yine Macar göçmen Leslie L. , İntel'in istihdam ettiği  dördüncü kişi oldu. Grove ,İntel'in Mühendislik bölümü direktörü olduktan sonra imalat sanayiinde  üretim metod ve  kavramları konusundaki kitabını kaleme almıştı.

Intel başlangıçta mainframe bilgisayarlar için static memory chips üretiyordu. 1970 başlangıcında ilk digital saat ve elektronik hesap makinesi ve dünyanın ilk general purpose microprocessor'ü4- bit 4004 ‘ü üretmeye başladı. Yıllar içinde değişik güçte ve en sonunda çok güçlü 80486 ‘i üretiyordu. 1985'te Japonların memory chipslerde fiat dumpingi karşısında, İntel microprocessor üretimine ağırlık verdi. Grove, şirketin CEO'su idi bu dönemde. IBM Intel microprocessörlerini kullanmaya ikna edildi. 1968'teki şirket satışları 2,672 milyar dolardan 1997'de 20.8 milyar dolara fırladı. Grove 1979'da İntel'in president'i, 1987'de CEO'su ve 1997'de Chairman'i oldu. Onun yönetimi sırasında İntel'in piyasa değeri 4 milyar dolardan 197 milyar dolara çıktı ve 64,000 çalışanıyla   dünyanın 7.en büyük şirketi düzeyine yükseldi. Şirketin karının çoğu araştırma ve geliştirmeye ve bunun için  gerekli yapıların inşaatına harcandı ve harcanıyor. Sonraki yıllarda İntel'in CEO'su olan Pat Gelsinger İntel'in ve Silicon Valley'in bugünkü  bu denli etkin hale gelmesinde  Andy'nin rolü kadar hiç kimsenin rolü olmadığını belirtir. (https://en.m.wikipedia.org/wiki/andrew- Grove - 12.4.2024) 

İntel'in bugünkü rakipleri Samsung, Alteration, Xilinx, Onsemi, Lattice , Atmel, National Semiconductors, Micrel ve GigPeak ,Inc.'tir

                                                                                                      


Bu yazı 77 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans