ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

20.06.2020

ELLİ YILDIR DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK!

Orhan Koloğlu'nun “Sosyal Demokrat Değişim Dergisinde” yayınlanan makalesinden (syf:72) bu güne de ışık tutacak bir alıntı yapacağım: Cahit Kayra'yla ilgili…
C. Kayra nazar değmesin 103 yaşında. Maliye bakanlığında müfettişlik, gelirler genel müdürlüğü müşavirliği yapmış bürokrat, yazar ve siyaset adamı.
1973'te CHP'den milletvekili ve Ecevit hükümetinin enerji ve tabi kaynaklar bakanı. Birçok kitabı, araştırması, makalesi var.
Benim kendisini tanımam birinci Kitabımı (CHP Mİ? AKP Mİ?) yazarken oldu.
Cumhuriyet Ekonomisinin öyküsünü” anlattığı “1923-1950 arası Devletçiliğin Altın yılları” kitabını okumuştum. İyi bir araştırma kitabıydı. Çok yararlandım.
İkinci dünya savaşı sırasında Varlık vergisi toplanırken yabancılara yaşatılan sıkıntılarla ilgili farklı şeyler söylüyordu.
Anacak o uygulama Türkiye'nin üzerinde bir kambur olarak kaldı. Neyse, konumuz o değil. Kitabımda ayrıntılı olarak ele aldım. İlginç olaylar olmuş.
Cahit Kayra CHP'de milletvekilliği ve bakanlık yaparken aynı zamanda MYK üyeliği de yapmaktadır. Toplantı öncesi bir kitabı dikkatlice incelediğini gören
arkadaşı kitabı işaret ederek; kimin der?
Kayra arkadaşına bakar; çok birikimli, çok güçlü, önemli birisinin…
Arkadaşı daha da heyecanlanır. Kaç delegesi var? Nerede bulurum?
Kayra güler. Kitabın yazarı; batılı, önemli bir siyaset adamı ve düşünürdür.
Yıllar sonra bu olayı şöyle anlatır: “İnanmayacaksınız ama arkadaşım kitabı nerede bulabilirim demedi, adamı nerede bulacağını sordu. Bu partide delegeye
hâkim olamazsan ağzınla kuş tutsan nafile. CHP delegelik sisteminden kurtulmadan ne gerçek demokratik bir örgüt yapısına, ne liyâkat sahibi nitelikli kadrolara kavuşabilir. ”
Olay yaklaşık 50 yıl öncesinde yaşanmış…
Nasıl? Tanıdık geldi mi?

Bu yazı 465 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans