YazıYorum (Mete Kozdağ)
Önce 17 Nisan günü itfaiyeciler konuştu ve;
- 234 ilçe ve belde belediyesinde itfaiye istasyonu,
- İtfaiye araçlarının ekonomik ömrü ile ilgili bir sınırlama,
- Birçok itfaiyede henüz bir kapalı garaj,
- İtfaiye teşkilatının 112 Çağrı Merkezi içerisinde bulunan polis ve jandarmayla, 112 ambulansı ekibiyle de telsiz üzerinden iletişimi, yokmuş.
- e/Devlet yapılanması içerisinde bir 'itfaiye yazılımı' olması ve 81 şehirde kullanıma açılması, itfaiye olay raporlarının belli bir standarda kavuşturulması gerekiyormuş.
- Coğrafi bilgi sistemi tabanlı, araç takip sistemlerine ihtiyaç varmış.
- Gökdelenlerde çıkan yangınlara, müdahale imkanı yokmuş.
Sonra 26 Nisan ''Dünya Pilotlar Günü'' Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) başkanı konuştu ve;
- Operasyonel baskılar, artan maliyetler, iklim değişikliği kaynaklı hava koşullarının etkisi, problemli hava sahalarındaki GPS sinyal kayıpları ile yanlış konum bilgileri ve küresel personel yetersizliği sorunları varmış.
- Uçuşlarda iki kaptan pilot yerine tek kaptan pilotla operasyon yapılmasını öngören ‘Azaltılmış Mürettebatla Operasyon' konseptinin, sorun yaratması bekleniyormuş.
- Kokpit içinde, yalnızca makineler değil; karar veren, risk yöneten ve insan hayatını önceleyen profesyoneller olmalıymış.
- Uçuş emniyeti için pilot tasarrufu yapılarak insan faktörünü devre dışı bırakarak yapılan her girişim, potansiyel bir emniyet zaafıymış.
- Bir uçağın kokpitinde, karşılıklı teyit mekanizmaları, anlık karar destekleri ve acil durum yönetimi gibi süreçler, ancak iki yetkin pilotun varlığıyla sağlıklı yürütülebilirmiş.
Okuduğunuz gibi, önce itfaiyeci sonra pilot konuşsa da duyan da vardır herhalde!
Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.