ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

05.07.2020

TRUVA EFSANESİ (2)

Kassandra, onun, ölü olduğunu sandığı kardeşi Paris olduğunu anlayınca telaşlandı. Çünkü Paris'in Truva'ya gitmesi halinde, kente büyük bir felaket geleceğini öngörüyordu, böyle bir kehanetde bulunmaya duyguları onu zorluyordu. Bu öngörüsünü çevresindekilere anlatmaya çalıştı. Fakat kimse buna inanmadı. Apollo ile yaptığı bir anlaşmada ona verdiği sözü tutmamıştı. Apollo da onu, onun öngörülerine hiç kimsenin inanmamasına mahkum etmişti. Priam ve Hecuba da Kassandra'yı dinlemediler. Paris'i sevgi ile aileye geri kabul ettiler.
Denizlerler Yaşlı Tanrısı Nereus'un kızlarından biri, Denizler Tanrıçası Thetis'in ve Aigina kıralı Aiakos'un oğlu Peleus'un ölümsüzlerle ölümlülerin düğününe Çatışmalar Tanrıçası Eris davetli olmamasına rağmen gelmiş, düğünün ortasında “Uzlaşmazlık Elması” olan altın topu en hak edene verilmek üzere ortaya fırlatmıştı. Üç tanrıça onu hak ettiği iddiasında bulundu. Zeus'un karısı Cennet Kraliçesi Hera, Savaş Tanrıçası Athene, Aşk Tanrıçası Aphrodite. Hiç biri uzlaşmaya yanaşmayınca Zeus Hermes'in onları Ida dağına götürüp koyunlarını gütmekte olan Paris'e sormalarını sağlamasını istedi. Üçü de, kendisini dünyanın en güzeli seçmesi için Paris'e rüşvet teklif etti . Aphrodite,
dünyanın en güzel kadını Spartalı Helen'i, onun aşkını Paris'e rüşvet olarak önerdi. Paris Aphrodite'i seçti. Bundan sonra Hera ve Athene Truvalılara hep karşıt oldu. Aphrodite ise sürekli olarak Truvalılara ve Paris ile Helen'e yardımcı oldu.

Aşk tanrısının artık yanında olması nedeniyle Helen'i kazanacağından emin Paris, Kasandra ve Helenos'un bu yolun felaket getireceği kehanetlerine aldırmadı. Paris, yeni inşa ettirdiği gemilerle Sparta'ya, yıllardır evli olan ve Hermione isimli dokuz yaşlarında kızları bulunan Menelaos ve Helen'i ziyarete gitti. Menelaos ona büyük konukseverlik gösterdi. Ziyaretin onuncu günü Menelaos Girit'e büyükbabası Katreos'un cenazesine gitmek zorunda kaldığından, evden ayrıldı. Onları yalnız bıraktı.
Helen'e misafirine iyi bakmasını söyledi.
Onun yokluğunda Helen ve Paris biribirlerine aşık oldular, geceyi beraber geçirdiler. Tanrıça Afrodit de Paris'i kanatları altına aldığından, onlara yardımda geri kalmıyordu. Aşk dolu bir gecenin ertesi günü Paris ve Helen, saraydan kaçırdıkları hazineyi bir gemiye yükleyerek Truva'ya doğru yola çıktılar.
Truva halkı onları sevinçle karşıladı ve evlenmelerine tanıklık yaptı, onları kutsadı.
Menelaos, babasının cenazesinden dönüşünde Helen'in kaçtığını görünce kardeşi Agamemnon'a gitti. Yardım istedi. Agamemnon, daha önce Helen'e talip olan fakat onunla evlenemeyen diğer kıral ve ünlülere , Helen'i koruyacaklarına dair verdikleri sözü hatırlattı ve Yunanistan'dan Truva'ya doğru Helen'I kurtarmaya gidecek büyük bir donanma toplamayı başardı. Yüz gemi ile konvoya katılan Agamemnon donanmanın baş komutanı oldu. Ithaca kıralı, Penelope ile evli ve Telemachos isimli
kundakta erkek çocuğu bulunan Odysseus savaşa gitmeye istekli değildi. Hele kahinden Truva'ya gitmesi halinde yirmi yıldan önce geri dönemeyeceğini ve çok sıkıntılar çekeceğini öğrendiğinden gitmekten tamamen vazgeçmisti. Fakat Agamemnon'un temsilcisi Palamedes çok ısrar etti.
Odysseus savaşa gitmemek için kendisinin deli olduğu algısını yaratmaya çalıştı. Fakat Palamedes, oğlu Telemachos'u kaçırmakla onu tehdit edince savaşa katılmak zorunda kaldı. Odysseus başkalarını da bu arada kendisi ile beraber gitmeye teşvik etti. Gitmemek için genç kız kiyafetine girmiş Achilles'i ikna etti. Arkadaşları Patroklos , Myrmidon ve Salamis kıralı Salemon'un oğlu Ajax da gidenlere, donanmaya katıldı. Ajax , Achilles'den sonra zamanın en güçlü, kuvvetli adamıydı. Ajax oniki gemi ve
kardeşiyle ve, Telamon'un ve odalığı Hesione'un oğlu çok iyi bir okçu olan Teukros ‘la beraber konvoya dahil oldu.

Bu yazı 408 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans