ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

06.07.2020

TRUVA EFSANESİ (3)

Savaşa gidenler arasında küçük Ajax adıyla anılan , Lokris Kıralı Oileus'un oğlu da vardı. O da çok iyi mızrak atıcısıydı ve kırk gemi ile konvoya katılmıştı. Argos kıralı Tydeus'un oğlu ünlü savaşçı Diomedes seksen gemiyle , Pylos ‘un yaşlı kıralı Nestor Peloponnes'den getirdiği doksan gemiyle gidenlere katıldıldılar. Toplam 175 bölgeden 44 liderin komutasında 29 guruptan 1186 gemi ile 100.000 kişi, Helen'i kurtarmak için Truva ile savaşmak üzere yola çıktı.
Yola çıkmadan önce Aulis'de dualar edildi, kurbanlar kesildi. Ayni gün Tapınaktaki sunağın başlığına tırmanan kırmızı başlı bir yılanın oradaki ağacın tepesinde bulunan bir serçenin yuvasındaki sekiz yavrusunu da yediği görüldü. Biraz sonra yavruları için gelen anne kuşu da yılan kanadından yakaladı ve yuttu. Yılanı daha önce gönderen Zeus, yılanı hemen orada taşa dönüştürdü. Kahin Kalchas gözler önünde cereyen eden bu olayı Truva savaşının dokuz yıl süreceğine ve ancak onuncu yılda Truva'nın teslim alınabileceğine yorumladı. Bu öngörüye rağmen donanma yola çıktı.
Yolu tam bilmedikleri için, Ege'yi geçtikten sonra güneye fazla indiler, Truva yerine Mysia'ya gittiler.
Orada oranın kıralı Telephos onlara karşı büyük bir savunma gösterdi. Zorlu bir savaş oldu. Archilles Telephos'u baldırından yaraladı. Bu arada Yunanlılar yanlış ülkeye geldiklerini farkettiler fakat kuvvetli ve sürekli fırtınalardan dolayı donanma dağıldı . Geri döndüler. Bu serüven felaketle bitti ve sonuçsuz kaldı. Telephos'a kahinler , yarasının iyileşmesinin ancak yarayı yapanın dokunması ile geçeceğini söylediler O da Yunanistan'a bir dilenci kıyafetinde gitti ve Argos'ta Achilles'i buldu.
Argos'ta Yunanlılar tekrar yola çıkmak için donanmalarını düzene sokmakla meşguldüler. Achilles, Telephos'a yardım etmekten kaçındı. Bir sonuç alamayınca, çaresiz kalan Telephos , Achilles'in oğlu Orestes'i rehin aldı ve onu öldürmekle tehdit etti. Achilles, sonunda Telephos'un istediğini yapmak zorunda kaldı. Telephos'un yarasına mızrağı ile ince bir demir küfü sürünce Telephos iyileşti. Bunun karşılığında Telephos onlara Truva yolunda kılavuzluk etmeye söz verdi. Donanma tekrar yola çıktı.
Fakat donanma yine , ikinci kez durmak zorunda kaldı.Ya şiddetli fırtınadan ya da rüzgarsızlıktan hareket edemiyorlardı.
Kalchas, yeni kehanetinde Tanrıça Artemis'in kızgın olduğunu ancak Agamemnon'un kızı Iphigeneia kurban edilirse , kızgınlığının geçeceği yorumunu yaptı. Artemis'in kızgınlığı Agamemnon'un bir geyik avladıktan sonra, kendisinin Artemis'ten daha iyi bir avcı olduğunu iddia etmesinden , onu kıskanmasından , ondan üstün olduğunu sanmasından, kaynaklanıyordu.
Başka bir neden de Agamemnon'un babası Atreus'un, kendi sürüsünün en güzel koyununu , söz vermesine rağmen, Artemis'e vermemesi idi. Artemis'ı kazanmak için Iphigeneia'nın kurban edilmesi şarttı. Oysa Iphigeneia Aulis'te onu bekleyen Achilles ile evlenecekti. Annesi bu niyetle onu Aulis'e götürmüştü. Fakat, Agamemnon'un gerçek niyeti, kızın kurban edilmesi, ortaya çıkınca annesi Clytaimnestra çılgına döndü. Achilles kızı korumaya , kurtarmaya çalıştı . Iphigenenia Yunan donanmasinın Truva'ya gitmesi ve zaferi kazanması için kurban olmayı gönüllü olarak kabul etti.
Tapınakta kurban kesim yerinde boğazını onu kesecek olan bıçağa uzattığı anda, onun yerini bir geyik aldı. Bir el onu geyikle değiştirmişti. O el Artemis idi. Artemis Iphigeneia'yı kurbanlıktan kurtardıktan sonra kendisine Taurian toprakları için bir rahibe yaptı.
Bu olaydan sonra Yunan donanması Telephos'un rehberliğinde Truva'ya doğru yola çıkmayı başardı. Clytaimnestra, kocası Agamemnon'dan, kızını kurban etmesinden dolayı duyduğu intikamını, on uzun yıl sonra, o eve geri döndüğünde, onu öldürerek aldı.

Bu yazı 404 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans