ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

10.12.2019

BÜYÜK FARKLAR ÜZERİNDE DÜŞÜNMEK

.

Zengin ve yoksul ülkeler şeklinde nitelendirilen tanımlamanın ülkelerin var olma kronolojik yaşlarına dayanmadığını fark ediyoruz. Hindistan, Mısır gibi ülkelerin kökleri 2000 yıldan eskiye gittiği düşünüldüğünde, halen yoksulluk oranı yüksek durumdaki bu ülkelerin neden böyle olduğunun sorusu zihin karıştırıyor.

Kanada, Finlandiya, Yeni Zelanda, Avustralya gibi yaklaşık 200 sene kadar önce ismi dahi bilinmeyen ülkelerin refah seviyelerinin yüksekliği ise bir başka soru işaretidir. Sadece doğal kaynakların belirleyici bir faktör olmadığını bilmek gerekiyor. Japonya gibi bir ada ülkesinin özellikle tarıma uygun olmayan %80’lik arazi yapısına rağmen büyük bir ekonomisinin var olması tesadüfi değildir. Kakao yetiştiremeyen İsviçre’nin ünlü çikolatalarının varlığını neye borçluyuz? Dünyanın para kasası olan bu ülkedeki güvenli, düzenli ülke imajı bir diğer soru işaretidir.

Bunların üzerinde düşünürken belki de şu konular üzerinde fikir fırtınası yapmalıyız:

Kültür ve eğitimin birbiri ile bağlantılı yapısını korumaya çalışmak

Belli değer ve ilkeleri sürdürmek

Sorumluluk ve dürüstlük

Kanun ve kurallara saygı

Tasarruf ve yatırıma duyulan inanç

Başkalarının haklarına saygı

İradeyi doğru kullanmak

Zamanlamaya ve zamanı boşa geçirmemeye özen göstermek

Denetimi sürdürmek, saydamlığa duyulan inanç

Yoksul ülkelerdeki homojen dağılmamış yoğun nüfusun fikir fırtınası yaptığımızı konu başlıkları ile çelişen yönleri mevcuttur.

Gelişmekte olan ülkeler şeklinde adlandırılan bu ülkelerin kaderinin hiçbir zaman değişmeyeceği kanısı ne yazık ki güçlü bir şekilde sürüyor. Belki de bu yüzden doğru bir bakış açısına sahip olunamıyor.

Sonucu etik ve ahlâki unsurlara bağlayarak şu öneriyi belirtmek istiyorum:

İşlevsel etik ilkelerin, ahlâki eylemlere dönüşmesini sağlamak, doğruyu çıkar doğrusundan uzaklaştırarak, gerçek ve anlaşılır doğru haline dönüştürmek, bireyler arası ayrımı derinleştirmemek, siyaset ve politikanın aşındırıcı etkilerinden uzak kalmak, bireye, doğaya, canlılara saygı unsurlarının zenginleştirmek, beton kültürünü benimsememek, küreselleşme masalından uzak durmak, makro ve mikro ekonomi kavramlarından çok akıl ve vicdana dayalı bir sistemle hareket etmek yoksul ülkeler için çıkış noktasının ilk basamağı olacaktır.

Sevgi, saygı ve içtenlikle…


Bu yazı 405 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans