ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

03.12.2020

HAYATI PAYLAŞMAYA ENGEL YOK!

Bir toplantıda karşılaştım ve tanıştım, elimi uzattım tokalaşmak için o da uzattı o buz gibi, taş gibi eli tuttuğumda anladım kolunun protez olduğunu. Tanıştığım kişi bir gaziydi, ülkesi için hiç çekinmeden canını ortaya koymuş bir gazi. Çok kötü hissettim kendimi, parmaklarım uyuştu sanki, tokalaşmak istediğiniz el avucunuzun içinde buz gibi ama bir de o minnet duygusuyla karışık!
Bu ülke için canını ortaya koyan ve hayatının geri kalan kısmına engelli olarak devam eden tüm gazilerimize minnet ve saygı ile...
Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü.
Nüfüsun yaklaşık yüzde 7sini oluşturduğu söylense de net bir veri yok, yaklaşık 5 milyon civarında engelli olduğu bilgisi var.

Hukuk yoksunu ve insan haklarının olmadığı bir ülkede engelli haklarından da söz edilemez elbet. Eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince faydalanamıyorlar bunlara erişmeleri bile çok zor, çünki ulaşım engelli vatandaşların kullanabilmesi için uygun değil.
İstihdam edilemiyor, işgücüne dahil olamıyor işveren çoğunlukla işe alımlarda onları tercih etmiyor.
Yakın zamana kadar toplumsal ve sosyal hayattan uzak suçlu gibi evlerde geçirmek zorunda bırakılmıştı hayatlarını, toplumun alaycı ve
meraklı bakışı özürlü ailelerini üzdüğü için çocuklarını dışarıya çıkarmalarını engellemişti.
Son yıllarda durum değişti denilebilir, daha fazla dışarıya çıkıyor, kurdukları derneklerde bir araya gelip sosyal hayata katılabiliyorlar.
Ailelerinin özellikle annelerin büyük fedakarlığı sayesinde eğitim alabiliyor, üniversiteye gidiyor ve büyük başarılar gösteriyorlar.
Annelerin en büyük korkusudur çocuklarını kaybetmek, engelli annelerin korkusu ise çocuklarından önce ölmek, zira onların en büyük destekçisi, dayanağı o, hakları asla ödenemeyecek eli öpülesi cefakar annelerdir.
Yarının ne getireceğini, neyle karşılacağımızı bilmiyoruz hele de bu ülkede yaşıyorsak, bu anlamda
hepimiz birer engelli adayı olduğumuzu unutmadan eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanması ve farkındalık oluşturulması anlamında çaba göstermeli ve destek olmalıyız engelli arkadaşlarımıza. 
Engelli olmak üretime çalışmaya ve sosyal hayata engel değildir, yeter ki yüreğimizdeki sevgi eksik olmasın, sevgi bütün engelleri ortadan kaldırıcaktır.
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER FARKINDALIK GÜNÜ...

Bu yazı 808 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans