ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

14.01.2021

BATIDA OLANLAR VE BİZ (1)

ELON MASK , ELEKTRİKLİ OTOMOBİL VE TÜRKİYE

 

28 Haziran 1971'de Güney Afrika'nın Pretoria kentinde doğan, Güney Afrika, Kanada ve ABD pasaportları taşıyan  Elon Reeve Musk , University of Pennsylvania'dan 1997'de ayni zamanda, Fizik bölümünden BS ve Wharton'dan BA dereceleri alarak mezun olmuştur. Annesi Kanadalı bir model ve diyetisyen olan Maye Haldeman ve babası Güney Afrikalı elektromekanik mühendisi, pilot, denizci, danışman ve gayrimenkul geliştiricisi Errol Musk 1980'de ayrıldıktan sonra , Elon  sadece iki yıl babası ile beraber yaşayabilmiştir. Bütün hobisi çok çalışmak olan, 1995 yılından beri aktif iş hayatında bulunan Musk , Forbes dergisinin 19 Aralık 20020 sayısına  göre, Jeff Bezos'dan sonra 153.5 milyar dolar serveti ile dünyanın, ikinci en zenginidir. Son gelen haberlere göre Tesla şirketinin hissesenetlerinin değerinin artması nedeniyle  zenginlikte Bezos'u 8,5 milyar dolarla geçmis durumdadır.

Musk,1995'de bir web  software şirketi olan Zip2'i kuran ortaklardan biridir. 1999'da bu şirketi Compaq firması 307 milyon dolara satınalmıştır. Daha sonra kurduğu X.com, online bank , 2000'de Confinity ile birleşmiş , PayPal olmuş  ve PayPal 2002'de 1.5 milyar dolara eBay'e satılmıştır. Musk, 2002 yılı Mayıs'ında uzay aracı üreticisi ve uzay ulaşım servisleri şirketi SpaceX'i kurmuş ve şirketin ana tasarımcısı ve CEO'su olarak faaliyete geçmistir. Daha sonra,  2004'de elektrikli  araç üreticisi Tesla Motors'a katılmış,  ilkin şirketin ürün tasarım  sorumluluğunu yüklenmiş, 2008'de şirketin CEO'su olmuştur. 2006'da Tesla'nın bir yan şirketi olan, solar enerji servisleri veren  Solar City'i  kurmuştur. 2015'de , friendly artificial intelligence konusunu yaymak  için , kar amaçsız, OpenAI organizasyonunun kurucuları arasında yer almıştır. 2016 Temmuz'unda beyin- bilgisayar interface'ni geliştirmeye yoğunluk veren Neuralink neurotechnology  şirketinin kurucu ortağı olmuştur. 2016 Aralığında da elektrikli taşıtlar için optimum tünel  inşaatı konusuna yoğunlaşak olan the Boring Company'i kurmuştur.

Musk'ın Türkiye için önemi Space X şirketinin 30 Mayıs 2020'de , özel bir şirket olarak uzaya ilk insan bulunan Demo-2 roketini başarılı bir şekilde gönderebilmiş olması , böylece uzay araçları üretiminin, bu nedenle de lithium talebinin artacağı işaretlerini vermiş olmasıydı. Bir diğer önemi  de Tesla elektrikli otomobil üretiminin giderek artmasıydı. 2008'de Musk Tesla Motors'un CEO'su olduktan sonra şirketi hızla global bir firma haline dönüştürmüştü. Tesla ilkin , 2008 yılında elektrikli spor araba üretmek için faaliyete geçmiş ve  lithium -ion pili kullanmıştı. Üretilen 2500 araba 31 farklı ülkede satılmıştı. Dört kapılı Model S sedan üretimi 22 Haziran 2012'de başladı ve 9 Aralık 2012'de mini van Model X devreye girdi. Tesla otomobil üretiminin yanısıra elektrikli powertrain sistemi de üretmeye başladı ve bu sistemleri Daimler ve Toyota firmalarına satmayı başardı.

2016'da Tesla'nın üretimine başladığı ve 35.000 dolar fiatla piyasaya sürdüğü Model 3,  2019 Şubat'indan itibaren pazarlanmaya başladı. 2020 Mart'ında dünyada en çok satılan elektrikli otomobil ünvanını alan Model 3 ‘den 500.000 adetten fazla pazarlandı.  Planlanan üretim kapasitesinin ihtiyacı olan yeterli lithium -ion pil üretimi için 29 Temmuz 2016'da Reno, Nevada'da Panasonic'le ortak kurduğu Gigafactory 1 – dev fabrika 1-  ‘in ilk evresi devreye girdi. Burada pil ve araç alt montajı yapılmaktadır.




2019 yılı Ocağında Çin'i ziyaretinden bir yıl sonra, söz verdiği şekilde, Shanghai'da, bir yıl içinde bir başka  elektrikli araba üreten dev fabrikayı  kurdu ve faaliyete geçirdi . Bu arada, Mars'a bayrak dikinceye kadar rahat etmeyeceği söylenen Musk, Los Angeles'da  Kasım 2019'da Tesla cybertruck – elektrikle çalışan pickup kamyon- üretimini başlattı. Bu araçlar 2021'de pazarlanmaya başladı.(Wikipedia-23.12.2020)

Elektrikli araba piyasasına Volkwagen, Mercedes ve General Motors (2020'de 27 milyar dolar yatırımla) da girdiğinden, bu arabalarda kullanılan  lithiumlu pil ihtiyacı ve global lithium talebi giderek artmaktadır.Türkiye boron artıklarından lithium üretmek için ilk ufak çapta bir tesisi 2020 yılında devreye sokmuştur. Büyük boron rezervlerine sahip olan ve ondan boron ürünleri üretmekte ve bütün dünyaya pazarlamakta çok deneyimli olan Türkiye açısından gelişmekte olan elektrikli otomobil ve elektrikli araç ve gereç endüstrileri büyük  önem taşımaktadır. Eğer Türkiye elektrikli otomobil üretimine geçebilirse , büyük olasılıkla, lithium ihtiyacında kendi kendine yeterli olabilir.


Bu yazı 546 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans