ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

22.02.2021

BATI’DA OLANLAR VE BİZLER (6)

Bundan bir kaç ay önce, ünlü Mc Kinsey danışmanlık şirketinin araştırmacıları fabrikalarda üretim sürecindeki işlerin  2055'e kadar % 49 ‘uzunu otomatik hale getirmenin mümkün olduğunu ve bunların robotlar tarafından yapılacağını saptadılar. 2013 yılında yayınlanan bir başka araştırmada  Oxford Üniversitesi'nden Carl Benedikt Frey ve Micheal A. Osborne ABD'de  işlerin % 47'sinin otomatikleşme tehdidi altında olduğunu belirtmişti. 2020 yılında 80 yıl önce ünlü iktisatçisı John Maynard Keynes'in öngördüğü “yeni hastalık” , “teknolojik işsizlik” baş gösterdi ve yayılmaya başladı. Tahminler 2055'den çok önce, hastalığın tepe noktasına ulaşacağını göstermektedir.Diğer yandan 2060 yılında ABD nüfusunun % 24'ü , 98 milyon kişi 65 ve yukarısı yaşta olacağı için otomatikleşmenin hız kazandırılması  gerekli görülmektedir ve bu konu büyük önem taşımaktadır.(Steve Lohe;İnternational New York Times; 14.1.2017) .

Robot uygulamalarından biri Fransa'da  devletin tren şirketi SNCF'nin geliştirdiği robo-bin oldu. Robotik çöp kutusu çöp atmak isteyen yolcuların bu isteğini hissediyor ve onun yanına gidiyor. Paris- Garde Lyon'da uygulamaya konulan bu robot bugünlerde çok populerleşti. Böylece yolcu çöp kutusuna gitmiyor, kutu ona geliyor.(Adam Sage, Paris; The Times) Robotlar, bu arada  artık AI -Artificial Intelligence- sayesinde bilgisayar oyunlarında en başarılı kişileri bile yenmeyi başardılar.

Yine 2015-2020'lerde öne çıkan önemli  projelerden biri Flying Taxis – Uçan Taksiler – idi.  O günlerde Uber'e göre, ucuz günlük ulaşım  için uzun vadede bu yöntem, kitlesel taşımacılık açısından en iyi seçenek olacaktı. Ve bir otomobil sahibi olmaktan daha ucuza mal edilecekti. 

 Uber yolcuyu karadan “verdiport”a götürecek , oradan ikili ya da dörtlü uçan taksi ile iş yerine yakın verdiporta indirecekti. Bu konudaki ilk projeyi geliştiren Uber'in yanında Airbus da  yer alıyordu. Bu gerçekleşti. San – Francisco'dan towntown San Jose'ye seyahat süresi bir saat dört dakikadan onbeş dakikaya indi ve seyahat maliyeti  kişi  başına Uber Pool'da 83 dolar iken, elektrikli Flying Car'da 43 dolara düştü(Mark Bridge; The Times; 8.2.2017).

Sürücüsüz polis arabaları geleceğin  mobil mahkeme salonu olacaktı. Oldu. Bu konuda Motorola ilk patent başvurusunu yapmıştı. Polis bir şüpheliyi yakladıktan ve tutukladıktan sonra bir sürücüsüz araç talebinde bulunacak ve araç geldiğinde suç işlediğinden şüphelenilen kişi araca konacak. Şüpheli araca konulduktan sonra polis oradan ayrılabilecek. Şüpheli araçta iken  birleşik otomatik teknoloji ve video bağlantıları ile “process” edilecek. Çeşitli sensorler, tarayıcılar , metal detektörler ve alkol analiz aleti ile otomatik olarak  şüphelinin alkollü  ve uyuşturuculu olup olmadığı, silah taşıyıp taşımadığı saptanacak.  Bu arada kameralar ve yüz tanıma yazılımı şüphelinin hüviyetini tespit edecek. Virtual asistan şüpheliye haklarını okuyacak ve bir avukata link'le bağlanmayı isteyip istemediğini soracak. Parmak izi  otomatik olarak alınacak, resmi çekilecek, otomatik olarak sorgulanacak.  Ve linkle bir hakime bağlanacak. Kefaletle salıverilecekse ya da bir ceza ödeyecekse hemen kendisi otomatik olarak ödemeyi yapacak. Verilen karara göre araç onu evine, polis karakoluna ya da hapishaneye otomatik olarak götürecek. Böylece kırtasiyecilikten, zaman kaybından,ve ileteşim sorunlarından kurtulunmuş olunacak. Ayrıca sicil kaydı da otomatik olarak işlenmiş olacaktı. Bu proje artık yürurlüktedir.(Mark Bridge; The Times).


Bu yazı 438 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans