ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

02.04.2021

MAVİ GÜN

Sıradan bir gün değildi, 2 Nisan. Dünya Otizm Farkındalık Günüdür, 2 Nisan.

         Otizm nedir?  Otizm, yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.  

         Otizm Belirtileri. Bir çocuk; Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, İsmini söylediğinizde bakmıyorsa, Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa, Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, Aşırı hareketli, Hep kendi bildiğince davranıyorsa, Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, Otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.                  

         Otizm, günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluktur ve Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control Prevention)'nin verilerine göre 2006 yılında her 150 çocuktan 1'inde otizm görülürken, 2012 yılında her 88 çocuktan 1'inde otizm görülmüştür. Son bilgiye göre de her 68 çocuktan 1'inde Otizm görülmektedir. 

         Otizm tüm ırklarda, etnik gruplarda ya da sosyal statüsü farklı gruplarda görülebileceği, ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otizm spektrum bozukluğu arasında bir bağ olmadığı vurgulanmaktadır. 

         Cinsiyetle ilişkili olarak farklı görülme sıklığı bilgileri bulunmasına rağmen, ortak görüş, erkeklerde kızlardan daha fazla görüldüğüdür.

         Otizmin nedeni tam olarak belirlenemese de bu rahatsızlığa sahip insanların beyinlerindeki hücrelerin, diğer insanlara göre daha farklı işlediği bilinmektedir.

         2 Nisan Otizm Farkındalık Günü'nün rengi mavidir ve kamuoyunun dikkatini Otizme çekmek için Mavi Işık aydınlatmaları yapılır.

         Birebir ders ve spor eğitimi, Otizmin, olmazsa olmazıdır. 

         Balıkesir'de, Otizmli Bireyleri Destekleme Derneği (OBİDER) ve Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV), çalışmalarına devam etmektedir. Onlarla iletişime geçerek, tanışın, gerisi gelecektir.

         Ben öyle yaptım ve artık farkındayım. 

         Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.


Bu yazı 462 defa okundu.


Yorumlar


Ad Soyad E-Mail
GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans