ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

“Gal Arısı”na pençe!

Bandırma'ya bağlı Çakıl Mahallesi'ndeki aşılı kestaneye zarar veren “Gal Arısı” zararlısına karşı biyolojik mücadele başlatıldı. 

Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü ekibi, kestane üretimiyle tanınan kırsal Çakıl Mahallesi'ndeki aşılı kestane üretim sahasına “gladyatör böcek” olarak da tanımlanan “Torymus Sinensis” isimli böceği saldı. 

Çalışma hakkında bilgi veren Bandırma Orman İşletme Teknik Şefi, Orman Mühendisi Gülay Tümer Aktaş, “Gal Arısı”nın, kestaneye büyük zarar vererek, önemli ürün kayıplarına yol açtığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Doğaya ‘Torymus Sinensis' denilen dişi-erkek böceği bıraktık. Döllenmenin ardından dişi böcek, uçmaya başlayarak, ‘Gal Arısı'na saldırıp, yok edecektir. Bu böcek, Yalova'daki laboratuvarımızda üretilmektedir. Bölgemizde ise ilk kez kullanıyoruz.”

İtalya, İspanya, Çin ve Yunanistan dahil dünyanın birçok ülkesindeki kestane ağaçlarına büyük zarar veren, ülkemizde ise Yalova'ya bağlı 2012 yılında gemilerle birlikte getirilen fidelerin üzerinde bulunup, daha sonra bir kestane ağacında görülen “Gal Arısı” üzerine çalışmalar başlatan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kestane ağaçları için büyük tehlike oluşturan bu arılarla biyolojik mücadeleyi başlatarak, Gacık köyünde laboratuvar kurmuştu. 

“Gal Arısı yırtıcısı” olarak da nitelenen “Torymus Sinensis”in, mahallelerine getirilmesi dolayısıyla Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü'ne teşekkür eden Çakıl Mahallesi Muhtarı Emrah Parlak, “Mahallemizde 6-7 çeşit kestane üretimi yapılıyor. Ancak ‘mahallemizde 2017 yılından itibaren görülen ‘sGal Arısı' nedeniyle kestane rekoltemiz, neredeyse yüzde 80'lere yaklaşan oranda düşmüştü. İnanıyorum ki, yapılan bu yeni biyolojik uygulamayla kestanemiz, eski rekoltesine kavuşma yolunda önemli bir adım atacaktır” dedi.  (ÖNDER BALIKÇI/www.yenihabergazetesi.net)


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans