ANASAYFA GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR KURULUŞ KÜNYE İLETİŞİM

YAZARIMIZ TATLIOĞLU'NDAN YENİ BİR KİTAP

Gazetemiz yazarlarından Güran Tatlıoğlu'nun UYGARLIĞIN 3 R'Sİ : DÜŞÜNCEDE RÖNESANS, DİNDE REFORM, ENDÜSTRİDE REVOLUTİON

adlı kitabı Kasım ayında Ankara'da Son Çağ Yayınevi tarafından yayınlandı.


Uzun bir araştırmanın sonucu olan bu kitapta ilk olarak, Düşüncede Rönesans'ın, İtalya'da ve Floransa şehrinde  neden ve nasıl doğduğu ve Avrupa'ya nasıl yayıldığı anlatılıyor.
İtalya'da eski Yunan kültürünü yeniden canlandırmak ve ondan yararlanmak temeline dayanan, yeniden doğuş olan Rönesans'ın önemli erkek ve -belki de Türkiye'de ilk kez- kadın sanatçıları,  onları destekleyenler ve Rönesans'ın çeşitli sanat dallarında , felsefede, bilimde ve kültür hayatında yarattığı değişimler, Rönesansla Hümanizm arasındaki ilişkiler incelenmiş. Ayrıca Çin , Hindistan, İran ve Orta Asya'da yaşanan Rönesans olarak tanımlanabilecek hareketler bu kısmın konusu olarak özetlenerek, İtalya'da başlayan Rönesans  hareketine İslam dünyası filozoflarının eski Yunanca'dan tercüme ettikleri eserlerin katkısı ve önemi, matbaanın icadının, coğrafi keşiflerin, esir ticaretinin Rönesans'la ilişkileri belirtilmiş. Cordoba Emevi İslam Devleti'nin bu hareket içindeki yeri ve onun etkileri araştırılarak, Türk – İslam dünyasında Fatih Sultan Mehmet'in , Lale Devri'nin ve Tanzimat'ın Rönesans değerleri açısından incelenmesi yapılmış.Türk tarihinde gerçek Rönesans'ın Atatürk devrimleriyle nasıl gerçekleştiği ve  Atatürk Rönesansı'nın nasıl doğduğu , bazı uygulayıcılardan örnekler verilerek anlatılıyor.

Kitabın ikinci kısmı ise, Dinde Reform hareketlerini kapsıyor. Bu kısımda önce Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlığın kısa tarihleri ile o tarih süreçlerindeki önemli olaylar ve onların genel hayata ve kültüre etkileri incelenmiş.
Yazar Tatlıoğlu'nun bahsettiği üzere, ''Marten Luther'in Katolik Kilisesi'ne isyanı yeni bir Hıristiyan tarikatı olan Protestanlığı kurmak için değildi.  Kilisenin lüksüne ve halkın yoksulluğuna isyandı.Tıpkı İsa'nın Roma'nın vasal devleti olan Yahudi devletinin Kıral Herod  yönetimine ve çok tutucu Yahudi din adamlarına isyanı , yeni bir din kurmak  için olmadığı gibi. Hıristiyan dinini  İsa değil, onun ölümünden sonra  St. Paul başlatmıştı. Onun ve İsa'nın havarilerinin özellikleri bu bölümde  anlatıldı.Yahudi din anlayışının Protestanlığın doğmasındaki katkıları ve günlük iş hayatına bakışı, Calvanist  ve Quaker iş adamlarının düşüncelerine etkileri  analiz edildi. Hıristiyan dininin temelini sarsan , Ölü Deniz çevresinde bulunan  Kumran yazıtlarının Avusturalyalı bir din profesörünün Pesher tekniği kullanılarak yaptığı yorumlar,  ilk kez Türkiye'de bu kitapta yer aldı. Yahudilik ve Hıristiyanlıkta yer alan dinde reform hareketlerinin sonuçları tartışıldı. Haçlı seferleri ve özellikle 4.Haçlı seferi ayrıntılı olarak incelendi. İlk İslam Devleti ve  ilk İslam anayasası, Hz. Muhammed'in hayatı , İslam tarihindeki ilk savaşlar ve Hz. Muhammed'in veda konuşması, dört halife dönemi,  İslam  dinindeki Ebu Hanife , Vasıl bin Ata ve Endülüs Emevi Devletinin başlattığı  dinde reform hareketleri , İslam'daki mezhepler ile İslam dininin   modern kavramlarla nasıl bağdaştığı anlatıldı. Her üç dinde de etkin olan kişilerin hayat öyküleri verildi.''


Kitabın üçüncü kısmında , düşüncede Rönesans ve dinde reform hareketleriyle kilise kontrolünden kurtulmuş Tanrı'nın, insanın göğsüne inmesiyle başlamış olan kişinin özgürlüğü ve laik düşünce anlayışı ve böylesi bir ortamda yeşermiş olan endüstri devrimi , bilimde hızla ilerleme ve aydınlanma  anlatılmış.
Endüstri Devrimi'nin neden İngiltere'de başladığı , nasıl geliştiği, ABD'de kapitalizmin gelişmesi, bu hareketlerde önemli rol oynayanlar ve onların iş anlayışları incelenerek, Osmanlı Türk tarihindeki  endüstrileşme hareketleri , Osmanlı Devleti'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, sosyal ve ekonomik ortamı  ile ilk girişimcileri anlatılıyor.
Osmanlı  Türkiyesi'nin bu mücadelede geri kalmışlığının nedenleri, tarih içinde önerilen çözüm yolları , dinin ekonomik kalkınmaya engel olup olmadığı  tartışılıyor. Atatürk Rönesansı'nın Türkiye'deki endüstri devrimini nasıl gerçekleştirdiği , bu günün sorunları ve Aydınlıkla Karanlığın  kavgasının ve savaşının  özü incelenmiş.

Yeni Haber Ailesi olarak, yazarımız Güran Tatlıoğlu'nu kutluyoruz.


Ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenler , uzun bir araştırma ve yazım süresi alan, üç ana konuyu ülkemizde ilk kez  bir arada , ayrıntılı olarak inceleyen ,800 sahifelik bu kitabı, Son Çağ Yayınevi'nden, kitapçılardan ve internetteki çeşitli kitap sitelerinden  sağlayabilirler. Kitap , sürekli bir başvuru kitabı olma niteliği de taşımakta.


Yazarlar


GÜNDEMSİYASETMANŞET HABEREKONOMİSPORRÖPORTAJLAR YAZARLAR ARŞİV

KONUMUMUZ

Altıeylül / Balıkesir

ADRES

Altıeylül Mah. Çiğdem Sok. İnaler İş Mrk.No: 8 1/1 Altıeylül / Balıkesir
MND Ajans
©2020 | Tüm Hakları Saklıdır
MND Ajans